Internationaal6 okt '22 07:02Aangepast op 6 okt '22 09:17

Noord-Korea vuurt raketten af richting Japan

Auteur: ANP

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un vanochtend (lokale tijd) opnieuw twee raketten afgevuurd, melden Zuid-Korea en Japan. Het kantoor van de Japanse premier meldde in eerste instantie via Twitter dat een van deze raketten 'waarschijnlijk' over het land vloog, maar corrigeerde dit later. De projectielen zouden in de Japanse Zee zijn neergekomen, tussen Noord-Korea en Japan.

Zuid-Korea meldt dat het om ballistische korteafstandsraketten gaat. Volgens de Japanse Defensieminister legde een raket een afstand van 800 kilometer af. De andere raket vloog zo'n 350 kilometer. Het is de zesde keer in minder dan twee weken tijd dat Noord-Korea een rakettest doet. In een reactie noemt Noord-Korea de rakettest 'een vergeldingsmaatregel' vanwege de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen in de regio.

Lees ook | VS en Zuid-Korea reageren op Noord-Korea met lancering eigen raketten

Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw twee raketten afgevuurd, melden Zuid-Korea en Japan. De projectielen zouden in de Japanse Zee zijn neergekomen, tussen Noord-Korea en Japan.
Enkele dagen nadat Noord-Korea een raket afvuurde die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un donderdagochtend (lokale tijd) opnieuw twee raketten afgevuurd, melden Zuid-Korea en Japan. De projectielen zouden in de Japanse Zee zijn neergekomen, tussen Noord-Korea en Japan. (ANP / EPA)

VN-Veiligheidsraad bijeen

Deze jongste rakettest komt op hetzelfde moment dat de VN-Veiligheidsraad in New York bijeen is om over de Noord-Koreaanse dreiging te praten. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, verweet China en Rusland dat zij zwaardere sancties voor Pyongyang tegenhouden. Deze twee landen wilden niet dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam omdat het 'niet bevorderlijk' zou zijn.

De situatie rond de twee Korea's is de laatste tijd gespannen. Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten veroordeelden de Noord-Koreaanse rakettest eerder deze week. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken sprak van 'een onacceptabele bedreiging voor het Japanse volk'. Een dag later vuurden de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten ook raketten af. Eén daarvan crashte, maar veroorzaakte geen slachtoffers.

Lees ook | Spionnen: Noord-Korea heeft eerste kernproef in jaren voorbereid

Noord-Korea heeft de aanwezigheid van de Amerikanen, die ook een vliegdekschip in de regio laten varen, donderdag veroordeeld. Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vormt dit een 'serieuze bedreiging' voor de stabiliteit van de regio.

De Amerikanen zeggen donderdag juist dat de Noord-Koreaanse raketlanceringen een bedreiging voor de regio en internationale gemeenschap vormen. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen die een kernkop kunnen dragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen