Internationaal4 okt '22 07:01

VS leggen Iran sancties op voor geweld tegen demonstranten

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De VS willen Iran economisch straffen voor het geweld tegen demonstranten in het land. Volgens president Joe Biden gaat Teheran een prijs voor betalen. 'We zullen de Iraanse autoriteiten verantwoordelijk houden en de rechten van Iraniërs om vrij te protesteren blijven steunen', zei Biden die zich 'ernstige zorgen' maakt over het geweld tegen vreedzame burgers.

De Amerikaanse president maakte niet duidelijk welke maatregelen hij overweegt. De VS heeft Iran al meerdere sancties opgelegd vanwege de nucleaire activiteiten van het land.
De Amerikaanse president maakte niet duidelijk welke maatregelen hij overweegt. De VS heeft Iran al meerdere sancties opgelegd vanwege de nucleaire activiteiten van het land. (ANP / Eyevine / Martyn Wheatley)

Lees ook | Iraanse leider: VS en Israël schuld van onrust

Sinds 17 september gaan dagelijks duizenden Iraniërs de straat opgegaan op om hun woede te uiten over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige maand als gevolg van politiemishandeling na haar arrestatie voor het overtreden van de strenge religieuze kledingvoorschriften. Bijna dagelijks zijn Iraanse steden het toneel van demonstraties die hardhandig de kop ingedrukt worden door de veiligheidsdiensten.

Lees ook | Iraanse politici 'bedanken' politie voor dood Amini

Schattingen over aantallen doden lopen schommelen tussen de 90 en 135.

De Amerikaanse president maakte niet duidelijk welke maatregelen hij overweegt. De VS heeft Iran al meerdere sancties opgelegd vanwege de nucleaire activiteiten van het land.

Lees ook | Iraanse junta gaat 'vastberaden' optreden, dodental loopt op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen