Internationaal4 okt '22 08:59Aangepast op 6 okt '22 09:11

Oekraïense opmars gaat door ondanks annexatie: 'Men heeft momentum'

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne weet steeds meer terreinwinst te boeken ten opzichte van Rusland. Richting het door Rusland veroverde Cherson weet Oekraïne meer gebieden te heroveren. Ook langs de Dnjepr-rivier in het zuiden van het land is veel land teruggepakt.

Dat bevestigen zowel Oekraïense beambten als een plaatselijke Russische leider. De opmars wordt gezien als de grootste doorbraak in het zuiden sinds het begin van de oorlog. Opvallend is dat de gebieden die nu heroverd worden door Oekraïne, pas net zijn geannexeerd door de Russische president Vladimir Poetin.

Oekraïne weet steeds meer terreinwinst te boeken ten opzichte van Rusland. Richting het door Rusland veroverde Cherson weet Oekraïne meer gebieden te heroveren
Oekraïne weet steeds meer terreinwinst te boeken ten opzichte van Rusland. Richting het door Rusland veroverde Cherson weet Oekraïne meer gebieden te heroveren (ANP / EPA)

'We zien dat de Donetsk-provincie zeker nog niet volledig in handen is van de Russen. Loehansk was dat wel, maar er wordt nu flink aangevallen. In het weekend wist men Lyman te heroveren, en ondertussen gaat men naar Yampil. Men wil eigenlijk doorstoten naar de grootste steden: Lysytsjansk en Severodonetsk', zegt Han Bouwmeester, kolonel en docent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie.

Lees ook | Rusland weet nog niet waar de nieuwe grenzen liggen

Russische aanvallen afgeslagen

Rusland probeerde zelf ook om aanvallen uit te voeren in de regio van Cherson, in het zuiden van Oekraïne. 'Maar dat is afgeslagen. Toen heeft Oekraïne teruggeslagen, met waarschijnlijk langeafstandsraketten.' Daarbij wist Oekraïne verschillende wapenopslagplaatsen van de Russen te vernietigen. 'Men heeft het momentum.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De vorderingen van het Oekraïense leger in het zuiden van het land zouden de bevoorrading van zo'n 25.000 Russische soldaten in de regio verstoren. Ook op verschillende plekken in het oosten van het land wordt het Russische leger op die manier gedwongen zich terug te trekken.

Lees ook| Rusland erkent overmacht Oekraïense troepen in Cherson


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen