Internationaal13 okt '22 20:29Aangepast op 14 okt '22 06:06

Liveblog | NAVO-chef noemt nucleaire reactie op Rusland 'heel ver weg'

Auteurs: BNR Webredactie, ANP en Reuters

Dit is dag 230 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog is gesloten. De nieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van vrijdag 14 oktober.

Dit is dag 230 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Dit is dag 230 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan. (ANP / EPA)

Russisch grensgebied beschoten, munitiedepot verwoest

20:28 | De gouverneurs van enkele Russische grensgebieden beschuldigen Oekraïne van het beschieten van onder meer een flatgebouw, een school en een ammunitiedepot. Oekraïne ontkent en wijst Rusland aan als schuldige. Zo zou het bewuste flatgebouw, in de grensstad Belgorod, geraakt zijn door een verdwaalde Russische raket die gelanceerd was in de richting van de Oekraïense stad Charkov.

Dat de genoemde doelen geraakt zijn, lijkt door beeldmateriaal te worden bevestigd. Zo toont een vermoedelijk in Belgorod gemaakte video puin naast een zestien verdiepingen tellend flatgebouw met een grote breuk nabij het dak. Op een andere video is een grote brand te zien die de nachtelijke hemel verlicht. Die video zou van een munitiedepot in de grensstad Sjebekino zijn, die grenst aan de Oost-Oekraïense regio Charkov.

In een andere Russische grensregio, Koersk, is volgens de gouverneur een elektriciteitsstation beschadigd door een granaat, waardoor de stroom naar twee nederzettingen was uitgeschakeld. Bij geen van de aanvallen zijn slachtoffers gevallen.

NAVO-chef noemt nucleaire reactie op Rusland 'heel ver weg'

18:16 | Voor de NAVO zou overwegen kernwapens in te zetten moet er ontzettend veel gebeuren, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij wil niet zeggen of de westerse militaire alliantie zou afzien van een antwoord met gelijke munt als Rusland Oekraïne nucleair aanvalt. Maar een situatie waarin de NAVO zou denken over atoomwapens is 'extreem ver weg'.

Nu Rusland geregeld zinspeelt op het aanspreken van zijn nucleair arsenaal, groeit de vrees in Oekraïne voor bijvoorbeeld de inzet door Rusland van een klein kernwapen. Onder meer Frankrijk, een van de drie kernmachten van de NAVO, maakte al duidelijk dat het in zo'n geval niet met atoomwapens zou willen terugslaan. Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell liet zich vandaag in zulke bewoordingen uit. De NAVO wil dat steevast juist in het midden laten, zodat Rusland rekening moet houden met het ergste.

Stoltenberg herhaalde na tweedaags overleg met de defensieministers van de dertig NAVO-landen dat Rusland 'ernstige consequenties' te wachten staan als het de 'belangrijke grens' overschrijdt. 'En dat weet Rusland.'

Borrell, de hoogste diplomaat van de EU, stelde eerder op de dag dat het Westen niet nucleair zal terugslaan als Rusland een atoomwapen inzet tegen Oekraïne. Niettemin zal de reactie volgens hem zo hard zijn dat van het Russische leger niets zal overblijven.

De Russische president Vladimir Poetin kan rekenen op 'zo'n krachtig antwoord van de militaire kant dat het Russische leger vernietigd zal worden', waarschuwde Borrell in een toespraak bij de opening van een diplomatenopleiding van de EU. 'Poetin zegt dat hij niet bluft. Nou, hij kan het zich niet veroorloven om te bluffen.'

Onderzoeksteam: 186 Russische oorlogsmisdadigers geïdentificeerd

18:05 | Het internationale team dat onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Oekraïne heeft tot nog toe 186 Russische verdachten in het vizier om te vervolgen. Slechts enkelen van hen zitten vast, meldde de Oekraïense procureur-generaal Andrej Kostin vandaag.

Volgens hem is de omvang van de misdaden immens, zo zei hij op het hoofdkantoor van Eurojust in Den Haag. Daar kwam donderdag het gezamenlijke onderzoeksteam (JIT) bijeen, dat gevormd wordt door Oekraïne, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en sinds kort ook Roemenië. Het bestaat verder uit het Internationaal Strafhof en wordt ondersteund door EU-orgaan Eurojust.

Kostin zei dat sinds het begin van de oorlog in februari elk type oorlogsmisdaad wel gepleegd is, zoals martelingen, executies, verkrachtingen en deportaties. Ook de grootschalige Russische raketaanvallen van maandag worden meegenomen in het onderzoek. Hij sprak van 'terreurdaden' die vervolgd moeten worden. 'Elke raketinslag, elke explosie, elke treffer op een burgerdoel - alles wordt gedocumenteerd.'

Zeker 17 mensen zijn bij de luchtaanvallen van maandag om het leven gekomen, aldus Kostin. Nog eens 93 mensen raakten gewond. 'Het doel van de opzettelijke Russische aanvallen is burgerslachtoffers te veroorzaken en de civiele infrastructuur te vernietigen en door een tekort aan elektriciteit en verwarming een humanitaire catastrofe uit te lokken', zei hij.

De Oekraïense procureur-generaal zei verder dat in het recent bevrijde gebied van Charkov op 11 locaties graven zijn gevonden, waaronder een massagraf in de buurt van Izjoem. In totaal zijn daar de lichamen van 457 mensen onderzocht. Ook in Lyman in de regio Donetsk zijn twee massagraven gevonden met daarin 154 doden.

In 45 zaken naar oorlogsmisdaden is het onderzoek afgerond en overgedragen aan de rechtbank. Tien mensen zijn inmiddels veroordeeld en Eurojust meldde donderdag dat buiten Oekraïne twintig zaken zijn geopend.

Nieuwe gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne

17:33 | Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Het is de tweede keer in een paar dagen tijd.

Beide zijden wisselden in totaal veertig gevangenen uit. 'Onze mensen komen weer thuis', zei Zelenski's stafchef Andriy Yermak, die ook foto's deelde van de gevangenen na hun vrijlating. Volgens hem zullen de Oekraïners medisch onderzocht worden. Rusland bevestigde de gevangenenruil.

Dinsdag wisselden de strijdende partijen ook al gevangenen uit. Toen liet Kiev weten dat 32 Oekraïense militairen zijn vrijgelaten.

NAVO gaat Oekraïne honderden drone-stoorzenders leveren

16:55 | De NAVO gaat honderden stoorzenders naar Oekraïne sturen om Russische drones te bestrijden. Die 'kunnen de drones van Russische en Iraanse makelij krachteloos maken', zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Oekraïne heeft veel te stellen met onder meer 'zelfmoorddrones', die Rusland steeds vaker inzet. Door Iran geleverde drones maakten veel schade en slachtoffers in Oekraïne tijdens de zware bombardementen van de afgelopen dagen.

Roemenië helpt onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

15:11 | Roemenië sluit zich als zevende land aan bij een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden die gepleegd zijn tijdens de oorlog in Oekraïne. Het gezamenlijke onderzoeksteam (JIT) bestond al uit Oekraïne, Polen, Estland, Letland, Litouwen en Slowakije. Het bestaat verder uit het Internationaal Strafhof en wordt ondersteund door EU-orgaan Eurojust.

De Roemeense procureur-generaal Gabriela Scutea tekende vandaag op het hoofdkantoor van Eurojust in Den Haag een verklaring voor deelname aan het JIT. De samenwerking moet helpen om verdachten te vervolgen.

Nederland stuurde in mei enkele tientallen marechaussees naar Oekraïne om bij het onderzoek te helpen. Ze zochten voor het Internationaal Strafhof ongeveer twee weken lang naar sporen en bewijzen van oorlogsmisdaden. In augustus kondigde het ministerie van Defensie aan dat dit en volgend jaar nog drie keer een forensisch team naar Oekraïne gaat om bewijzen te verzamelen.

Oekraïense Buitenlandminister verklapt oorlogsgeheimen aan Russische comedians

14:58 | De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba is in de val gelokt door Russische comedians, die gelinkt worden aan het Kremlin. In een gesprek deden de bekende na-apers zich voor als voormalig Amerikaans ambassadeur in Rusland Michael McFaul. Eerder waarschuwde de echte McFaul al voor Russen die zich voorstellen als hem.

In het gesprek tussen Koeleba en Vovan en Lexus, zoals de comedians heten, zou de minister hebben toegegeven dat Oekraïne achter de aanslag op de Krimbrug zat, zo stellen Russische staatsmedia. Ook zou een aanval op de Russische stad Belgorod door Oekraïne zijn uitgevoerd, zou Koeleba hebben gezegd.

Erdogan en Poetin willen na gesprek economisch meer samenwerken

14:45 | De Turkse en Russische presidenten, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, hebben elkaar in de Kazachstaanse hoofdstad Astana gesproken. Beiden hebben naar verluidt gepraat over een mogelijke uitweg uit de slepende oorlog in Oekraïne. Turkse en Russische media melden daar vooralsnog nog niets over en de leiders spraken na afloop over economische kwesties.

Erdogan en Poetin spraken elkaar voor het laatst in persoon half september in Oezbekistan. Erdogan poogt te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en onderhoudt goede betrekkingen met zowel Moskou als Kiev.

De economische betrekkingen tussen Rusland zijn ook zeer nauw. Rusland voert veel graan, kunstmest en brandstof uit naar Turkije en werkt er mee met de bouw van een grote kerncentrale. Poetin zei vandaag dat Turkije een betrouwbaar alternatief kan worden voor de gaspijpleidingen van Nord Stream wat de export van gas aangaat. Poetin zei dat hij van Turkije een verzamelplek, een 'gashub' wil maken voor de export van Russisch gas naar onder meer de Europese Unie.

Erdogan zei dat zijn land ook meer wil doen om export van Russisch graan en kunstmest naar arme landen uit te breiden. Hij doelde op de 'graandeal' die in juli is gesloten tussen zijn land, Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties om de uitvoer van landbouwproducten en kunstmest uit Oekraïne en Rusland te vrijwaren van de gevechtshandelingen.

Volgens Poetin is gas onnodig duur en kan de export van gas via Turkije de prijzen drukken. De export van aardgas naar West-Europa was al jaren een belangrijke troef van het Kremlin in de politiek tegenover het Westen. Het was een doorn in het oog van de Verenigde Staten die economische sancties in het leven riepen om bedrijven ervan te weerhouden mee te werken aan de bouw of het onderhoud van twee grote aardgaspijpleidingen van Rusland naar Duitsland. Die zijn van het project Nord Stream in de Oostzee. Ook Oekraïne keerde zich steeds fel tegen Nord Stream, omdat Rusland met het gas veel invloed kon uitoefenen. Poetin zei donderdag in Astana dat ook de gaspijpleiding van Rusland naar Turkije en Zuid-Europa, Turk Stream, doelwit van een aanslag is geweest.

President Biden was een van de Amerikaanse gezagsdragers die begin dit jaar zeiden dat de VS een einde aan Nord Stream zouden maken indien Rusland Oekraïne binnenviel. Op 26 september bleken de leidingen waarschijnlijk met een deskundig uitgevoerde sabotage lek en onklaar. Rusland heeft fel geprotesteerd dat het niet mag deelnemen aan een internationaal onderzoek dat Denemarken, Duitsland en Zweden hebben ingesteld. De ambassadeurs van die drie landen zijn in Moskou op het matje geroepen, zo werd donderdag bekend.

Pro-Russische leider vraagt Moskou om hulp bij evacuatie Cherson

14:41 | De door Rusland geïnstalleerde leider van de Oekraïense regio Cherson roept inwoners op weg te gaan vanwege de gevechten in het gebied. Hij vraagt Moskou om hulp bij het vervoer van burgers.

Het Britse ministerie van Defensie berichtte donderdagochtend al over een mogelijke evacuatie van mensen uit Cherson door pro-Russische autoriteiten. 'Zij hebben in de afgelopen dagen waarschijnlijk opdracht gegeven voor de evacuatie van sommige burgers. Waarschijnlijk anticiperen ze dat de gevechten zich uitbreiden naar de stad Cherson', aldus Defensie.

Cherson is een van de vier regio's die Rusland onlangs heeft geannexeerd, een stap die door Oekraïne en het Westen als illegaal wordt beschouwd. Cherson wordt net als de andere regio's niet volledig bezet door Rusland. De stad Cherson was de eerste grote stad die tijdens de oorlog in Russische handen viel.

Grootste deel Russisch IKEA-personeel al weg na sluiting winkels

14:20 | IKEA heeft door het stilleggen van zijn activiteiten in Rusland al afscheid genomen van 10.000 van zijn 12.000 winkelmedewerkers daar. Ingka Group, dat eigenaar is van de meeste winkels van de woonwarenhuisketen, besloot in maart zijn zeventien Russische winkels te sluiten en er te stoppen met de productie. Voor de invasie van Oekraïne was IKEA een van de grootste westerse werkgevers in Rusland.

Het bedrijf achter IKEA zegt lang te hebben geprobeerd prijsverhoging van zijn producten te voorkomen, maar 'met pijn in het hart' is dit volgens topman Jon Abrahamsson Ring toch nodig gebleken. Dankzij die verhogingen is de omzet van Ingka Group het afgelopen boekjaar, dat tot eind augustus liep, wereldwijd een kleine 6 procent hoger geworden tot bijna 40 miljard euro. Het aantal verkochte producten bleef mede door leveringsproblemen gelijk. In Nederland steeg de omzet met 10 procent.

Ingka Group zegt dat de invloed van de koopkrachtdaling te merken is in de woonwinkels. 'We zien dat onze meer laaggeprijsde producten, die goed zijn voor ongeveer de helft van ons assortiment uitmaakt, bovengemiddeld presteert', zei Abrahamsson Ring. 'Mensen zijn gewoon op zoek naar goede prijzen.'

De topman was voorzichtig optimistisch over de prestaties van IKEA tijdens het huidige boekjaar. De verkoopcijfers zien er tot nu toe goed uit, terwijl het aantal verkochte producten nog wel achterblijft. Maar volgens de organisatie nemen de leveringsproblemen af.

Poetin en Erdogan negeren olifant in de kamer

13:55 | Het heetste hangijzer op dit moment in de wereld - de oorlog - is niet besproken door Poetin en Erdogan, zo meldt het Kremlin. Volgens het Russische staatspersbureau RIA is er niet gesproken over een uitweg uit de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Wel werden er handelsaangelegenheden besproken, zoals de export van gas, graan en kunstmest.

Erdogan en Poetin spraken in Astana

13:00 | De Turkse en Russische presidenten, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, hebben elkaar in de Kazachstaanse hoofdstad Astana gesproken.

Erdogan en Poetin spraken elkaar voor het laatst in persoon half september in Oezbekistan. Erdogan poogt te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en onderhoudt goede betrekkingen met zowel Moskou als Kiev.

Zelenski: Nog maar 10 procent van benodigde luchtafweersystemen

12:15 | Oekraïne heeft volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog maar 10 procent van de luchtafweersystemen die het nodig heeft om zich te beschermen tegen de Russische raketaanvallen. Dat zei de president in een videogesprek met de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Oekraïne heeft de voorbije dagen te maken met intensieve Russische luchtaanvallen. Het land is in de oorlog zwaar afhankelijk van wapensteun. Verschillende westerse landen hebben toegezegd luchtafweersystemen te leveren aan Oekraïne, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Zelenski dringt bij het Westen aan op een 'luchtschild'. Zelenski bestempelde de raketaanvallen als terrorisme.

Scholz: Poetins oorlog is kruistocht tegen Westen

11:40 | De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de oorlog in Oekraïne een kruistocht tegen het westen. 'Poetin en zijn handlangers hebben één ding heel duidelijk gemaakt: deze oorlog gaat niet alleen over Oekraïne. Ze beschouwen hun oorlog tegen Oekraïne als onderdeel van een grotere kruistocht, een kruistocht tegen de liberale democratie", zei Scholz in Berlijn.

Erdogan dringt aan op einde bloedvergieten

11:08 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft kort voor een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin aangedrongen een einde te maken aan het bloedvergieten in Oekraïne. Erdogan gaat in de marge van een Aziatische topconferentie in de Kazachstaanse hoofdstad Astana in gesprek met Poetin, naar verluidt over de mogelijkheid de strijd in Oekraïne te staken en over mogelijke ontspanning in de relaties tussen Rusland en het Westen.

Erdogan heeft zich opnieuw opgeworpen als bemiddelaar. Hij onderhoudt goede relaties met de twee oorlogvoerende landen en Turkije is een vooraanstaand NAVO-lid dat geen sancties tegen Rusland heeft afgekondigd. Eerder was er tijdens de oorlog al contact tussen Oekraïne en Rusland op het niveau van ministers in Turkije. Erdogan heeft het initiatief genomen om Oekraïense havens en de Zwarte Zee met een internationale overeenkomst buiten de strijd te houden. Dat maakt sinds juli de export van veel Oekraïense landbouwproducten mogelijk.

Opnieuw aanvallen op Kiev; Iraanse 'kamikaze-drones' gebruikt

08:40 | Kiev is opnieuw wakker geworden met luchtalarmen en raketaanvallen, zo meldt de gouverneur van de regio Kiev via Telegram. Rusland zou in de regio aanvallen hebben uitgevoerd met Iraanse 'kamikaze-drones', schrijft de Kiev Independent.

Dat er Iraanse drones gebruikt zijn is in de lijn van verwachtingen, vindt Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Dat zal ook steeds vaker gebeuren. Russen hebben op uitgebreide schaal Iraanse drones besteld en ontvangen. Bij de aanvallen van maandag waren die ook al gebruikt.'

Poetin in Kazachstan voor overleg met Erdogan

07:15 | De Russische president Vladimir Poetin is donderdagochtend aangekomen in Kazachstan voor een regionale top. Poetin spreekt in de marge van die top met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar sprak eerder deze week al met zijn Russische collega Sergej Sjojgoe. De twee waren het erover eens dat er een staakt-het-vuren moet komen tussen Rusland en Oekraïne. Turkije probeert al sinds de inval door Rusland in Oekraïne op 24 februari te bemiddelen tussen de twee landen, waar het goede betrekkingen mee heeft.

Rusland heeft deze week luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, ook donderdagochtend werden steden in het land getroffen door bombardementen.

Lees ook | Overleg Poetin en Erdogan is 'voor eer en glorie van de Turkse president'

Kritieke infrastructuur Kiev getroffen

06:30 | Bij luchtaanvallen in de regio rond de Oekraïense hoofdstad Kiev is volgens een woordvoerder van president Volodimir Zelenski kritieke infrastructuur getroffen door drones. Wat de doelwitten precies waren, is niet duidelijk.

De militaire gouverneur van de regio Kiev, Oleksi Koeleba, sprak op Telegram ook al van 'kamikaze-drones' met explosieven. Koeleba maakte niet bekend of er doden of gewonden zijn. Wel zei hij dat de hulpverleners al ter plaatse zijn.

Ontmoeting Erdogan en Poetin in Kazachstan

06:00 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoet vandaag de Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in de marge van een regionale top in Kazachstan. Het overleg gaat volgens het Kremlin over Oekraïne en de banden tussen de landen onderling. De zegsman zei eerder dat Erdogan en Poetin elkaar in Kazachstan mogelijk zouden spreken over een Turks voorstel om te bemiddelen tussen Rusland en het Westen.

De twee zagen elkaar vorige maand nog aan de zijlijn van een regionale top in Oezbekistan. Erdogan probeert Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski bij elkaar te krijgen voor nieuwe vredesonderhandelingen, maar beide leiders lijken daar door de steeds verdere escalatie van het conflict tussen hun landen geen interesse in te hebben. Turkije heeft dinsdag opnieuw opgeroepen tot een wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland.

Turkije probeert sinds de Russische invasie in Oekraïne een bemiddelende rol te vervullen. De regering in Ankara onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne. Ankara steunt Oekraïne in de oorlog, maar doet niet mee met de zware sancties tegen Rusland. Eerder kwam met hulp van Turkije en de Verenigde Naties een graandeal tussen de strijdende partijen tot stand.

'Regio Kiev getroffen door luchtaanvallen'

05:15 | De regio rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev is donderdagochtend vroeg vanuit de lucht aangevallen. De militaire gouverneur van de regio Kiev, Oleksi Koeleba, zegt dat op Telegram.

De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door 'kamikaze-drones' met explosieven, schrijft The Kyiv Independent. Waar deze precies werden uitgevoerd is niet duidelijk, ook maakte Koeleba niet bekend of er doden of gewonden zijn. Wel zei hij dat de hulpverleners al ter plaatse zijn.

Biden: VN-stemming is 'duidelijk signaal' voor Rusland

02:30 | De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een 'duidelijk signaal' aan Moskou heeft afgegeven met de stemming die de Russische annexatiepoging veroordeelt. 'De inzet van dit conflict is voor iedereen duidelijk - en de wereld heeft als reactie daarop een duidelijke boodschap: Rusland kan een soevereine staat niet van de kaart vegen', aldus Biden.

Van de 193 lidstaten stemden 143 landen voor, 5 tegen en 35 onthielden zich van stemming, waaronder grootmachten China en India. De veroordeling, twee dagen na grootscheepse Russische beschietingen, heeft geen gevolgen, maar wordt ook internationaal gezien als teken dat Rusland zich internationaal verder isoleert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de stemming ook al 'een krachtige herinnering dat een overweldigende meerderheid van landen aan de kant van Oekraïne staat.'

Ook Britten leveren luchtafweerraketten aan Oekraïne

01:45 | Na toezeggingen van onder meer Frankrijk en Nederland, heeft ook Groot-Brittannië beloofd om luchtafweerraketten aan Oekraïne te leveren. Het Britse ministerie van Defensie maakte in de nacht van woensdag op donderdag bekend dat het belaagde land in de komende weken AMRAAM-raketten krijgt. Dat is hetzelfde type wapen dat Nederland woensdag beloofde te leveren.

De luchtafweerraketten moeten Oekraïne helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt. Verder belooft de Britse minister van Defensie Ben Wallace achttien extra houwitser-artilleriesystemen, waar het al 64 van leverde. Ook krijgt Oekraïne honderden drones om de inlichtingendiensten mee van informatie te kunnen voorzien.

Nederland en de andere NAVO-landen willen de Russische president Vladimir Poetin de kous op de kop geven na 'de laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn', zei de Nederlandse defensieminister Kajsa Ollongren woensdag over de toegezegde steun.

Frankrijk belooft luchtafweersystemen aan Oekraïne

01:00 | Frankrijk gaat luchtafweersystemen leveren aan Oekraïne. President Emmanuel Macron zei dat woensdag tijdens een tv-interview. Hij haalde daarbij de raketaanvallen aan die Rusland deze week uitvoerde, waarbij tal van Oekraïense steden het doelwit waren. Die aanvallen waren volgens Macron enkel bedoeld om het 'Oekraïense verzet te breken'.

'We zullen (...) radars, systemen en raketten leveren om hen tegen dergelijke aanvallen te beschermen', aldus Macron, die ook zei dat er wordt onderhandeld over de levering van nog eens zes zogenoemde CAESAR-houwitsers.

De Franse president riep Vladimir Poetin op terug om de tafel te keren om over vrede in Oekraïne te praten. 'Allereerst moet Vladimir Poetin deze oorlog stoppen, de territoriale integriteit van Oekraïne respecteren en terugkeren aan de onderhandelingstafel', zei Macron, die een 'wereldoorlog' wil voorkomen.

Kort stond Macron stil bij de nucleaire retoriek van de Russische president Vladimir Poetin. 'Dat is geen bluf', zei Macron, die vervolgens benadrukte 'dat Frankrijk ook kernwapens heeft'. Hij noemt dat 'een kracht, een bescherming' maar zei ook dat er één eenvoudige regel is: 'Het is duidelijk dat afschrikking werkt. Hoe minder we erover praten en hoe minder we de dreiging ophitsen, hoe geloofwaardiger we zijn.'

Na de Russische aanvallen telefoneerde Macron die maandag nog met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zei hij uiterst bezorgd te zijn en meer wapens te willen leveren.

VN veroordelen Russische inlijving regio's Oekraïne

00:30 | De Verenigde Naties hebben de Russische annexatiepoging van vier Oekraïense regio's veroordeeld. De Algemene Vergadering van de 193 lidstaten noemt de stap van Rusland illegaal. De stemming was twee dagen na grootscheepse Russische beschietingen van burgerdoelen in Oekraïne.

143 leden stemden voor, 5 tegen en 35 onthielden zich van stemming, waaronder grootmachten China en India. De veroordeling heeft geen gevolgen, maar wordt gezien als teken dat Rusland zich internationaal verder isoleert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemt de stemming dan ook "een krachtige herinnering dat een overweldigende meerderheid van landen aan de kant van Oekraïne staat".

Kort na de Russische invasie in Oekraïne eind februari hadden de VN al de "agressie" van Rusland in de meest krachtige bewoordingen afgekeurd. Rusland legde de eis om onmiddellijk zijn strijdkrachten terug te trekken naast zich neer. De oproep destijds werd aangenomen met 141 stemmen voor, 5 stemmen tegen (Rusland, Belarus, Eritrea, Noord-Korea en Syrië) en 35 onthoudingen. Dit keer steunde Nicaragua in plaats van Eritrea Rusland.

Rolls Royce Freddie Mercury geveild voor Oekraïne

00:15 | De Rolls Royce waar de Britse zanger Freddie Mercury tot aan zijn dood in reed, wordt later dit jaar geveild. Dat meldt veilinghuis RM Sotheby's, dat gespecialiseerd is in auto's. De opbrengst van de veiling gaat naar de stichting Superhumans of Ukraine, dat geld inzamelt voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Lviv, in het westen van Oekraïne.

De voormalig frontman van Queen kocht de 1974 Rolls Royce Silver Shadow in 1979. Omdat hij geen rijbewijs had, liet hij zich erin rondrijden. De auto stond echter wel op Mercury's naam, getuige de facturen voor onderhoud op zijn naam die samen met de auto geleverd worden.

Na de dood van Mercury in 1991 kwam de auto in bezit van zijn zus, totdat zij de Rolls Royce in 2013 verkocht. Toen bracht de auto op een veiling 74.600 Britse pond op. Hoeveel de auto tijdens de veiling op 5 november op moet brengen, is nog niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen