Internationaal5 okt '22 19:47Aangepast op 5 okt '22 20:03

Rusland erkent overmacht Oekraïense troepen in Cherson

Auteur: BNR Webredactie

Het Russische ministerie van Defensie erkent dat de Oekraïense troepen overmacht hebben in de Oekraïense regio Cherson, die grotendeels in handen is van Rusland. Toch weet Rusland 'positie te houden ondanks de overmacht van de vijandige troepen', zoals het ministerie stelt.

Oekraïne probeert meer aanvallen uit te voeren om de regio te heroveren. De afgelopen periode weet Oekraïne al steeds meer land terug te winnen ten opzichte van de Russen. Zo komen steeds meer dorpen en steden langs de Dnjepr-rivier in het zuiden weer in Oekraïense handen, zo bevestigen zowel Russische als Oekraïense autoriteiten.

Het Russische ministerie van Defensie erkent dat de Oekraïense troepen overmacht hebben in de Oekraïense regio Cherson, wat grotendeels in handen is van Rusland. Toch weet Rusland 'positie te houden ondanks de overmacht van de vijandige troepen', zoals het ministerie stelt.
Het Russische ministerie van Defensie erkent dat de Oekraïense troepen overmacht hebben in de Oekraïense regio Cherson, wat grotendeels in handen is van Rusland. Toch weet Rusland 'positie te houden ondanks de overmacht van de vijandige troepen', zoals het ministerie stelt. (ANP / SIPA USA)

Ook meer richting Donetsk en Loehansk weet Oekraïne grote gebieden te claimen. Zo konden de Oekraïense troepen afgelopen weekend Lyman overnemen, en probeert men ondertussen op te rukken richting Lysytsjansk en Severodonetsk.

'Bevrijding Loehansk begonnen'

Heroveringen in Loehansk zijn noemenswaardig omdat de regio eerst volledig in handen was van Rusland. 'De bevrijding van de regio Loehansk is al officieel begonnen. Verschillende nederzettingen zijn al bevrijd van het Russische leger en de Oekraïense vlag wordt er gehesen door de Oekraïense strijdkrachten', zegt de Oekraïense gouverneur Sergej Gaidai van Loehansk op Telegram.

'Ze zijn echt in opmars', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'We hebben de laatste twee maanden gezien dat het Russische leger honderden kilometers heeft moeten prijsgeven aan de Oekraïners, in Charkov, Donetsk en in Cherson. Dat de frontlijn verschuift, is extra pijnlijk voor Rusland, vooral nu Poetin vandaag de wet heeft ondertekend die deze gebieden annexeert. Het is ook maf dat het Kremlin heeft geweigerd om antwoord te geven op wat er nu precies is geannexeerd. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft gezegd dat er stukken terugveroverd zullen worden, daar was hij eerlijk in', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Lees ook | Oekraïense opmars gaat door ondanks annexatie: 'Men heeft momentum'

Het Kremlin bezwoer land dat Oekraïne heeft weten te heroveren op Rusland in de illegaal geannexeerde Oekraïense regio’s terug te winnen. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat regio’s die door Moskou zijn geannexeerd 'voor altijd Russisch zullen zijn en niet zullen worden teruggegeven'.

Bluf

Volgens Bosman wachten Russen nu 'op de mobilisatie'. 'Daar verwachten ze veel troepen van. Ook hopen ze op troepen uit Donetsk en Loehansk, omdat zij veel gevechtservaring hebben opgedaan in de afgelopen acht jaar. Of het voldoende is, is de vraag. Gemobiliseerde Russen worden nog opgeleid en moeten nog getraind en bevoorraad worden. En het is nog maar de vraag of zij gemotiveerd zijn, of dat het allemaal bluf is van de Russen. Dat moeten we afwachten', zegt Bosman.

Propaganda

Poetin kondigde op 21 september aan dat 300.000 reservisten zullen dienen in de oorlog in Oekraïne. Sindsdien vertrekken Russen die niet willen vechten naar het buitenland of proberen ze op andere manieren te voorkomen dat ze worden opgeroepen, bijvoorbeeld door zich te verstoppen. Toch hoort Bosman ook andere geluiden in Rusland. 'In video's worden mensen op straat gevraagd naar wat zij ervan vinden dat hun jongens naar Oekraïne gaan. 'Zij gaan het vaderland verdedigen en dat is goed', wordt dan gezegd. Verder denken deze mensen ook eigenlijk niet. Dus het is heel wisselend. De propaganda heeft hier heel sterk gewerkt. Al meer dan twintig jaar, en dat veeg je niet zomaar weg.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen