Internationaal10 okt '22 09:09

'Dit is de wraak van Poetin'

Auteur: Mark van Harreveld

Vanuit verschillende Oekraïense steden als Kiev, Dnipro, Zaporizja en Odessa wordt melding gemaakt van explosies, naar alle waarschijnlijkheid zijn het Russische raketten. 'Dit is duidelijke een vergeldingsmaatregel van Poetin', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Volgens Hammelburg is het wraak voor de aanslag op de brug naar de Krim, het 'geesteskind van Poetin'.

Opmerkelijk en moeilijk te vatten is dat nu ook het centrum van Kiev wordt aangevallen. Dat is van oudsher ook voor de Russen 'heilige grond' omdat daar de Russisch orthodoxe kerk is ontstaan.  'Kiev is voor Rusland ook een heilige stad.'
Opmerkelijk en moeilijk te vatten is dat nu ook het centrum van Kiev wordt aangevallen. Dat is van oudsher ook voor de Russen 'heilige grond' omdat daar de Russisch orthodoxe kerk is ontstaan. 'Kiev is voor Rusland ook een heilige stad.' (Foto: Twitter)

'Hij zon al op wraak. Aanvankelijk kwamen de Russen niet met beschuldigingen, maar na overleg met zijn Nationale Veiligheidsraad kwam hij tot die conclusie.' En nu bombardeert Poetin opnieuw burgerdoelen. Dat is in de loop van de oorlog weliswaar al vele malen gebeurd, maar nu lijkt het expres, zegt Hammelburg.

'Heilige grond'

Opmerkelijk en moeilijk te vatten is dat nu ook het centrum van Kiev wordt aangevallen. Dat is van oudsher ook voor de Russen 'heilige grond', omdat daar de Russisch orthodoxe kerk is ontstaan. 'Kiev is voor Rusland ook een heilige stad. Door de hele oorlog heen is nooit het centrum gebombardeerd. Het is pijnlijk en ook heel verontrustend.'

Hammelburg weet niet of dit nu een nieuw hoofdstuk is in de oorlog. 'Ik weet niet of ze het dagelijks blijven doen, maar ze kunnen het. Ik kan het niet uitsluiten, het is overweldigend. Ik vrees dat het gaat gebeuren.' Volgens de buitenlandcommentator stelt dit niet alleen Oekraïne voor problemen, maar ook de westerse bondgenoten. 'Wat doen we hiermee? Klaarblijkelijk zijn er geen middelen om op vergelijkbare manier terug te slaan in Rusland. Strategisch is het lastig.' Mogelijk zal Oekraïne proberen opnieuw doelen vlak over de grens met Rusland aan te vallen.

Volg de jongste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog

Nieuwe explosies

Er worden nog steeds explosies gemeld in Kiev. De eerste explosies waren kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. In het centrum van de stad zou zwarte rook te zien zijn. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen vlakbij het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Volodimir Zelenski.

Op sociale media spreken mensen al over vijf explosies in Kiev. Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name Dnipro, Lviv en Ternopil. Wat er precies is gebeurd en om welke gebouwen het gaat is nog niet duidelijk. Klitsjko schreef op Telegram dat hij later met meer details zou komen. Als het om Russische beschietingen blijkt te gaan, zou dat de eerste aanval op Kiev zijn in maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen