Internationaal11 okt '22 07:52

'Russische aanval goed voorbereid'

Auteur: Mark van Harreveld

De grootschalige Russische aanval op Oekraïense steden is een goed voorbereide actie. Dat zegt oud-commandant der Nederlandse Strijdkrachten Mart de Kruif. De Kruif vermoedt dat de aanval mogelijk de 'handtekening' is van de nieuwe Russische commandant in Oost-Oekraïne Sergej Soerovikin, een diehard veteraan van Tsjetsjeense en Syrische campagnes.

2017: Legercommandant Sergej Soerovikin krijgt een medaille van zijn baas voor zijn verdiensten in Syrië.
2017: Legercommandant Sergej Soerovikin krijgt een medaille van zijn baas voor zijn verdiensten in Syrië. (ANP / EPA / Alexei Druzhinin)

Volgens de oud-commandant zal de komende dagen duidelijk worden in hoeverre Rusland nog over veel van dit soort wapens beschikt en dus hoe lang het dergelijke aanvallen nog kan herhalen. Als het lang gaat duren, zegt De Kruif, en de aanvallen blijven zich richten op de energie-infrastructuur, dan wordt het een harde winter voor Oekraïne. De Kruif voorziet dat veel vluchtelingen naar het Westen zullen trekken, en dat dat als Russische bijvangst de Europese solidariteit op spanning zal zetten.

Lees ook | 'Poetin staat onder druk: Russen willen escalatie zien'

Divers arsenaal

Er is een grote verscheidenheid aan wapens ingezet bij de aanval, zegt De Kruif. 'We weten dat het kruisraketten zijn, misschien ook raketten voor de korte afstand, misschien ook wel kamikazedrones. Er is een heel palet aan wapens ingezet.' Toch denkt de oud-commandant niet dat dit enig effect zal hebben op de Oekraïense vorderingen op het slagveld. 'Het zal de Oekraïners niet tegenhouden, aan het front verandert er weinig. De vastberadenheid van de Oekraïners zal zeker niet afnemen.'

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen