Internationaal1 okt '22 14:24

Liveblog | Russen arresteren directeur van kerncentrale Zaporizja

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 218 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Een bewoner loopt langs een verwoest gebouw in Mykolaivka in Oost-Oekraïne.
Een bewoner loopt langs een verwoest gebouw in Mykolaivka in Oost-Oekraïne. (ANP / AFP / Juan Barreto)

'Onderhandelingen alleen mogelijk met nieuwe Russische president'

13:45 | Mykhailo Podolyak, een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelenski, heeft gezegd dat 'onderhandelingen mogelijk zijn', maar 'met de nieuwe president van Rusland', meldt The Guardian.

'Het heeft geen zin om te onderhandelen ‘with those who “dance on bones”’, aldus Podolyak op Twitter, die verwijst naar de Russische president Poetin en andere functionarissen.

Wereldbank geeft nog eens 540 miljoen euro steun aan Oekraïne

11:15 | De Wereldbank geeft nog eens ruim 540 miljoen euro financiële steun aan Oekraïne om het land te helpen in de oorlog met Rusland. Daarmee komt het totale steunbedrag van de Wereldbank aan Oekraïne sinds de Russische invasie op ruim 13 miljard euro.

Volgens de Wereldbank is nu van het gehele steunbedrag inmiddels 11 miljard ingezet voor hulp in Oekraïne. Het geld gaat bijvoorbeeld naar zorg, onderwijs, pensioenen, uitkeringen en financiering van overheidsinstellingen.

'De tol die wordt geëist door de vernietiging, schade en ontwrichting in Oekraïne is duizelingwekkend en blijft maar groeien', aldus bestuurder Anna Bjerde van de Wereldbank in een verklaring. 'De Oekraïense bevolking heeft een lange weg van herstel te gaan en haar ontwikkelingspartners moeten samen blijven doorgaan met het ondersteunen van de wederopbouw van Oekraïne.'

De Wereldbank denkt dat de kosten voor wederopbouw en herstel van Oekraïne na de oorlog de komende drie jaar meer dan 100 miljard euro zullen bedragen. Door de oorlog heeft de Oekraïense economie en infrastructuur grote schade opgelopen.

Oekraïne zegt plaats Liman te hebben omsingeld

10:41 | Oekraïne heeft naar eigen zeggen de strategisch belangrijke plaats Liman in het oosten van het land omsingeld. In de plaats zouden zo'n 5000 Russische militairen opgesloten zitten. De operatie is nog gaande, maar onduidelijk is of er nog gevochten wordt.

Het aantal omsingelde troepen kan lager zijn door slachtoffers en Russische soldaten die probeerden de plaats te ontvluchten, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.

Russische strijdkrachten veroverden de plaats, een belangrijk spoorwegknooppunt in het noorden van de provincie Donetsk, in mei van dit jaar. Verovering van Liman zou het voor het Oekraïense leger makkelijker maken om door te stoten naar de regio Loehansk, zeggen militaire bronnen in Oekraïne.

Russen arresteren directeur van kerncentrale Zaporizja

09:36 | De directeur van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale van Zaporizja is aangehouden door Russische militairen, meldt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat verantwoordelijk is voor de centrale vandaag.

Ihor Murasjov werd aangehouden op weg van de kerncentrale naar de stad Enerhodar, zei Petro Kotin, een functionaris van de centrale in een verklaring. 'Hij is uit de auto gehaald en geblinddoekt in een onbekende richting weggevoerd', schreef Kotin op Telegram. Over het lot van Murasjov is niets bekend.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds begin maart in handen van Rusland.

De situatie in en rond de centrale is al wekenlang gevaarlijk door beschietingen en bombardementen, waarschuwde directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) afgelopen maand. Kiev en Moskou beschuldigen elkaar over en weer.

Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

00:17 | Zoals verwacht heeft Rusland gisterenavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

De resolutie bestempelde de referenda als 'illegaal' en riep de internationale gemeenschap op de annexaties niet te erkennen. Ook zou Rusland per direct zijn troepen moeten terugtrekken uit Oekraïne.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei aan het begin van de zitting dat de 'Verenigde Naties gebouwd zijn op het idee dat geen enkel land ooit meer andermans gebied met geweld mag innemen'. De resolutie was echter van meet af aan gedoemd te sneuvelen. 'Verwachten jullie werkelijk dat Rusland een dergelijk voorstel zal overwegen en steunen?' vroeg de Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzia retorisch.

China, de belangrijkste bondgenoot van Rusland in de Veiligheidsraad, onthield zich van stemming, net als de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad India, Brazilië en Gabon.

De provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zijn voor een groot deel door Russische troepen bezet en er zijn deze week referenda gehouden over aansluiting bij Rusland. Volgens de omstreden uitslagen heeft vrijwel iedereen ervoor gestemd om bij Rusland te horen. De referenda en de annexaties worden internationaal niet erkend. VN-chef António Guterres heeft de annexatie veroordeeld als onwettig en vreest escalatie van de oorlog. De Europese Unie heeft net als de VS gisteren beklemtoond dat de unie deze annexaties nooit zal erkennen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemt de annexatie 'volstrekt illegaal'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen