Internationaal10 okt '22 13:14

Ministerie adviseert Nederlanders Oekraïne zo snel als mogelijk te verlaten

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Nederlanders die nu in Oekraïne verblijven moeten vertrekken zodra dat veilig kan. Dit adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken op haar site. Het ministerie raadt aan om te schuilen op een veilige plek en pas te gaan wanneer dat kan.

Een slachtoffer van de raketaanvallen op Kiev. Volgens de Oekraïense luchtmacht hef Rusland 83 raketten op het land afgevuurd. Nederland raadt haar onderdanen aan het land te verlaten.
Een slachtoffer van de raketaanvallen op Kiev. Volgens de Oekraïense luchtmacht hef Rusland 83 raketten op het land afgevuurd. Nederland raadt haar onderdanen aan het land te verlaten. (ANP / EPA)

Het reisadvies voor Oekraïne was al volledig rood, wat inhoudt dat het ministerie alle reizen afraadt. Toch afreizen naar rood gebied is iemands eigen verantwoordelijkheid, aldus de site van het departement: 'Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt'.

Lees ook | Nederlandse ambassade blijft in Kiev, ondanks angst Russische aanvallen

Het ministerie noemt de situatie in Oekraïne 'zeer onveilig' en zegt dat het luchtruim gesloten is. 'Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Zoek dan een veilige plaats. Van evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Bent u in Oekraïne? Laat uw familie en vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.'

Lees ook | 'Reisadvies voor Rusland moet naar rood'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen