Internationaal8 okt '22 11:45Aangepast op 8 okt '22 22:15

Musk bemoeit zich met China-Taiwan-conflict

Auteur: Remy Kock

Multimiljardair en Tesla-eigenaar Elon Musk denkt dat de spanningen tussen China en Taiwan getemperd kunnen worden door Beijing iets meer controle te geven over Taiwan. Dat schrijft Reuters. Musk doet de uitspraken enkele dagen nadat hij zich uitsprak over hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beëindigd kan worden.

Tesla-oprichter en multimiljardair bemoeit zich met het China-Taiwan-conflict.
Tesla-oprichter en multimiljardair bemoeit zich met het China-Taiwan-conflict. (EPA)

'Mijn aanbeveling zou zijn om een speciale administratieve zone voor Taiwan te bedenken die ook voor hen behapbaar is. Al zal dat niet iedereen blij maken', zo zegt Musk in een interview met de Financial Times gisteren. Het was een antwoord op een vraag over China, waar Tesla een grote fabriek heeft.

Volgens Beijing is Taiwan een Chinese provincie, China heeft gezworen Taiwan weer 'van China' te maken en zegt het gebruik van geweld niet uit te sluiten. De Taiwanese regering keurt de Chinese claim af en stelt dat alleen de 23 miljoen inwoners van Taiwan het lot van het land kunnen bepalen.

Afspraak

Musk is echter van mening dat het mogelijk moet zijn om een afspraak tussen de twee landen te maken. 'Een die welwillender is dan Hong Kong', zei hij in de Times.

Eerder bood China Taiwan een 'een land, twee systemen'-beleid aan op het gebied van autonomie, wat een soortgelijk systeem is als wat in Hong Kong wordt gehanteerd. Dat voorstel werd echter door alle politieke partijen in Taiwan afgewezen, en heeft geen enkele publieke steun ontvangen. Al helemaal niet nadat Beijing een zware nationale veiligheidswet in Hong Kong afkondigde.

Het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de uitspraken van Musk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen