Internationaal6 okt '22 15:10Aangepast op 7 okt '22 06:37

Liveblog | Oekraïne meldt herovering ruim 400 vierkante kilometer Cherson

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag 223 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Kijk voor het laatste nieuws op het liveblog van vrijdag 7 oktober.

'Oekraïne verovert meer Russische wapens dan ze van het Westen kregen'

15:20 | Oekraïne zou meer wapens buit hebben gemaakt op Rusland dan ze van het Westen hebben gekregen. Dat schrijft The Wall Street Journal. 'Niet te geloven', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Ik heb een lijstje gemaakt, en het is inderdaad wel veel meer dan het Westen in totaal heeft geleverd.'

En dat het veel is, staat buiten kijf. 'Ik heb een lijstje gemaakt', aldus Hammelburg. '460 tanks, 92 houwitsers, 448 infanterievoertuigen, 195 pantservoertuigen en 44 raketsystemen. Ook hebben ze een van de nieuwste Russische tanks in handen; de T90. Helemaal intact. Dat is veel meer dan het Westen in totaal aan Oekraïne heeft geleverd.'

Lees ook | 'Oekraïne verovert meer Russische wapens dan ze van het Westen kregen'

Oekraïne meldt herovering ruim 400 vierkante kilometer Cherson

14:55 | Het Oekraïense leger rukt gestaag op in het zuiden van het land, waar het probeert de regio Cherson op de Russen te heroveren. In minder dan een week is al ruim 400 vierkante kilometer gebied bevrijd, melden de Oekraïense strijdkrachten.

Het is de eerste keer dat Kiev cijfers geeft over de Oekraïense vooruitgang bij het tegenoffensief. Dorp voor dorp wordt ingenomen, meldde de Oekraïense president Volodimir Zelenski al. Belangrijkste doel is de hoofdstad Cherson, die al snel na de Russische invasie in handen van de vijand was gevallen.

Cherson is een van de vier regio's die Rusland onlangs heeft geannexeerd. Eerder deze week gaf een kaart van het Russische ministerie van Defensie aan dat Russische troepen meerdere locaties in de regio hebben opgegeven.

Poetin viert zeventigste verjaardag

14:30 | De Russische president Vladimir Poetin houdt vrijdag een 'informele bijeenkomst' om zijn zeventigste verjaardag te vieren, ruim zeven maanden na de Russische invasie in Oekraïne. Volgens het Kremlin zijn de leiders van voormalige Sovjetlanden in Sint-Petersburg uitgenodigd voor het jubileum, maar het is nog niet duidelijk wie er op komen dagen. Bovendien zal Poetin gewoon doorwerken op zijn verjaardag.

Een Kremlinwoordvoerder kon niet zeggen wie er precies op de gastenlijst staan van de bijeenkomst in het Konstantinovsky Paleis, maar had het over de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Landen. Dat is een los verband van Sovjetstaten dat ontstond na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Onder andere Belarus, Armenië en Azerbeidzjan maken deel uit van deze groep landen. Georgië en Oekraïne waren ook lid, maar zij trokken zich terug door de conflicten met Rusland.

(ANP / AFP)

Zweden zien vermoedens grove sabotage Nord Stream versterkt

13:14 | De ontploffingen van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee waren hoogstwaarschijnlijk grove sabotage, concluderen de Zweden na onderzoek. De bevindingen hebben eerdere vermoedens versterkt.

De veiligheidspolitie, de kustwacht en de strijdkrachten voerden het onderzoek gezamenlijk uit. De explosies vorige week in de Zweedse en Deense zone van de Oostzee veroorzaakten grote schade aan de gaspijpleidingen. Op de locaties is bewijsmateriaal verzameld dat nu wordt geanalyseerd. Daarna wordt gekeken wie er eventueel vervolgd kan worden. Door de ontploffingen ontstonden lekkages waardoor veel gas vrijkwam uit de onderzeese leidingen die van Rusland naar Duitsland lopen.

Rusland vindt dat het betrokken moet worden bij het onderzoek. Het gebied was afgesloten, waardoor de uitbaters van de leidingen geen onderzoek konden doen. Het Kremlin sprak eerder van een "terroristische actie" tegen Nord Stream en heeft westerse landen, met name de Verenigde Staten, ervan beschuldigd achter de explosies te zitten. In het Westen zijn er juist verdenkingen dat Rusland zelf de pijpleidingen heeft gesaboteerd om zo de energiecrisis in Europa verder te vergroten.

Rusland wil géén nucleaire oorlog

12:41 | Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gesteld nog altijd geen nucleaire oorlog uit te willen lokken. 'Onze positie daarin is nooit veranderd', aldus een woordvoerder.

De woordvoerder stelde tevens dat de Russische overheid en volledig gecommitteerd is om op geen enkel wereldpodium nucleaire oorlogsvoering toe te staan.

'Top met 44 landen toont isolement Rusland'

12:35 | De bijeenkomst van de leiders van 44 Europese landen donderdag toont hoezeer Rusland alleen staat, zegt de Belgische premier Alexander De Croo. Alleen de leiders van Rusland en zijn bondgenoot Belarus zijn niet welkom in Praag.

Het nieuwe overlegforum voor Europese leiders, dat de Europese Politieke Gemeenschap is gedoopt, trapt donderdag af. Behalve premier Mark Rutte en zijn collega-EU-leiders zijn ook onder meer de Britse premier en de Turkse president erbij.

'Het hele Europese continent is hier, op twee landen na: Belarus en Rusland', zei De Croo bij aankomst. 'Dat toont hoe geïsoleerd deze landen zijn.'

De leiders bespreken onder andere de veiligheid van Europa en samenwerking op het gebied van economie, energie en klimaat.

Poetin wil mobilisatiepaniek beperken

11:30 | De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen tijdelijk vrijgesteld van militaire dienst.

Volgens een decreet dat door het Kremlin in Moskou is gepubliceerd, wordt de aanwerving opgeschort van studenten aan particuliere universiteiten met een staatsvergunning. Verder krijgen ook bepaalde postdoctorale studenten uitstel en mannen die priester willen worden of andere religieuze beroepen willen uitoefenen. Studenten, medewerkers van staatsmedia en IT-experts waren al uitgezonderd, evenals vaders van vier of meer kinderen.

Poetin wil 300.000 mannen uit het hele land mobiliseren om de Russische troepen te versterken na de recente nederlagen. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou zijn tot nu toe 200.000 mannen opgeroepen. Het staatshoofd had onlangs fouten in de gedeeltelijke mobilisatie toegegeven. Volgens deskundigen heeft het ook geleid tot een massale uittocht van goed opgeleide specialisten uit het land.

Europese leiders geven signaal aan Rusland

06:30 | In Praag bespreken de regeringsleiders en staatshoofden van 43 Europese landen de twee grootste actuele uitdagingen op het Europese continent: de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Het is voor het eerst dat deze uitgebreide top plaatsvindt, een idee uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron.

Luister ook | BNR Europa #77: Een nieuw Europees 'clubje'

Dat ze er allemaal voor naar de Tsjechische hoofdstad afreizen zegt volgens diplomaten genoeg over de urgentie die ze over de situatie voelen. Hoge EU-bronnen spreken van een belangrijke boodschap aan Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski stuurt zijn premier, maar zal zich kort per video wel melden. Van de 44 genodigden laat alleen de Deense premier verstek gaan, omdat ze bij de opening van het parlementaire jaar moet zijn.

Doel van de zogenoemde Europese Politieke Gemeenschap is de 'politieke dialoog en samenwerking te bevorderen', om zo 'de veiligheid, stabiliteit en welvaart op het hele continent te versterken'. Het is een bont gezelschap. Vooral de aanwezigheid van Armenië en Azerbeidzjan valt op. Hun conflict over de regio Nagorno-Karabach is onlangs weer opgelaaid. Het Verenigd Koninkrijk, ex-lid van de EU, is er ook bij. Er komen ook leiders die niet meedoen aan de sancties tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne, zoals Turkije en Servië.

Om 12.00 uur worden premier Mark Rutte en de andere leiders in de Praagse burcht welkom geheten door de Tsjechische premier Petr Fiala. Ze schuiven aan bij vier rondetafels en er is ruimte voor bilateraal overleg. Er zal een groepsfoto worden gemaakt, er wordt gedineerd en er is een afsluitende persconferentie voorzien om 21.45 uur. Maar schriftelijke slotconclusies komen er niet. Wel hopen diplomaten op een vervolgbijeenkomst, over zes of twaalf maanden. Die zal uitdrukkelijk niet in een EU-land plaatsvinden, om niet de indruk van een EU-project te wekken.

'Oekraïne achter moord Doegina'

05:30 | Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op de Russin Daria Doegina, de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.

Rusland wees een dag na de dood van de 29-jarige vrouw de Oekraïense geheime dienst aan als schuldige. Kiev ontkent een rol te hebben gespeeld. Doegina stierf in augustus bij Moskou toen een bom onder haar auto ontplofte. Zij was net als haar vader, die naar verluidt mogelijk veel invloed heeft in het Kremlin, een voorstander van de oorlog in Oekraïne.

Lees ook | Wie zit er achter de aanslag op Darja Doegina?

The New York Times schrijft dat de Verenigde Staten niet van tevoren op de hoogte waren van de aanslag en er op geen enkele manier bij betrokken waren. Er worden geen details gedeeld over welke Oekraïense functionarissen achter de moord zitten. Het is niet bekend of president Volodimir Zelenski toestemming heeft gegeven.

Zelenski's adviseur Michailo Podoljak heeft tegen de krant opnieuw gezegd dat Oekraïne niet achter de aanslag zit. 'Een moord in oorlogstijd moet een specifiek doel vervullen, tactisch of strategisch. Iemand als Doegina is geen tactisch of strategisch doelwit voor Oekraïne', zei hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen