Internationaal3 okt '22 15:05Aangepast op 4 okt '22 09:49

Iraanse leider: VS en Israël schuld van onrust

Auteur: Mark van Harreveld

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, geeft de Verenigde Staten en Israël de schuld van de protesten na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw stierf nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Volgens Khamenei zijn de betogingen voorgekookt, betrokkenheid van 'gewone Iraniërs' acht hij uitgesloten. In Iraanse steden duren de gewelddadige protesten voort.

Ondanks dat de politie demonstraties met veel geweld neerslaat, verzamelen zich dagelijks demonstranten in Teheran en andere Iraanse steden
Ondanks dat de politie demonstraties met veel geweld neerslaat, verzamelen zich dagelijks demonstranten in Teheran en andere Iraanse steden (ANP / SIPA Press France)

Via staatsmedia liet Khamenei weten dat 'zijn hart is gebroken' is door de dood van de 22-jarige vrouw. Volgens hem hebben sommige mensen het 'bittere incident' aangegrepen om voor 'onveiligheid' en 'rellen' te zorgen. De VS en Israël en 'hun betaalde agenten' zouden hulp hebben ontvangen van 'verraderlijke Iraniërs in het buitenland'.

Lees ook | Iraanse politici 'bedanken' politie voor dood Amini

Al eerder beschuldigde Iran externe krachten ervan de protesten aan te wakkeren. En dan met name de VS en bondgenoten. Eind vorige week bleek dat negen buitenlanders waren opgepakt in verband met de grootschalige betogingen. Zij komen uit onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

Lees ook | Iran arresteert meerdere buitenlanders voor protesten, ook Nederlander gearresteerd

Steun veiligheidstroepen

Ook sprak de Iraanse leider zijn steun uit voor de veiligheidstroepen, die volgens hem onrecht is aangedaan. Sinds de dood van Amini is het onrustig in Iran en vinden in veel steden betogingen plaats, waarbij vrouwen onder meer hun haar knippen en hoofddoeken verbranden, politie en veiligheidsdiensten op betogers schieten en woedende menigten hun woede koelen op agenten en leden van de oproerpolitie. De protestgolf is voor Iran de grootste in bijna drie jaar en heeft aan tientallen mensen het leven gekost, onder wie leden van de veiligheidstroepen.

Lees ook | Iraanse junta gaat 'vastberaden' optreden, dodental loopt op

Amini stierf dagen nadat ze was opgepakt omdat ze haar hijab niet volgens de strenge kledingvoorschriften had gedragen. Iraanse autoriteiten zeggen dat de Koerdische vrouw aan hartproblemen is overleden, maar volgens de nabestaanden had ze die niet en is ze ernstig mishandeld. President Ebrahim Raisi heeft een onderzoek naar Amini's dood ingesteld.

Lees ook | Dodental protesten Iran loopt op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen