Internationaal3 okt '22 16:38

Oekraïens leger rukt op naar het zuiden

Auteur: Jorn Lucas

Nu de stad Lyman in de regio Donetsk weer in handen is van het Oekraïense leger, lijkt de strijd zich te verplaatsen naar het zuiden, waar de Oekraïners in de buurt van Cherson meerdere dorpen en steden hebben veroverd. 'Cherson speelt een belangrijke psychologische en economische rol', zegt Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Het Oekraïense leger lijkt nu snel op te rukken naar de zuidelijke regio Cherson, die door Rusland is bezet. Cherson, een van de gebieden die Rusland claimt, is strategisch belangrijk omdat relatief gezien op de route naar de Krim ligt. Ook wordt de watertoevoer naar de Krim in deze stad geregeld.

Lees ook | Rusland weet nog niet waar de nieuwe grenzen liggen

De Russen kennen het belang van Cherson, en hebben er daarom de beste troepen gestationeerd. De komende weken gaat de belangrijkste strijd hier gevoerd worden. 'Ik denk dat de Russen de stad zoveel mogelijk intact willen houden', zegt Wijninga.

Lees ook | Doema buigt zich over annexatie

Mobilisatie

Tegelijkertijd wordt steeds meer duidelijk over de mobilisatie van Russische burgers. Zo zijn duizenden Russen, die in de oostelijke regio Chabarovsk zijn gemobiliseerd voor de oorlog in Oekraïne, afgekeurd en naar huis gestuurd meldt de gouverneur aldaar. Ook laat hij weten dat de legercommissaris in de regio is ontslagen.

Peter Wijninga betwijfelt of de mobilisatie iets gaat uitrichten aan het front. 'De organisatie is slecht en sinds de Koude Oorlog hebben ze een systeem als mobilisatie niet meer werkt. En, de fundamentele problemen van het Russische leger worden er niet mee opgelost.'

'Cherson speelt een belangrijke psychologische en economische rol'
'Cherson speelt een belangrijke psychologische en economische rol' (ANP / Anadolu Agency)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen