
Breuker wijt de verhoogde activiteit aan een waslijst van oorzaken. 'Het zijn tests, dus er worden wetenschap data geproduceerd. Het land wil ook de druk op de ketel houden.' Noord-Korea wil volgens de hoogleraar onderhandelen over de internationale sancties die het land in een houdgreep houden al zegt Breuker erbij dat Pyongyang niet meer te bieden heeft 'dan de belofte zich te gedragen'.
Lees ook | Zuid-Korea wil met Noord-Korea om de tafel om familiereünies
Intimidatie
Ook moet de pas aangetreden Zuid-Koreaanse president volgens Breuker 'geïntimideerd' worden: met Noord-Korea valt niet te spotten. Voorts wil Noord-Korea zich profileren. 'Het wil laten zien dat het terug is, dat het lid is van de nieuwe onvrije wereldorde met China en Rusland. En deze raketten worden natuurlijk ook gemaakt om te verkopen en om het binnenland te laten zien dat het goed gaat.'
De raketlanceringen die Noord-Korea de afgelopen weken heeft uitgevoerd maakten onderdeel uit van een tactische nucleaire oefening die het land van 25 september tot 9 oktober heeft uitgevoerd. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hield toezicht op de training en had de leiding erover. Dat meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandag (lokale tijd).
Lees ook | Amerikaans vliegdekschip maakt Noord Korea zenuwachtig
Niet praten
Kim beloofde de militaire operaties van het land in de toekomst te versterken en liet weten geen behoefte te hebben aan het voeren van gesprekken met zijn tegenstanders. De ballistische raket die op 4 oktober werd afgeschoten en over Japan vloog zou volgens de Noord-Koreanen een nieuw ontwikkeld exemplaar zijn, dat gericht is op het geven van een sterkere en duidelijkere waarschuwing aan de vijanden van het land.
Lees ook | Spanningen in het Oosten lopen op
Zeven tests
Noord-Korea heeft sinds 25 september in totaal zeven ballistische raketten afgevuurd. Buurstaten Zuid-Korea en Japan hebben de testen scherp veroordeeld, net als de Verenigde Staten. De drie landen hebben onder meer gereageerd met eigen rakettesten en legeroefeningen in de lucht. Noord- en Zuid-Korea zijn feitelijk nog in oorlog met elkaar. Dat komt doordat de Koreaanse Oorlog van de vorige eeuw eindigde met een wapenstilstand en niet met een vredesakkoord. Het regime van Kim zorgde de afgelopen jaren voor veel internationale onrust door kernproeven uit te voeren en raketten te testen.
Lees ook | Spionnen: Noord-Korea heeft eerste kernproef in jaren voorbereid