Internationaal10 okt '22 06:23Aangepast op 10 okt '22 07:18

Taiwan: gewapend conflict met China 'absoluut geen optie'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Een gewapend conflict tussen Taiwan en China is 'absoluut geen optie'. Dat zegt de Taiwanese president Tsai Ing-wen in een toespraak. De president beloofde overigens wel de verdediging van het eiland verder te versterken, ook herhaalde ze de bereidheid gesprekken aan te knopen met Beijing. In haar speech vergelijkt de president de invasie van Rusland in Oekraïne met het doel van China om op een dag Taiwan in te nemen.

In haar speech vergelijkt de president de invasie van Rusland in Oekraïne met het doel van China om op een dag Taiwan in te nemen. 'We kunnen de uitdaging die deze militaire uitbreidingen vormen voor de vrije en democratische wereldorde absoluut niet negeren. De vernietiging van de democratie en vrijheid van Taiwan zou een zware nederlaag zijn voor de democratieën van de wereld.'
In haar speech vergelijkt de president de invasie van Rusland in Oekraïne met het doel van China om op een dag Taiwan in te nemen. 'We kunnen de uitdaging die deze militaire uitbreidingen vormen voor de vrije en democratische wereldorde absoluut niet negeren. De vernietiging van de democratie en vrijheid van Taiwan zou een zware nederlaag zijn voor de democratieën van de wereld.' (ANP / AFP / Sam Yeh)

'Ik wil de autoriteiten van Beijing duidelijk maken dat een gewapende confrontatie absoluut geen optie is voor onze twee partijen. Alleen door de toewijding van het Taiwanese volk aan onze soevereiniteit, democratie en vrijheid te respecteren, kan er een basis zijn voor het hervatten van constructieve interactie over de Straat van Taiwan', aldus Tsai in haar toespraak op de nationale feestdag.

Lees ook | Biden: Amerikaanse militairen beschermen Taiwan bij Chinese invasie

Testcase Oekraïne

In haar speech vergelijkt de president de invasie van Rusland in Oekraïne met het doel van China om op een dag Taiwan in te nemen. 'We kunnen de uitdaging die deze militaire uitbreidingen vormen voor de vrije en democratische wereldorde absoluut niet negeren. De vernietiging van de democratie en vrijheid van Taiwan zou een zware nederlaag zijn voor de democratieën van de wereld.'

Lees ook | VS willen Taiwan wapens leveren, China reageert woedend

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. De regering in Taipei stelt dat de Volksrepubliek China het eiland niet kan opeisen, omdat Taiwan nooit door de communisten in Beijing is bestuurd. De communisten stichtten in 1949 de Volksrepubliek na het winnen van een burgeroorlog van de nationalisten. Deze nationalisten vormden hun eigen regering nadat ze naar Taiwan waren gevlucht.

Lees ook | Eerste oorlogsschepen VS in Straat van Taiwan sinds bezoek Pelosi

Verlies Chinese chipbedrijven

Chinese chipbedrijven verloren maandag flink terrein op de beurzen van Hongkong, Shanghai en Shenzhen. Nieuwe Amerikaanse exportregels voor materialen en apparatuur die chipfabrikanten nodig hebben vormen een groot obstakel voor de ondernemingen. Ook voor andere techbedrijven kunnen de regels een probleem vormen, want sommige soorten chips die waar ook ter wereld zijn geproduceerd met behulp van Amerikaanse apparatuur, mogen niet meer worden uitgevoerd naar China.

Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) verloor 2,7 procent op de beurs in Hongkong en Hua Hong Semiconductor leverde 9,1 procent in. NAURA Technology Group werd 10 procent lager gezet in Shenzhen, het maximale dat een aandeel daar op een dag kan verliezen. Ook andere techbedrijven als Tencent (min 1,7 procent), Xiaomi (min 2,1 procent) en maker van elektrische auto's BYD (min 3,3 procent) kregen tikken.

Op de Chinese aandelenmarkten werd verder nog het nodige nieuws verwerkt van de afgelopen week. Toen waren de beurzen namelijk de hele week gesloten vanwege de zogeheten Gouden Week rond een nationale feestdag. In Hongkong was de beurs wel gewoon open.

De beurs in Shanghai verloor tussentijds 0,4 procent, die in Hongkong had meer last van de neergang van techfondsen en leverde 2,5 procent in. De All Ordinaries in Sydney daalde 1,3 procent. In Tokio bleef de beurs gesloten vanwege een feestdag. Ook in Zuid-Korea en Taiwan hadden beleggers een vrije dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen