Internationaal11 okt '22 16:41Aangepast op 13 okt '22 06:11

Liveblog | IMF: krimp Russische economie minder groot dankzij olie-export

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag 228 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog is gesloten. De nieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van woensdag 12 oktober.

Reddingswerkers doorzoeken het puin in Zaporizja
Reddingswerkers doorzoeken het puin in Zaporizja (ANP / Anadolu Agency / Jose Colon)

IMF: krimp Russische economie minder groot dankzij olie-export

16:39 | De economische klap voor de Russische economie als gevolg van alle sancties en boycotten van het land pakt dit jaar minder groot uit dan eerder aangenomen. Dat komt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder andere doordat het land erin slaagt nog relatief veel olie te exporteren naar landen die geen sancties hebben ingesteld.

In de zomer raamde het fonds nog 6 procent krimp voor Rusland in dit jaar. Maar nu denken de rekenmeesters dat de economische achteruitgang dit jaar beperkt blijft tot 3,4 procent. Voor volgend jaar was aanvankelijk een min van 3,5 procent voorspeld. Dat is nu bijgesteld tot 2,3 procent krimp.

IMF-econoom Petya Koeva Brooks legt op een persbijeenkomst bij het IMF in Washington uit dat het fonds bij de eerdere raming ervan uit was gegaan dat de Russische olie- en gasleveringen veel harder omlaag zouden gaan dat in de praktijk is gebeurd. Dat komt omdat er nog steeds landen zijn, denk aan China of India, die geen sancties hebben ingesteld en juist extra interesse hebben getoond in energie uit Rusland.

De econoom wijst er verder op dat de waardedaling van de dollar minder sterk is dan eerder voorzien. Ook is de Russische centrale bank er met maatregelen in geslaagd om de economische pijn voor de bevolking nog enigszins te verzachten.

Voor de economie van Oekraïne raamt het IMF nog altijd een een krimp van 35 procent in dit jaar. Maar omdat de verwoestende oorlog nog steeds bezig is, is het maken van een goede inschatting erg lastig. Daarom heeft het IMF voor volgend jaar geen prognose voor Oekraïne in zijn vooruitzichten opgenomen.

NAVO-chef: Rusland mikt op burgers omdat het op slagveld verliest

16:34 | De Russische rakettenregen op burgerdoelen in Oekraïne is een teken van zwakte, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Rusland incasseert aan het front nederlaag na nederlaag, constateert hij.

Het 'momentum' in de oorlog ligt bij Oekraïne, stelt Stoltenberg aan de vooravond van overleg met de defensieministers van de dertig NAVO-landen. De werkelijkheid is dat Rusland 'er niet in slaagt vooruitgang te boeken op het slagveld. Rusland is juist aan de verliezende hand op het slagveld.'

De secretaris-generaal van de NAVO hekelde nog eens het gescherm van Moskou met kernwapens. Die 'verhulde dreigementen zijn gevaarlijk en onverantwoordelijk'. Maar het blijft vooralsnog bij retoriek, is de indruk van de westerse militaire alliantie. Aan de staat van paraatheid van Russische atoombommen zou bijvoorbeeld niets veranderd zijn. Maar de NAVO 'blijft op haar hoede" en 'blijft pal staan voor Oekraïne'.

Het bondgenootschap houdt komende week zelf nucleaire oefeningen. Stoltenberg ziet er niets in deze jaarlijkse 'routine-oefening' af te gelasten nu de spanning rond atoomwapens hoger is opgelopen dan lange tijd het geval was. Die zorgt er juist voor dat Rusland wel twee keer nadenkt voor het naar kernbommen grijpt, meent hij.

Stoltenberg wil 'niet speculeren' over een mogelijke val van president Vladimir Poetin nu de tegenvallers in Oekraïne mogelijk gaan knagen aan zijn gezag. De NAVO is klaar om het lang uit te zingen, zegt hij. En de alliantie blijft hoe dan ook Oekraïne steunen.

Sinds de aanvallen op de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee houdt de NAVO deze wateren scherper in de gaten, zegt Stoltenberg. Het aantal NAVO-schepen op de Noord- en Oostzee is verdubbeld naar dertig.

Kiev wil minder stroomgebruik na aanvallen op energienetwerk

15:43 | De Oekraïense regering heeft de bevolking gevraagd om het stroomgebruik te verminderen in verband met de Russische raketaanvallen maandag en dinsdag op het energienetwerk. Vooral tussen 17.00 en 23.00 uur moeten de Oekraïners zuinig zijn en geen apparaten inschakelen die veel stroom verbruiken, aldus premier Denis Sjmigal.

Bij de aanvallen is grote schade aangericht aan de stroomopwekking en -voorziening. In grote delen van het land is de elektriciteit uitgevallen. Rusland stelt de aanvallen te hebben uitgevoerd als vergelding voor de explosie op een Russische verkeersbrug tussen Rusland en het schiereiland de Krim afgelopen weekend. Rusland bestempelt die aanslag als een terroristische actie van Oekraïne.

Oekraïne: Russen ontvoeren topmedewerker kerncentrale Zaporizja

15:12 | Rusland heeft een topmedewerker van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja ontvoerd, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom dinsdag. Hij zou een dag eerder zijn meegenomen en sindsdien op een onbekende locatie worden vastgehouden.

Het gaat om Valeri Martinjoek, het plaatsvervangend hoofd van de HR-afdeling. Het staatsbedrijf denkt dat er wordt geprobeerd om informatie over personeelsdossiers te verkrijgen, in een poging om het personeel van de centrale te laten werken voor het Russische kernenergiebedrijf Rosatom.

Het werk in de kerncentrale wordt sinds de Russische bezetting in maart nog altijd uitgevoerd door Oekraïens personeel, maar Rusland wil dat de kerncentrale onder Russisch beheer gaat vallen. De stap volgt na de Russische annexatie van vier Oekraïense regio's, waaronder Zaporizja.

Energoatom vraagt de chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap Rafael Grossi en de internationale gemeenschap zich in te zetten voor de vrijlating van Martinjoek. Eind september vond een vergelijkbaar incident plaats. De directeur van de kerncentrale werd toen meegenomen en drie dagen later vrijgelaten.

Lavrov: Rusland staat open voor gesprekken met het Westen

13:42 | Rusland zegt open te staan voor gesprekken met het Westen over Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat zijn land daarvoor nog geen uitnodiging heeft ontvangen, nadat het Amerikaanse Witte Huis maandag had gesuggereerd dat de Russische president Vladimir Poetin niet bereid zou zijn tot een gesprek.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president Joe Biden zei volgens ABC News dat de oorlog in Oekraïne moet stoppen en dat de twee kampen daarom met elkaar om de tafel moeten gaan. Maar Poetin zou geen enkele aanwijzing hebben gegeven dat hij bereid is tot een 'diplomatieke en vreedzame oplossing'.

'Dat is een leugen', volgens Lavrov. 'Als er een voorstel komt, zullen we dat overwegen.' Als het aan de buitenlandminister ligt is een ontmoeting tussen Poetin en Biden mogelijk tijdens de G20-top van volgende maand.

Poetin spreekt volgens het Kremlin donderdag in Kazachstan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Op de vraag of Erdogan de gesprekken tussen Rusland en het Westen zou moeten leiden, antwoordde Lavrov dat de Turkse president dit kan voorstellen aan Poetin op de bijeenkomst in Kazachstan. Die is georganiseerd door de overleggroep CICA, waar 26 Aziatische landen en één Afrikaans land (Egypte) lid van zijn.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski tekende vorige week een decreet waardoor onderhandelingen met Poetin formeel onmogelijk zijn. Een gesprek met Rusland zou pas weer mogelijk zijn onder een volgende president. Het Kremlin hekelde de Oekraïense houding en zei op zijn beurt op een volgende Oekraïense president te wachten.

Rusland draagt lichamen omgekomen Oekraïense militairen over

13:41 | Rusland heeft de lichamen van 62 Oekraïense militairen en militieleden overgedragen aan Oekraïne, melden de autoriteiten in Kiev. De overdracht is volgens Oekraïne na lange, moeilijke onderhandelingen tot stand gekomen. 'De helden zijn terug.'

Het gaat onder anderen om voormalige leden van het omstreden Azov-bataljon. Zij kwamen eind juli om bij de beschieting van een Russisch krijgsgevangenenkamp circa 17 kilometer ten zuidwesten van de stad Donetsk.

Het bloedbad werd volgens pro-Russische Oekraïners in Donetsk aangericht door Oekraïense milities die de krijgsgevangen leden van het extreemrechtse Azov-bataljon wilden uitschakelen, omdat ze oorlogsmisdaden zouden hebben gepleegd en het bataljon en de Oekraïense regering in diskrediet zouden kunnen brengen met getuigenissen tijdens een eventueel proces.

Het krijgsgevangenkamp zou van een afstand met geavanceerde westerse wapens zijn beschoten. Volgens Kiev hebben de Russen het kamp zelf beschoten. Er zouden zeker vijftig doden en 75 gewonden zijn gevallen in het kamp in Olenivka.

Belarus: nieuwe samenwerking met Russisch leger is puur defensief

13:19 | De militaire samenwerking die Belarus vorige week is aangegaan met Rusland, is volgens de Belarussische defensieminister Viktor Khrenin 'puur defensief'. President Aleksandr Loekasjenko zei eerder met Russische hulp de militaire aanwezigheid aan de grens met Oekraïne te zullen vergroten wegens dreigingen.

Loekasjenko verklaarde dat Oekraïne Belarus wil aanvallen. Hij deelde geen informatie over de locaties waar de samenwerking met de Russen zijn beslag krijgt. Er werd voor gevreesd dat Belarussische troepen zich in Oekraïne zouden voegen bij die van Rusland. Het Russische leger verliest daar steeds meer grondgebied.

De aankondiging van de samenwerking viel samen met een explosie op de Krimbrug, een verkeersverbinding tussen het Russische vasteland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Rusland wijst Oekraïne aan als verantwoordelijke. De brug is voor Rusland niet alleen symbolisch van belang, maar ook logistiek, voor de bevoorrading van zijn troepen in Oekraïne.

Belarus is politiek en financieel afhankelijk van zijn belangrijkste bondgenoot Rusland. Loekasjenko stond Russische troepen eerder dit jaar toe om Oekraïne vanuit Belarus aan te vallen. Om die reden hebben veel westerse landen Belarus net als Rusland gesanctioneerd voor de invasie in Oekraïne.

Turkije roept op tot 'realistisch staakt-het-vuren'

13:05 | Turkije roept op om zo snel mogelijk een 'realistisch staakt-het-vuren' tussen Oekraïne en Rusland in te stellen. Beide landen zouden steeds verder verwijderd raken van een diplomatieke oplossing nu de strijd heviger wordt.

'Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen, hoe eerder hoe beter', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in een interview. 'Hoe langer de oorlog tussen Oekraïne en Rusland duurt, hoe slechter en ingewikkelder de situatie wordt.' Zonder een staakt-het-vuren is het volgens Çavuşoğlu onmogelijk om gesprekken over een mogelijk 'rechtvaardig einde' van de oorlog op te starten.

Rusland blijft energie-infrastructuur Oekraïne aanvallen

13:03 | Rusland zegt dat het belangrijke militaire infrastructuur en energie-infrastructuur van Oekraïne zal blijven aanvallen. Dat schrijft Al Jazeera.

'Het doel van de luchtaanvallen is bereikt. Alle beoogde doelwitten zijn geraakt', aldus het Russische ministerie van Defensie. Delen van Oekraïne zitten door de raketaanvallen - de zwaarste sinds het uitbreken van de oorlog - zonder energie.

Rusland niet onwelwillend tegen gesprek VS

12:30 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei dinsdag dat Rusland een ontmoeting tussen president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een komende G20-bijeenkomst niet zal afwijzen en het voorstel in overweging zal nemen als het er een krijgt.

Nog steeds luchtalarm Kiev

12:05 | De thermische krachtcentrale van Ladyzhyn (LTPP) in de regio Vinnytsia is dinsdagochtend getroffen door twee zogeheten Shahed-136 kamikazedrones. Dit meldt regionaal hoofd Serhiy Borzov.

In Kiev is nog steeds het luchtalarm te horen, gouverneur Oleksiy Kuleba beweerde dat minstens één raket is neergeschoten. Gouverneur Valentyn Reznichenko van Dnipro beweert dat luchtverdedigingssystemen vier raketten boven de regio hebben neergeschoten.

Oppositie Belarus eist vertrek Russische militairen

11:50 | De democratische oppositieleidster van Belarus Svjatlana Tichanovkaja heeft Russische soldaten opgeroepen het land te verlaten. Zij verklaarde dat het standpunt van de oppositie luidt:

'Belarus moet zich officieel terugtrekken uit de Russische oorlogsdeelname. Elke Russische soldaat moet Belarus onvoorwaardelijk verlaten. Alle betrokkenen bij de Russische aanval vanuit Belarus moeten ter verantwoording worden geroepen. Democratisch Belarus en Oekraïne moeten een bondgenootschap vormen tegen de Russische agressie.'

Opnieuw explosies in Lviv

11:40 | Er zijn opnieuw meldingen van explosies in Lviv die de elektriciteitsvoorziening hebben verstoord. De burgemeester van de stad, Andriy Sadovyi, postte het volgende op Telegram: 'Er zijn explosies gehoord in Lviv. Er zijn problemen met de elektriciteit.' Sadovyi zegt dat burgers kleine hoeveelheden water moeten inslaan omdat de watervoorziening mogelijk verstoord gaat raken door Russische aanvallen. De regionale gouverneur Maksym Kozytskyi heeft een soortgelijk bericht geplaatst. Om 12.08 uur plaatselijke tijd postte hij 'Een aanval op een energie-installatie in de regio Lviv. Blijf in schuilkelders. Verspreid geen foto's, video's en geruchten.'

Ook de gouverneur van Mykolaiev Vitaliy Kim schreef in een Telegrambericht dat er 'nog steeds raketten worden afgevuurd' en dat de Oekraïense luchtafweer nog steeds aan het werk is.

Nissan trekt zich terug uit Rusland door aanhoudende oorlog

11:34 | De Japanse autofabrikant Nissan staakt zijn activiteiten in Rusland vanwege de voortdurende oorlog tussen de Russen en Oekraïne. Het concern verkoopt zijn eigendommen aan de Russische staat, met een optie om ze binnen zes jaar terug te kopen.

Het beëindigen van de activiteiten kost Nissan omgerekend zo'n 707 miljoen euro, maakte het concern bekend. Naar verluidt worden de activiteiten verkocht aan het staatsbedrijf NAMI voor één symbolische roebel. Het gaat om zowel de fabrieken als onderzoeksfaciliteiten.

Nissan besloot eerder al om de productie in Rusland op te schorten tot het eind van dit jaar. Het is het zoveelste grote concern dat vertrekt uit Rusland sinds het begin van de oorlog in februari. Zo verkocht de Franse autofabrikant Renault in mei al zijn meerderheidsbelang in de Russische autofabrikant AvtoVaz aan een Russische investeerder.

'Poetin kiest bewust burgerdoelen en infrastructuur'

10:45 | Met het beschieten van burgerdoelen en infrastructuur heeft Poetin een duidelijke keuze gemaakt. Dit zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Volgens Hammelburg beschikt Rusland over een beperkt arsenaal aan raketten. 'Er is bewust gekozen voor burgerdoelen en infrastructuur, dan leg je een hele maatschappij lam. Het is een bewuste keus.'

Erdogan en Poetin ontmoeten elkaar woensdag in Kazachstan

10:25 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoet woensdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in de marge van een regionale top in Kazachstan. Een Turkse functionaris bevestigt dinsdag de ontmoeting, een dag nadat het Kremlin zei dat deze mogelijk zou plaatsvinden.

De twee zagen elkaar vorige maand nog aan de zijlijn van een regionale top in Oezbekistan. Erdogan probeert Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski bij elkaar te krijgen voor nieuwe vredesonderhandelingen, maar beide leiders lijken daar door de steeds verdere escalatie van het conflict tussen hun landen geen interesse in te hebben.

Turkije probeert sinds de Russische invasie in Oekraïne een bemiddelende rol te vervullen. De regering in Ankara onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne. Ankara steunt Oekraïne in de oorlog, maar doet niet mee met de zware sancties tegen Rusland. Eerder kwam met hulp van Turkije en de Verenigde Naties een graandeal tussen de strijdende partijen tot stand.

De Kazachse hoofdstad Astana staat woensdag en donderdag in het teken van een bijeenkomst van de overleggroep CICA, waar 26 Aziatische landen en één Afrikaans land (Egypte) lid van zijn.

Frankrijk: Belarus stevent af op sancties

08:20 | Belarus zou meer sancties tegemoet kunnen zien als het steeds meer betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna op de Franse radio. De Belarussische leider Alexander Loekasjenko zei gisteren dat hij opdracht had gegeven om samen met Russische troepen troepen in te zetten in de buurt van Oekraïne als reactie op wat hij zei dat een duidelijke bedreiging voor Wit-Rusland was van Kiev en zijn medestanders.

Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken meldt 15 aanvallen Zaporizja

08:15 | Emine Dzheppar, onderminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, meldt dat Rusland afgelopen nacht ten minste vijftien raketten heeft afgevuurd op Zaporizja, gericht op 'een onderwijsinstelling, een medische instelling en woongebouwen'.

'Russische aanval goed voorbereid'

07:50 | De grootschalige Russische aanval op Oekraïense steden is een goed voorbereide actie. Dat zegt oud-commandant der Nederlandse Strijdkrachten Mart de Kruif. De Kruif vermoedt dat de aanval mogelijk de 'handtekening' is van de nieuwe Russische commandant in Oost-Oekraïne Sergej Soerovikin, een diehard veteraan van Tsjetsjeense en Syrische campagnes.

VN-vluchtelingenchef waarschuwt voor nieuwe vluchtelingenstroom

04:10 | De vluchtelingenchef van de Verenigde Naties, Filippo Grandi, heeft gewaarschuwd voor een nieuwe stroom aan vluchtelingen naar aanleiding van de Russische aanvallen op Oekraïne maandag. Rusland voerde tientallen raket- en luchtaanvallen uit op Oekraïense steden verspreid over het land, waaronder op de hoofdstad Kiev. Zeker veertien mensen kwamen daarbij om het leven en bijna honderd anderen raakten gewond.

'De verschrikking van wat in Oekraïne is gebeurd is onvergeeflijk', aldus Grandi. 'Het bombarderen van burgers, huizen, niet-militaire infrastructuur, op een willekeurige wijze en in vele steden door heel Oekraïne, betekent dat de oorlog moeilijker wordt voor burgers. Ik vrees dat de gebeurtenissen van de afgelopen uren ervoor zullen zorgen dat meer mensen ontheemd raken.'

Sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari zijn naar schatting ruim 7,6 miljoen mensen uit het land gevlucht. Hoewel een deel inmiddels naar Oekraïne is teruggekeerd, staan meer dan 4,2 miljoen Oekraïners geregistreerd in een land binnen de Europese Unie. Daarnaast zijn naar schatting zo'n 7 miljoen mensen ontheemd in Oekraïne.

Volgens Grandi zal het aantal mensen dat ontheemd raakt toenemen. 'Er zijn mensen die slechts voor een paar uur vluchten, om aan bombardementen te ontsnappen en die daarna proberen terug te keren. Maar in situaties waar de verwoesting groter is en mensen geen toegang tot verwarming of voedsel meer hebben, vrees ik dat ze langer wegblijven.

Ingelast G7-overleg over aanvallen op Oekraïne

03:30 | De G7 houdt dinsdag via videoverbinding een ingelaste top over de jongste bombardementen op Oekraïne. De Duitse regering heeft dit bekendgemaakt en president Volodimir Zelenski van Oekraïne neemt er aan deel. Aanleiding is een door Rusland uitgevoerde aanval maandag met raketten op de infrastructuur van Oekraïne, vooral die met betrekking tot de energievoorziening. Het was volgens het Kremlin een vergeldingsaanval na Oekraïense aanslagen, onder meer op een relatief nieuwe verkeersbrug tussen Rusland en het bezette schiereiland de Krim.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur. De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en de VS. De EU, voorheen de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan. Het was aan het begin, in 1975, een samenkomst in een kasteel bij Parijs waar de eerste leden informeel over wereldproblemen spraken. Maar de G7 heeft steeds meer gewicht gekregen als een westerse topconferentie die zich ook met politieke kwesties bezighoudt.

Aantal doden en gewonden na Russische raketaanvallen loopt op

02:25 | Het aantal doden en gewonden na de Russische raketaanvallen op verschillende Oekraïense steden maandag is verder opgelopen. Volgens de laatste meldingen zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en raakten bijna honderd mensen gewond, meldt CNN op basis van gegevens van de Oekraïense hulpdiensten. Eerder meldden de hulpdiensten nog zeker elf doden en 64 gewonden.

Volgens de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne heeft Rusland maandag 84 raket- en luchtaanvallen uitgevoerd. Oekraïne zegt 56 raketten en drones te hebben onderschept. Volgens het leger zijn zo'n twintig dorpen en steden geraakt.

De beschietingen van Kiev vielen samen met de ochtendspits. Ze vonden onder meer plaats op een van de drukste verkeersknooppunten van de metropool. Meerdere voertuigen werden compleet verwoest en omliggende gebouwen liepen schade op. Het waren de eerste aanvallen op de hoofdstad sinds juni en ze worden omschreven als de meest intense sinds de eerste dagen van de oorlog.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de raketaanvallen een vergelding zijn voor een Oekraïense 'terroristische aanval' zaterdag op de verkeersbrug van Rusland naar het schiereiland de Krim.

Stemming tijdens VN-Vergadering over Russische annexatie openbaar

00:35 | De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag een voorstel van Rusland afgewezen waarin het land opriep de stemming over de veroordeling van de Russische annexatie van vier bezette Oekraïense regio's geheim te houden. Volgens Rusland was een geheime stemming nodig omdat het door gelobby van westerse landen 'mogelijk heel moeilijk is voor lidstaten om in het openbaar een standpunt in te nemen'.

107 lidstaten steunden een voorstel om een openbare stemming te houden, dertien landen stemden tegen. Nog eens 39 landen onthielden zich van stemming. Onder meer Rusland en China stemden niet.

Tijdens de stemming staat een resolutie centraal waarmee de lidstaten de 'illegale, zogenaamde referenda' van Rusland en 'poging tot illegale annexatie' door Rusland veroordelen. Met de resolutie wordt opgeroepen om de acties van het land niet te erkennen en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne opnieuw te bekrachtigen. Naar verwachting vindt de stemming woensdag plaats.

In tegenstelling tot resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend volgens het internationaal recht. De aanstaande stemming wordt vooral gezien als een test van wat het wereldwijde sentiment is met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

De bijeenkomst van de Algemene Vergadering begon maandag en werd overschaduwd door de tientallen raketaanvallen op Oekraïense steden eerder op de dag. Veel sprekers veroordeelden deze aanvallen.

Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland

00:15 | De Amerikaanse president Joe Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties, vanwege de aanvallen maandag op tal van Oekraïense steden. Door de aanvallen kwamen meer dan tien mensen om het leven en tientallen raakten gewond.

Biden veroordeelt de aanvallen die de 'volslagen wreedheid' van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aantonen. 'Deze aanvallen doodden en verwondden burgers en vernietigden doelwitten zonder militair doel', aldus de Amerikaanse president in een verklaring. Hij zegt dat de VS en bondgenoten 'steun zullen blijven leveren aan de Oekraïense troepen om hun land en vrijheid te verdedigen'. En de bereidheid daartoe is volgens hem alleen maar toegenomen.

Biden zegde onder meer geavanceerde luchtverdedigingssystemen toe in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Zelenski noemt de luchtverdediging 'momenteel de eerste prioriteit bij de defensiesamenwerking'.

Met Biden had ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken geen goed woord over voor de actie van Rusland. 'De internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid om duidelijk te maken dat president Poetins daden totaal onacceptabel zijn.' Hij roept andere landen op steun uit te spreken voor Oekraïne. 'Het is niet de tijd voor onthoudingen, verzoenende woorden of dubbelzinnigheden onder het mom van neutraliteit.' Er is maar een schuldige aan deze oorlog, zegt Blinken, en dat is Rusland.

De buitenlandminister had maandag contact met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba. Die laat weten dat beiden hebben afgesproken dat Rusland hier niet mee mag wegkomen. 'Ik heb een aantal belangrijke kwesties aan de orde gesteld, waaronder het versterken van de defensiecapaciteiten, nieuwe sancties tegen Rusland en Moskou verantwoordelijk houden voor zijn terreurdaden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen