Internationaal2 okt '22 12:50Aangepast op 3 okt '22 05:40

Liveblog | Zelenski wil nog meer Oekraïense vlaggen in Donetsk zien

Auteur: BNR Webredactie

Dag 219 van de oorlog in Oekraïne is begonnen. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Zo hebben Russische troepen een gedeelte van Donetsk achtergelaten nadat ze zich terugtrokken in het conflict aldaar. Het is dag 219 van de oorlog in Oekraïne.
Zo hebben Russische troepen een gedeelte van Donetsk achtergelaten nadat ze zich terugtrokken in het conflict aldaar. Het is dag 219 van de oorlog in Oekraïne. (Anadolu Agency)

Dit liveblog is gesloten, de allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 3 oktober Zelenski: twee plaatsen in regio Cherson op Rusland heroverd

Geen Russen meer in Lyman volgens president Zelenski

12:36 | De Oost-Oekraïense plaats Lyman, ruim vier maanden lang een bolwerk van Russische of pro-Russische troepen in de regio Donetsk, is helemaal in handen van de Oekraïners. 'De plaats is ontdaan van Russen', zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag.

Het Russische ministerie van Defensie meldde vrijdag dat de troepen zijn teruggetrokken om stellingen in te nemen die beter te verdedigen zijn. Lyman werd al enige tijd vrijwel omsingeld door Oekraïense militairen die volgens Russische mediaberichten aan dit stuk van het front beter getraind, beter bewapend en groter in aantal zouden zijn. Aan Russische zijde wordt gevreesd dat de Oekraïners de overwinning aangrijpen om verder op te rukken naar het zuiden in de provincie Donetsk en naar het oosten waar niet ver verwijderd de provincie Loehansk ligt.

De twee provincies werden samen met twee andere provincies in het zuidoosten van Oekraïne (Cherson en Zaporizja) vrijdag in het Grote Paleis van het Kremlin in een plechtige ceremonie geannexeerd door Rusland. Na afloop volgde een nationalistisch feest op het Rode Plein. De val van Lyman was daardoor een extra zware nederlaag voor president Vladimir Poetin die 24 februari Oekraïne is binnengevallen.

De annexaties worden overigens internationaal niet erkend. Het is in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties. Ook grote mogendheden die Rusland gunstig gezind zijn, met name China en India, hebben nog nooit een annexatie of volksrepubliekje erkend dat door Poetins regering werd uitgeroepen in de Kaukasus en Oekraïne.

Zelenski: volgende week nog meer Oekraïense vlaggen in Donetsk

00:30 | Wat een zware week voor Oekraïne had moeten worden, werd een zware week voor Rusland. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap, waarin hij uitgebreid stilstond bij de herovering van Lyman op de Russen. Russische troepen hadden zich 's middags teruggetrokken uit deze strategische stad in de oostelijke regio Donetsk. 'Deze week wapperen er al meer Oekraïense vlaggen in Donetsk. Volgende week zullen het er nog meer zijn', zei Zelenski.

De val van Lyman kwam een dag na de annexatie door Rusland van Donetsk en drie andere Oekraïense regio's, een gebeurtenis die in Moskou groots werd gevierd. Het verkeersknooppunt Lyman, dat sinds mei in Russische handen was, is strategisch belangrijk, omdat het voor de Oekraïense strijdkrachten een springplank kan zijn voor de herovering van meer plaatsen in Donetsk, zoals het 40 kilometer verderop gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk.

'Oekraïne zal terugnemen wat van haar is', zei een strijdlustige Zelenski. 'Zowel in het oosten en het zuiden, als in wat ze nu hebben geprobeerd te annexeren en op de Krim, die ze sinds 2014 'ingelijfd' noemen: onze vlag zal overal wapperen.'

Zelenski riep ook in herinnering dat het zaterdag 76 jaar geleden was dat het Proces van Neurenberg eindigde, waar nazikopstukken zich na de Tweede Wereldoorlog moesten verantwoorden voor de misdaden begaan door het Hitlerregime. 'We weten dat de dag van onze overwinning zal komen, dat is onvermijdelijk. En daarna komt de dag des oordeels voor de Russische agressors. Ook dat is onvermijdelijk.'

Pro-Russische partijen verliezen in Letse verkiezingen

01-10-2022 - 23:00 | Bij de verkiezingen in Letland hebben de pro-Russische partijen een nederlaag geleden. Uit de exitpolls blijkt dat minder mensen hebben gestemd op partijen die het Kremlin goedgezind zijn. De middenpartij van de zeer anti-Russische premier Krisjanis Karins groeit juist en blijft de grootste.

De campagne werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de angst in Letland dat Rusland ook hun land kan binnenvallen. Karins heeft zich sterk uitgesproken tegen het Kremlin en heeft bijvoorbeeld de grenzen voor Russen vrijwel volledig gesloten. Dat beleid heeft hem populair gemaakt bij veel Letten.

Letland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en heeft een grote Russische minderheid. Van de 1,9 miljoen inwoners spreekt ongeveer een kwart Russisch. Rusland beschuldigt Letland van discriminatie tegen die groep. De Russen zouden als 'tweederangsburgers' worden behandeld. De laatste maanden zijn in de grensgebieden van Letland een aantal Sovjetmonumenten weggehaald om afstand te nemen van het verleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen