Internationaal10 okt '22 16:09Aangepast op 11 okt '22 14:02

Liveblog | Oekraïne: Poetin dreigt met meer aanvallen op infrastructuur

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag 227 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Na een dag met de hevigste luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, dreigt de Russische president Vladimir Poetin met meer aanvallen. In acht Oekraïense regio's werd infrastructuur onder schot genomen met raketten, waardoor een gedeelte van het land zonder stroom kwam te zitten.
Na een dag met de hevigste luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, dreigt de Russische president Vladimir Poetin met meer aanvallen. In acht Oekraïense regio's werd infrastructuur onder schot genomen met raketten, waardoor een gedeelte van het land zonder stroom kwam te zitten. (ANP)

Soepele EU-regels voor Oekraïense vluchtelingen met jaar verlengd

15:59 | Oekraïense vluchtelingen kunnen nog minstens een jaar langer rekenen op soepele opvangregels in de Europese Unie. De Europese Commissie laat ze doorlopen tot maart 2024, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson.

De Russische bombardementen op Oekraïense steden maandagochtend onderstrepen nog maar eens hoe belangrijk het is om Oekraïners gastvrij te blijven ontvangen, zei Johansson. De EU vangt sinds Rusland Oekraïne eind februari Oekraïne binnenviel 4,2 miljoen vluchtelingen op. Zij hoeven een jaar lang geen asiel aan te vragen en mogen anders dan andere ontheemden onder meer in de unie werken, naar school en naar de dokter. Die speciale status voor Oekraïners, die de EU nog nooit eerder inzette, wordt met minstens een jaar verlengd, zegt Johansson.

Ze wil ook Oekraïners tegemoetkomen die tussentijds terugkeren naar hun vaderland maar vervolgens toch weer de wijk moeten nemen. Zij hoeven zich niet meer uit te schrijven, maar alleen nog hun vertrek te melden. Hun registratie onder de soepele regels blijft geldig en hun kaart of sticker kunnen ze houden. 'Om het eenvoudig te maken om weer te vluchten' als dat onverhoopt nodig blijkt, aldus de Eurocommissaris. En om de angst weg te nemen dat de 'inspirerende' terugkeerders die zich willen wijden aan de wederopbouw van hun land hun opvang in de EU verspelen.

Oekraïners kunnen voortaan ook hun cv in de etalage zetten in een online 'talentenreservoir' van de EU, zodat werkgevers hen gemakkelijk kunnen vinden. Veel werkgevers zijn naarstig op zoek naar nieuwe krachten, brengt de commissie in herinnering.

Poetin dreigt met meer aanvallen en stroomuitval

15:40 | Na een dag met de hevigste luchtaanvallen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, dreigt de Russische president Vladimir Poetin met meer aanvallen. In acht Oekraïense regio's werd infrastructuur onder schot genomen met raketten, waardoor een gedeelte van het land zonder stroom kwam te zitten. Dit orgie van geweld was een Russische vergeldingsactie voor het vernielen van de peperdure brug van Rusland naar de Krim, een prestigeproject van Poetin.

De Oekraïners kunnen zich opmaken voor meer aanvallen op infrastructuur in hun land. De Oekraïense president Zelenski zei in een reactie dat de Russen moedwillig tijdens de spits aanvielen om zoveel mogelijk schade te veroorzaken.

Rutte door Zelenski bijgepraat over Russische raketaanvallen

14:34 | Premier Mark Rutte heeft maandag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die hem 'nader geïnformeerd' heeft over de Russische raketaanvallen eerder die dag. Dat schrijft de minister-president op Twitter.

De aanvallen hadden volgens Rutte het 'overduidelijke doel' om burgerslachtoffers te maken in Oekraïense steden zoals Kiev. De premier heeft zijn 'afschuw' over de aanval uitgesproken tijdens het gesprek met Zelenski en nog eens benadrukt dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels erkend dat de raketaanvallen een vergelding zijn voor de Oekraïense aanval afgelopen weekend op een brug die de Krim met Rusland verbindt. De brug, die zwaar beschadigd raakte, is een belangrijke aanvoerroute voor Russische soldaten die Oekraïne bezetten. Rutte bestempelt de Russische aanval niet als vergelding, maar als 'terrorisme'.

De Russische raketten kwamen maandag neer in steden door heel Oekraïne. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers in het hele land zijn gevallen. Autoriteiten in Kiev zeggen dat in de stad bijna tien mensen zijn gedood en meer dan 35 gewond zijn geraakt.

NAVO-chef: we blijven Oekraïne steunen zolang het nodig is

14:28 | NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft in een onderhoud met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken opnieuw zijn steun uitgesproken aan Oekraïne. Dat deed hij in reactie op de Russische aanvallen op meerdere Oekraïense steden maandagmorgen.

'NAVO zal het dappere Oekraïense volk blijven steunen om terug te vechten tegen de agressie van het Kremlin zolang als het nodig is', schrijft Stoltenberg op Twitter. Hij veroordeelt de 'afschuwelijke en willekeurige aanvallen op civiele infrastructuren in Oekraïne'.

De defensieministers van de NAVO-landen komen woensdag in Brussel bijeen voor een tweedaagse ontmoeting, waarbij ook steun aan Oekraïne op de agenda staat.

Oekraïne: Russische aanval was sinds oktober voorbereid

14:04 | De Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen dat Rusland de raketaanvallen van maandag sinds begin oktober had voorbereid. 'Volgens militaire inlichtingen van Oekraïne heeft de Russische bezettingsmacht op 2 en 3 oktober instructies gekregen van het Kremlin om de massale raketaanvallen voor te bereiden op de civiele infrastructuur van Oekraïne', meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

De opdracht werd in het bijzonder gegeven aan een speciale tak van de Russische luchtmacht die gespecialiseerd is in strategische en langeafstandsaanvallen. 'De kritieke civiele infrastructuur en de centrale locaties van dichtbevolkte Oekraïense steden zijn als doelwitten aangewezen', aldus de verklaring van het ministerie.

De Oekraïense minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken zegt in reactie op de Russische aanvallen dat president Vladimir Poetin wanhopig is 'vanwege nederlagen op het slagveld'. Ook zegt hij dat de aanvallen niet zijn uitgelokt door de recente explosie op de Krimbrug.

Defensiedeskundige: 'Ik denk dat er escalatie in de lucht hangt'

13:40 | 'Ik denk dat er escalatie in de lucht hangt.' Dat zegt defensiedeskundige Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies naar aanleiding van de verschillende Russische raketaanvallen op Oekraïense steden. Wijninga denkt dat er mogelijk meer aanvallen zullen volgen.

Oekraïense politie: 10 doden, 60 gewonden

13:35 | Volgens de Nationale Oekraïense politie is het dodental als gevolg van de Russische raketaanvallen opgelopen tot 10, het aantal gewonden bedraagt 60.

President Arabische Emiraten bezoekt Poetin

13:30 | De president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, brengt morgen een bezoek aan Moskou voor een ontmoeting met Vladimir Poetin, zo meldden de staatsmedia van de VAE.

Mohamed 'zal met president Poetin de vriendschappelijke betrekkingen tussen de VAE en Rusland bespreken, alsmede een aantal regionale en internationale kwesties en ontwikkelingen van gemeenschappelijk belang', aldus het staatspersbureau WAM van de VAE.

Het bezoek van de leider van de VAE komt enkele dagen nadat het door Saoedi-Arabië geleide oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, overeenkwamen hun olieproductie te verlagen in een poging de prijzen te verhogen, ondanks oproepen van de VS om de productie te verhogen.

Ongeveer een vijfde van Oekraïense provincies zonder stroom

13:25 | Vijf provincies in Oekraïne hebben na de golf raketaanvallen op de infrastructuur geen stroom meer, volgens de Oekraïense autoriteiten. Het land telt afgezien van de Krim 24 provincies en een hoofdstad met een speciale status, Kiev.

In andere provincies zijn er ook meer tijdelijke stroomonderbrekingen en uitval van de watervoorziening. In Kiev wordt volgens de burgemeester de stroom vanwege reparatie en om besparing volgens een schema in wijken of op industrieterreinen tijdelijk uitgeschakeld. Bij de Russische aanvallen op de hoofdstad zijn bijna tien doden en meer dan 35 gewonden gevallen, volgens de laatste meldingen.

Kremlin: Poetin ontmoet dinsdag hoofd van atoomwaakhond IAEA

13:20 | Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, gaat dinsdag op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. De twee ontmoeten elkaar volgens het Kremlin in Sint-Petersburg. Het IAEA heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Grossi pleit al lange tijd voor een beschermingszone rond de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, die Rusland bezet houdt. De IAEA-chef meldde zondag dat de centrale opnieuw is aangesloten op het stroomnet, nadat hij een dag eerder was afgekoppeld vanwege beschietingen. Grossi tekende erbij aan dat het herstel van de stroomvoorziening slechts 'een tijdelijke opluchting is in een nog steeds onhoudbare situatie'.

Brussel ziet verdere escalatie Russische agressie in Oekraïne

13:05 | De Europese Commissie beschouwt de massale Russische raketaanvallen op Oekraïne en de aankondiging van Belarus om de militaire aanwezigheid bij de grenzen te vergroten als een 'verdere escalatie' van de Russische agressie. De 'regen van raketten' op onschuldige burgers is onaanvaardbaar en hoort 'niet thuis in de 21e eeuw'. De beschuldiging van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko dat Oekraïne zijn land wil aanvallen is 'vals, ongegrond en belachelijk', aldus een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De Commissie roept Belarus dringend op 'onmiddellijk te stoppen bombardementen te faciliteren' en af te zien van nauwere militaire samenwerking met Rusland. Ook zei hij dat de EU 'klaar staat om alles wat nodig is' te blijven doen om Oekraïne financieel, militair en humanitair te steunen. Hij wees erop dat de EU net een achtste sanctiepakket in stelling heeft gebracht en hintte op meer sancties.

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, noemt wat er in Kiev is gebeurd 'ziekmakend'. 'Het toont de wereld, opnieuw, met wat voor soort regime we te maken hebben: een dat zich op willekeurige doelen richt. Een regime dat terreur en dood over kinderen uitstort', schrijft ze op Twitter.

Duits luchtafweersysteem binnen paar dagen bezorgd in Oekraïne

13:00 | De Duitse regering zegt dat het binnen een paar dagen een luchtafweersysteem aan Oekraïne zal leveren, zodat het burgers kan beschermen tegen Russische aanvallen. Het is de eerste van in totaal vier IRIS-T systemen, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft. De andere drie komen volgend jaar.

Defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de Russische luchtaanvallen van maandag op Kiev en veel andere steden hebben laten zien hoe belangrijk het is om Oekraïne snel te voorzien van luchtafweer. Ze wil nu die steun leveren, omdat 'Ruslands aanvallen met raketten en drones in het bijzonder de burgerbevolking terroriseren'.

Bondskanselier Olaf Scholz kondigde in juni al aan dat Oekraïne de beschikking zou krijgen over het IRIS-T systeem. Daarmee kunnen straaljagers, helikopters, raketten en drones op maximaal 40 kilometer afstand uit de lucht worden geschoten. Scholz beloofde ook een volgradar om artillerie in de lucht te spotten. Met die combinatie zou het leger in staat moeten zijn een grote stad te verdedigen.

De verwachting was destijds volgens de Duitse krant Bild dat het luchtafweersysteem vanaf november gebruikt kon worden. Na de aanvallen van maandag vroegen mensen zich af waarom de Duitse luchtafweer er nog niet was. Ook de Verenigde Staten hebben deze zomer beloofd luchtafweergeschut te sturen. President Volodimir Zelenski liet twee weken geleden weten dat die ontvangen was. Het is niet bekend of het systeem al in gebruik genomen was.

Ministerie tegen Nederlanders in Oekraïne: vertrek zodra het kan

12:55 | Nederlanders die nu in Oekraïne verblijven moeten vertrekken zodra dat veilig kan, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland bestookte maandag heel Oekraïne met raketten. Het ministerie raadt aan om te schuilen op een veilige plek en pas te gaan wanneer dat kan.

Het reisadvies voor Oekraïne was al volledig rood. Dat houdt in dat het ministerie alle reizen afraadt. Toch afreizen naar rood gebied is iemands eigen verantwoordelijkheid, aldus de site van het departement: 'Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt'.

Duits consulaat Kiev geraakt door Russische raket

12:36 | Het gebouw van het Duitse consulaat in Kiev is getroffen door een Russische raketaanval, aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt persbureau Reuters. Het is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen bij de aanval, we brengen u meer informatie zodra die beschikbaar is.

Europese leiders reageren verontwaardigd op Russische raketaanvallen

12:35 | In de uren sinds het Russische leger is begonnen met het aanvallen van steden rond Oekraïne, is er vanuit heel Europa gereageerd.

De Franse president Emmanuel Macron heeft een noodoproep gehouden met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. Macron bevestigde zijn steun aan Oekraïne en toonde zich 'uiterst bezorgd' over de berichten over burgerslachtoffers, aldus het Elysée-paleis in een verklaring.

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft ook met Zelenski gesproken en hem verzekerd van de steun van Berlijn en van de andere G7-staten, zo heeft een Duitse regeringswoordvoerder bevestigd.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau, noemde de raketaanvallen 'een daad van barbarij en een oorlogsmisdaad', en voegde eraan toe: 'Rusland kan deze oorlog niet winnen. Wij staan achter Oekraïne!'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly sloot zich bij deze gedachten aan en verklaarde dat de Russische aanvallen op burgers ' onaanvaardbaar' waren en een 'demonstratie van zwakte door Poetin, niet van kracht'.

De Belgische premier heeft de Russische bombardementen op Kiev en andere Oekraïense steden veroordeeld en de aanvallen 'verwerpelijk' genoemd. Hij voegde eraan toe dat de dodelijke raketaanvallen de vastberadenheid van België om Oekraïne te steunen, zouden versterken.

Graan duurder door verheviging strijd in Oekraïne

12:30 | De graanprijzen zijn met ruim 4 procent gestegen. Handelaren vrezen dat de export van graan uit Oekraïne in gevaar komt door de escalatie van de oorlog in het land. De graanprijzen zijn dit jaar al met bijna een vijfde gestegen. Ook de prijzen van maïs en sojabonen gingen mee omhoog.

G7 houdt virtuele top Oekraïne

12:20 | De G7 houdt dinsdag een ingelaste top via videoverbindingen over de jongste bombardementen op Oekraïne. De Duitse regering heeft dit bekendgemaakt en president Volodimir Zelenski van Oekraïne neemt er aan deel. Het gesprek begint om 14.00 uur. Aanleiding is een door Kiev gemelde Russische massale aanval met raketten op Oekraïense infrastructuur voor essentiële voorzieningen zoals energie en drinkwater. In tal van plaatsen is de stroom uitgevallen.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft beklemtoond dat Duitsland en de andere landen van de G7 solidair met Oekraïne zijn. De Franse president Emmanuel Macron telefoneerde met Zelenski en zei uiterst bezorgd te zijn en meer wapens te willen leveren. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell, is geschokt door de aanvallen. De Poolse regering heeft ze misdaden tegen de menselijkheid genoemd. Premier Mark Rutte sprak van "afschuwelijke" raketaanvallen door Rusland op Oekraïne.

