Internationaal30 sep '22 16:42Aangepast op 3 okt '22 09:42

Oekraïne vraagt versneld NAVO-lidmaatschap aan

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne heeft formeel het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd via een 'versnelde procedure'. Dat maakt Oekraïens president Volodimir Zelenski bekend op zijn Telegram-kanaal. De aanvraag is een reactie op de annexatie van vier Oekraïense regio's door Rusland.

Oekraïne heeft formeel het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd via een 'versnelde procedure'. Dat maakt Oekraïens president Volodimir Zelenski bekend op zijn Telegram-kanaal.
Oekraïne heeft formeel het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd via een 'versnelde procedure'. Dat maakt Oekraïens president Volodimir Zelenski bekend op zijn Telegram-kanaal. (ANP / Zuma Press)

'De facto hebben we onze weg naar de NAVO al gevonden', zegt Zelenski. 'De facto hebben we al bewezen dat we compatibel zijn met de normen van het bondgenootschap. We helpen elkaar en we beschermen elkaar nu in de praktijk. Vandaag doet Oekraïne een aanvraag om ook formeel toe te treden. We zetten de beslissende stap door de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Zelenski zegt ook niet langer met Russisch president Vladimir Poetin te willen onderhandelen. 'Wij hebben altijd een leidende rol genomen in de onderhandelingen. Maar het is duidelijk dat dat met de huidige president niet meer lukt. Hij weet niet wat waardigheid en eerlijkheid is. We staan open voor dialoog met Rusland, maar met een andere president.'

Lees ook| Douma Buigt zich over annexatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen