Internationaal30 sep '22 18:22Aangepast op 3 okt '22 09:34

Stoltenberg: NAVO-leden beslissen over lidmaatschap Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

De NAVO-leden moeten beslissen over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. De Oekraïense president Zelenski heeft een versneld lidmaatschap aangevraagd van de westelijke alliantie. Of Stoltenberg achter de aanvraag staat is niet duidelijk. Wel zei hij dat Oekraïne 'het recht heeft om zijn eigen pad te kiezen'.

De NAVO-leden moeten beslissen over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. De Oekraïense president Zelenski heeft een versneld lidmaatschap aangevraagd van de westelijke alliantie.
De NAVO-leden moeten beslissen over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. De Oekraïense president Zelenski heeft een versneld lidmaatschap aangevraagd van de westelijke alliantie. (ANP / Anadolu Agency)

Stoltenberg benadrukte dat geen van de lidstaten de annexatie van de bezette Oekraïense gebieden door Rusland erkennen. 'Dit land is van de Oekraïners', zei de NAVO-topman. Ondanks dat Oekraïne geen lid is van de NAVO, krijgt het land wel steun van de alliantie. 'Onze inzet om Oekraïne te steunen, blijft onveranderd. Wel is de NAVO geen partij in dit conflict.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Ook stelde Stoltenberg dat Oekraïne het recht heeft om de bezette gebieden te heroveren. De baas van de alliantie noemde de annexatie door Poetin de 'meest serieuze escalatie sinds het begin van de oorlog'. Een verdere escalatie van de oorlog door middel van kernwapens 'zou nooit mogen gebeuren', aldus Stoltenberg. 'Als we Poetin laten winnen, is dat catastrofaal voor Oekraïne en voor ons.'

Lees ook|Doema buigt zich over annexatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen