Internationaal2 okt '22 13:48

Iraanse politici 'bedanken' politie voor dood Amini

Auteur: Remy Kock

In het Iraanse parlement hebben parlementsleden de politie 'bedankt' voor de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die in politiehechtenis is overleden na mishandeld te zijn tijdens haar arrestatie. De leden zouden meermaals 'dank je wel, politie' hebben geroepen. Dat schrijft Reuters.

Iraanse studenten nemen hun hoofddoeken af in protest.
Iraanse studenten nemen hun hoofddoeken af in protest. (SalamPix/ABACA)

Al wekenlang wordt er door de Iraanse bevolking gedemonstreerd tegen de overheid en zijn opgelaaid na de dood van Amini. Nooit eerder liet de Iraanse bevolking zoveel tegenstand zien aan de Iraanse autoriteiten, waarbij velen oproepen om de sharia - die al ruim vier decennia duurt - af te schaffen.

Enkele parlementariërs zweren echter trouw aan ayatollah en hoogste leider van Iran Ali Khamenei, waarbij ze riepen dat 'het bloed in onze aderen een gift aan onze leider' is. Zo bleek uit beelden van Iraanse staatsmedia.

Geen reactie

Khamenei zelf heeft zich nog niet uitgelaten over de protesten, die tijdens de begrafenis van de vermoorde Amini begonnen op 17 september, en al snel in de 31 provincies die Iran rijk is werden georganiseerd. Alle lagen van de bevolking voegden zich bij het protest, waaronder ethnische en religieuze minderheden.

Ondanks het groeiende aantal doden dat de protesten tot gevolg heeft en het harde optreden van veiligheidsdiensten die het gebruik van traangas, knuppels en scherpe ammunitie niet schuwen, blijven de Iraniërs de straat opgaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen