Aleksej Navalny
De Russische oppositieleider werd bekend in 2009 door zijn kritiek op de Russische corruptie. Sindsdien heeft Navalny zich meerdere keren verkiesbaar gesteld voor Russische verkiezingen, maar werd ook meerdere keren uitgesloten. Op dit moment zit de grootste tegenstander van Poetin al een tijd gevangen in het strafkamp IK-2 in Pokrov. Toch verspreidt Navalny vanuit zijn cel nog steeds zijn visie op de corruptie in Rusland, en de oorlog in Oekraïne. Zo bracht hij afgelopen vrijdag een opiniestuk uit in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin hij zijn visie op de oorlog geeft, en op het gedrag van Poetin. De daden van Navalny worden al langer opgemerkt, in eerdere shortlists voor de prijs van de vrede werd hij ook al genoemd, maar dit leidde nooit tot een prijs.

Ilham Tohti
Een iets minder bekende naam dan Navalny, maar dat maakt de Oeigoerse econoom Ilham Tohti geen minder grote kanshebber. Tohti zet zich in om verzoening te creëren tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. De uitlatingen van Tohti leidden in 2014 tot een levenslange gevangenisstraf op grond van 'separatisme'. De Oeigoerse econoom heeft al meerdere prijzen gewonnen voor zijn daden om het leven voor Oeigoeren te verbeteren, waaronder in 2019 de Sacharovprijs voor vrijheid van denken.
Harsh Mandar
De Indische auteur en columnist Harsh Mandar kan niet op deze lijst ontbreken. Mandar richtte in 2017 de Karwan-e-Mohabbat-campagne op, in het Nederlands vertaald de 'karavaan van de liefde'. Deze campagne zet zich in voor slachtoffers van religieus gemotiveerd geweld, dat zich vooral in India afspeelt tegen moslims. Mandar heeft zich al vaker zeer kritisch uitgelaten tegen de Indiase minister-president Narendra Modi, over discriminatie tegen moslims.
Het Internationaal Gerechtshof
Het zijn niet alleen personen die kans maken op de prestigieuze vredesprijs, maar ook organisaties. Zo is het Internationaal Gerechtshof, dat 77 jaar bestaat, ook een kanshebber voor de prestigieuze prijs van de vrede. Het in 1945 opgerichte gerechtshof kan worden gezien als kanshebber door het vonnis van 16 maart 2022 over de Russische inval in Oekraïne. Het vonnis luidde: 'De Russische federatie moet direct zijn militaire operatie opschorten om Oekraïens grondgebied in te nemen'.
Met dit vonnis heeft het gerechtshof geprobeerd om de oorlog te stoppen, en is daarom een goede kanshebber voor de vredesprijs. Mocht het Internationaal Gerechtshof de prijs winnen, zou dit wel controversieel zijn, omdat het vonnis pas is ingediend na de sluiting van de nominaties in februari, hierdoor hoort de daad eigenlijk niet mee te tellen.
Agnes Chow
Chow werd op haar vijftiende bekend als woordvoerder van Scholarism tijdens de studentenprotesten van Hongkong in 2012. Chow speelde in 2019 onder de pro-democratische beweging Demosistō een grote rol tijdens de protesten tegen de uitleveringswet van Hongkong naar China. Dit leidde in december 2020 voor haar tot een gevangenisstraf van 10 maanden. Chow spreekt vloeiend Mandarijn, Engels en Japans, en heeft zichzelf al meerdere keren laten horen in Japanse media, hier heeft zij de naam, 'godin van de democratie' gekregen.
Lees ook| John Lee nieuwe leider Hongkong: 'geen reden voor verandering'