De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU, voorheen de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan. Het was aan het begin in 1975 een samenkomst in een kasteel bij Parijs waar de eerste leden informeel over wereldproblemen spraken. Maar de G7 heeft steeds meer gewicht gekregen als een westerse topconferentie die zich ook met politieke kwesties bezighoudt.

Poetin bevestigt aanvallen op verschillende locaties in Oekraïne, dreigt met meer

12:15 | In een videotoespraak zegt de Russische president Poetin dat langeafstandsraketten energie-, militaire en communicatievoorzieningen hebben getroffen. Poetin belooft een 'harde' reactie op verdere 'terroristische' acties op Russisch grondgebied.

De Russische leider zal naar verwachting vandaag zijn veiligheidsraad ontmoeten en de explosie bespreken die in het weekend plaatsvond op een brug die Rusland met de Krim verbindt - iets waarvan hij Oekraïne de schuld geeft.

Oekraïense luchtmacht: Rusland lanceerde vandaag 83 raketten

12:00 | Volgens een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland vandaag 83 raketten gelanceerd, waarvan er meer dan 42 zijn neergeschoten door de luchtverdediging. Onder meer werden Kalibr, Iskander en Kh-101-raketten afgevuurd vanuit de Kaspische en Zwarte Zee.

Gasprijs naar laagste niveau in drie maanden

11:50 | De prijs van gas is in de afgelopen drie maanden niet zo laag geweest. De prijs voor een megawattuur gas ligt bijna 8 procent lager, op ongeveer 144 euro. Dat komt onder meer door de grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt aardgas (lng) die momenteel Europa bereiken.

Minsk beschuldigt Oekraïne van aanvalsplannen tegen Belarus

11:45 | De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko denkt dat Oekraïne plannen smeedt om zijn land aan te vallen. Dat zegt hij tegen staatspersbureau Belta. Daarom heeft hij samen met de Russische president Vladimir Poetin afgesproken de militaire aanwezigheid bij de grenzen te vergroten.

Belarus en Rusland voeren een nieuwe regionale troepenverdeling door. Loekasjenko wijt dit aan een 'escalatie aan de westelijke grenzen van de Unie', de naam voor Rusland en Belarus samen. Vanuit Russisch perspectief ligt Oekraïne westelijk, voor Belarus ligt het in het zuiden. Aan de westgrens liggen Polen en Litouwen. De voorbereidingen zouden twee dagen geleden zijn begonnen, op de dag dat een deel van de belangrijke Krimbrug werd opgeblazen. Poetin houdt Oekraïne daarvoor verantwoordelijk. De raketaanvallen op meerdere Oekraïense steden lijken een vergelding te zijn voor de aanval op die brug.

Aan het begin van de invasie konden de Russische troepen het noorden van Oekraïne binnentrekken vanuit Belarus. Loekasjenko geldt als belangrijkste bondgenoot van Poetin en veel sancties zijn ook tegen zijn land gericht.

Oekraïense premier: 11 infrastructuurvoorzieningen aangevallen

11:15 | Volgens de Oekraiense premier Denys Shmyhal zijn tot nu toe 11 infrastructuurvoorzieningen in acht regio's en in de hoofdstad Kiev beschadigd door Russische aanvallen. 'Vanaf 11 uur zijn 11 belangrijke infrastructuurvoorzieningen in acht regio's en de stad Kiev beschadigd', aldus Reuters op de berichtenapp Telegram. 'Nu zijn sommige gebieden afgesneden. Het is noodzakelijk om voorbereid te zijn op tijdelijke onderbrekingen van licht, watervoorziening en communicatie.'

Loekasjenko: Belarus en Rusland zullen een gezamenlijke militaire eenheid inzetten

11:10 | De WBelarussische leider Alexander Loekasjenko heeft gezegd dat Belarus en Rusland gezamenlijk militairen zullen inzetten aan de westelijke grenzen van het land als reactie op wat hij het toenemen van de spanningen noemde. Dat meldt het staatsnieuwsagentschap Belta.

Reuters meldt dat het agentschap Loekasjenko citeert die zegt dat de twee landen een regionale militaire groep zullen inzetten, en twee dagen geleden begonnen waren met het bundelen van krachten, blijkbaar na de explosie op de Russische brug naar de Krim.

Het Russische staatsagentschap RIA Novosti meldt dat Loekasjenko zei: 'Dit is allemaal volgens onze documenten. Als het dreigingsniveau het huidige niveau bereikt, zoals nu, beginnen we de groepering van de uniestaat in te zetten.'

Moldavië roept Russische ambassadeur op matje over schending Moldavisch luchtruim

11:00 | De Moldavische minister van Buitenlandse Zaken Nicu Popescu heeft op Twitter geschreven dat hij de ambassadeur van Rusland heeft ontboden om uit te leggen waarom raketten die vanuit de Zwarte Zee naar Oekraïne zijn gelanceerd het luchtruim van Moldavië zijn binnengedrongen.

Rutte veroordeelt 'afschuwelijke' raketaanvallen op Oekraïne

10:30 | Nederland veroordeelt de 'afschuwelijke' raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, schrijft premier Mark Rutte op Twitter. 'Poetin lijkt niet te begrijpen dat de wil van de Oekraïense bevolking niet te breken is', aldus de minister-president. Rutte benadrukt dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

Oekraïne: 41 raketten neergehaald

10:20 | Volgens de Oekraïense strijdkrachten heeft het leger 41 van de 75 door Rusland afgevuurde raketten vernietigd. Het bericht kon niet geverifieerd worden door onafhankelijke bronnen. De Chinese regering heeft intussen opgeroepen tot de-escalatie.

Zelenski: Rusland richt zich op energievoorziening en mensen

10:15 | De Oekraïense president Zelenski heeft gezegd dat een golf van raketaanvallen op Oekraïense steden door Russische troepen gericht was op energievoorraden en mensen, en dat gekozen is om zoveel mogelijk burgers schade te berokkenen.

'De ochtend is moeilijk', zei Zelenski in een verklaring. 'We hebben te maken met terroristen. Tientallen raketten, Iraanse 'Shahids'. Ze hebben twee doelen. Energiefaciliteiten - in het hele land. de regio's Kyiv en Khmelnytsky, Lviv en Dnipro, Vinnytsia, de regio Frankiv, Zaporizja, Sumy, Charkiv, Zhytormyr, Kirovohrad, het zuiden. Ze willen paniek en chaos, ze willen ons energiesysteem vernietigen.'

'Het tweede doelwit zijn de mensen. Dit tijdstip en deze doelen zijn speciaal gekozen om zoveel mogelijk schade te veroorzaken. Blijf vandaag in schuilkelders. Volg altijd de veiligheidsregels. En onthoud altijd: Oekraïne was hier voordat deze vijand verscheen, Oekraïne zal hier ook na hem zijn.'

Hoekstra 'geschokt' door Russische raketaanvallen op Oekraïne

10:10 | Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is 'geschokt' door de recente raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, schrijft hij op Twitter. Hij herhaalde dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog. 'Wat er ook gebeurt, Poetin mag deze oorlog niet winnen.'

Delen van Lviv zonder elektriciteit, zegt burgemeester

10:10 | Delen van de stad Lviv in het westen van Oekraïne zitten zonder elektriciteit na aanvallen op belangrijke infrastructuur, aldus de burgemeester van de stad. Op Twitter zei Andriy Sadovyi dat er explosies waren geweest bij 'een kritieke infrastructuurfaciliteit' en dat de werking van de thermische centrales van de stad 'tijdelijk is opgeschort'.

'Warm water wordt momenteel niet geleverd', zei hij. 'Stand-by stroomgeneratoren bij verschillende pompstations werden opgestart om de watervoorziening van de stad te herstellen. Een deel van de stad zit zonder elektriciteit.' Hij zei ook dat een derde van de verkeerslichten in de stad niet functioneert en dat, zodra de waarschuwingen waren opgeheven, verkeersregelaars zouden worden ingezet op de drukste kruispunten.

Kritiek op Poetin neemt toe

10:05 | De kritiek op Poetin neemt toe, en dat is bijzonder. Dat zegt defensiedeskundige Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Je merkt ook dat de discussie in Moskou zich direct op Poetin richt, ook dat is bijzonder. Voorheen ging de discussie over het falen van het leger, de commandostructuur, de lokale autoriteiten. Nu ook op Poetin. Het is een escalatie in de kritiek.'

Charkiv onder vuur: stroom en water uitgevallen

10:00 | Russische raketaanvallen in Charkiv hebben een energie-infrastructuurlocatie getroffen, waardoor de elektriciteits- en watervoorziening in sommige delen van de stad is uitgevallen, aldus burgemeester Ihor Terekhov. Tot driemaal toe werd Charkiv met raketten aangevallen, 'specialisten en medewerkers van nutsbedrijven doen er alles aan om het normale leven in Charkiv te herstellen', schrijft burgemeester Terekhov op Telegram.Volgens Kiev worden uit 20 provincies bombardementen gemeld.

Het regionale hoofd van Charkiv, Oleg Sinegubov, bevestigde ook de aanvallen en postte op Telegram: 'De vijand valt Charkiv aan. Er zijn explosies in de stad.'

Nog steeds explosies in centrum Kiev

09:55 | Volgens de burgemeester van Kiev is cruciale infrastructuur geraakt bij de Russische raketbeschietingen. Een verslaggever van de BBC meldt dat explosies en luchtalarm nog steeds te horen zijn in en rond het centrum van Kiev. Ook vanuit de steden Ternopil en Charkiv worden raketinslagen gemeld.

Ook Lviv in westen Oekraïne aangevallen

09:20 | Het wordt vanochtend duidelijker dat Rusland naast de hoofdstad Kiev ook andere steden in Oekraïne heeft aangevallen. Tot nu toe zijn er berichten over aanvallen op Dnipro in het midden van het land, Zaporizja in het zuiden en nu ook Lviv in het westen van Oekraïne.

De regionale gouverneur van Lviv heeft op Telegram bevestigd dat de stad nabij de grens met Polen vanochtend is getroffen. Andriy Sadovi heeft de inwoners van de stad gewaarschuwd in schuilkelders te blijven. Hij zegt ook dat de uitval van het mobiele telefoonsignaal tijdelijk is en zo snel mogelijk zal worden hersteld.

Zelenski: 'Ze proberen ons te vernietigen en van de aardbodem weg te vagen'

09:15 | De Oekraïense president Zelenski heeft een reactie gegeven op de reeks aanvallen van vanmorgen op Oekraïense steden. Hij heeft op Telegram gepost:

'Ze proberen ons te vernietigen en van de aardbodem weg te vagen. Vernietigen onze mensen die thuis slapen in Zaporizja. Ze vermoorden mensen die naar hun werk gaan in Dnipro en Kiev, raketten blijven inslaan. Helaas zijn er doden en gewonden. Verlaat de schuilkelders alstublieft niet. Zorg voor uzelf en uw dierbaren. Laten we volhouden en sterk zijn.

De boodschap ging vergezeld van een videoclip over de nasleep van de aanval op Kiev, met vernielde auto's, gebouwen met verbrijzelde ruiten en brandende straten.

Adviseur Zelenski: 'Terroristisch onvermogen Kremlin'

09:10 | Volgens Zelenski's adviseur Mykhailo Podolyak vormen de 'doelbewuste aanvallen' op het centrum van Kiev, evenals die op andere steden het zoveelste bewijs zijn van het 'terroristische onvermogen van het Kremlin'. 'Rusland is niet in staat om op het slagveld te vechten, maar wel om burgers te vermoorden. In plaats van praten hebben we luchtverdediging nodig, MLRS, projectielen met een groter bereik.'

'Dit is de wraak van Poetin'

09:10 | Vanuit verschillende Oekraïense steden als Kiev, Dnipro, Zaporizja en Odessa wordt melding gemaakt van explosies, naar alle waarschijnlijkheid zijn het Russische raketten. 'Dit is duidelijke een vergeldingsmaatregel van Poetin', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Volgens Hammelburg is het wraak voor de aanslag op de brug naar de Krim, het 'geesteskind van Poetin'.

Kyiv Post: 8 doden en 24 gewonden

Hoofdkwartier Oekraïense veiligheidsdienst mogelijk getroffen

08:20 | Volgens onbevestigde berichten is het Hrushevskymonument op Volodymrska geraakt, een symbool van de Oekraïense cultuur. In dezelfde straat ligt het hoofdkwartier van de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Doden en gewonden in Kiev

08:10 | In Kiev zijn zijn doden en gewonden gevallen bij meerdere explosies in de stad. Dat zeggen de hulpdiensten aan de publieke omroep Suspilne. Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend. De explosies waren kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. In het centrum van de stad zou zwarte rook te zien zijn. Op sociale media spreken mensen al over vijf explosies in Kiev. Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm al zijn afgegaan in het hele land.

Burgervoertuigen in brand, doden gemeld in Kiev

08:05 | Twitterbeelden is te zien dat verschillende voertuigen in Kiev in brand staan. EU-ambassadeur Matti Maasikas plaatste onder andere een foto op Twitter. Volgens journalisten ter plaatse gaat het om Russische raketaanvallen,. Uit meerdere Oekraïense steden zoals Dnipro en Zaporizja komen berichten over explosies.

Burgemeester Kiev meldt explosies hoofdstad

07:45 | De burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko schrijft op Telegram dat er verschillende explosies te horen en te zien zijn in de hoofdstad: 'Meerdere explosies in het district Shevchenko, in het centrum van de hoofdstad'. Berichten over meerdere luide explosies en foto's die nu op Telegram circuleren van zwarte rook die boven Kiev opstijgt.

De Oekraïense krant The Kyiv Independent spreekt van vier explosies. Volgens journalisten van persbureau AP lijkt het alsof de explosies het gevolg zijn van raketaanvallen.

Poetin: Oekraïense geheime dienst zat achter explosie Krimbrug

06:00 | De Russische president Vladimir Poetin geeft de Oekraïense geheime dienst de schuld van de enorme explosie die zaterdag fikse schade veroorzaakte aan de Krimbrug, de enige vaste verbinding tussen Rusland en het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim. De president baseert zijn conclusie op het werk van een speciale onderzoekscommissie die de explosie onderzocht heeft en spreekt van een 'terroristische daad'.

Zaterdag stelde Oekraïne nog dat de Russen waarschijnlijk zelf achter het opblazen van de Krimbrug zitten. Het zou het resultaat zijn geweest van een interne machtsstrijd in Moskou, suggereerde het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. 'Opgemerkt moet worden dat de ontplofte vrachtwagen, volgens alle aanwijzingen, de brug vanuit Russische kant is opgereden. Het is dus in Rusland waar de antwoorden moeten worden gezocht', zei een adviseur van Zelenski.

Eerder zei Rusland dat de explosie was veroorzaakt door een bom in een vrachtauto en dat de eigenaar van deze wagen uit Rusland kwam. Door de ontploffing stortte een deel van de verkeersbrug in, maar inmiddels is het verkeer weer hervat op het rijdek dat niet is beschadigd. Ook treinen op de ernaast liggende spoorbrug rijden weer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen