Internationaal3 okt '22 13:05

Turkse inflatie naar record van 83,5 procent

Auteur: Mark van Harreveld

De torenhoge Turkse inflatie is in september nog verder opgelopen, de kosten van het levensonderhoud zijn 83,5 procent hoger dan een jaar geleden. En daarmee heeft Turkije opnieuw zijn eigen trieste record gebroken: de geldontwaarding ligt op het hoogste niveau in ongeveer 24 jaar.

De economische opvattingen van de president staan daarmee haaks op elke denkbare gangbare economische theorie
De economische opvattingen van de president staan daarmee haaks op elke denkbare gangbare economische theorie (ANP / Anadolu Agency / Arif Hudaverdi Yaman)

De Turkse inflatie is al langer absurd hoog, de focus van de Turkse autoriteiten lag voornamelijk op de export en de economische groei. Niet onbelangrijk: de Turkse president Erdogan gelooft nog steeds dat een hogere rente tot hogere prijzen leidt. De economische opvattingen van de president staan daarmee haaks op elke denkbare gangbare economische theorie.

Lees ook | Turkije verlaagt rente naar twaalf procent

Onder Erdogan is de centrale bank dan ook voornamelijk bezig de rentes laag te houden. En waar overal ter wereld landen en centrale banken de rente ophogen om de gierende inflatie te beteugelen, daar zei de president recentelijk dat wat hem betreft de rentetarieven nog verder naar beneden kunnen. De centrale bank van Turkije zei in haar laatste prognose van juli dat de inflatie tegen oktober ergens tussen 80 en 90 procent zou pieken. Daarin heeft de centrale bank dus gelijk gekregen. De regering schat dat de inflatie eind dit jaar zal afnemen tot 65 procent.

Lagere rente

President Recep Tayyip Erdogan heeft aangedrongen op nóg lagere rentetarieven, omdat die de inflatie zouden helpen terugdringen. Hij wil dat de referentierente wordt verlaagd van 12 procent nu tot minder dan 10 procent aan het eind van het jaar. 'Verdere renteverlagingen zullen onvermijdelijk leiden tot meer muntdepreciatie en hogere inflatie', schreven economen van zakenbank Morgan Stanley vorige week in een rapport. Turkse ambtenaren verwerpen de kritiek dat de ongekende prijsstijgingen het resultaat zijn van fouten in het monetaire beleid, en geven in plaats daarvan de schuld aan de Russische inval in Oekraïne.

Lees ook | Turkse gigaflatie boven 80 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen