Internationaal13 okt '22 13:59

Poetin wil gasrotonde bouwen in Turkije

Auteur: Jorn Lucas

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is Turkije de meest betrouwbare route om gas te leveren aan de Europese Unie. En dus zou er een leveringsknooppunt gebouwd moeten worden in Turkije. Poetin heeft zijn plan daarvoor besproken met ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan.

Poetin en Erdogan ontmoetten elkaar in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Beiden hebben daar gesproken over een mogelijke uitweg uit de slepende oorlog in Oekraïne. Ook vernieuwing van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne is besproken. Deze deal is met behulp van Erdogan tot stand gekomen, maar loopt medio november af.

Lees ook | Overleg Poetin en Erdogan is 'voor eer en glorie van de Turkse president'

Poetin suggereerde woensdag voor het eerst dat Rusland een grote gashub in Turkije zou kunnen creëren door de voorraden voor de beschadigde onderzeese Nord Stream-pijpleidingen om te leiden. Zweedse- en Deense autoriteiten onderzoeken de explosies als sabotage, maar hebben nog niet gezegd wie volgens hen verantwoordelijk was.

Via de hub zou niet alleen gas naar Europa kunnen stromen, ook zou de prijs van gas er makkelijker mee kunnen worden gerealiseerd. 'Tegenwoordig zijn deze prijzen torenhoog; we zouden gemakkelijk kunnen reguleren op een normaal marktniveau, zonder politieke ondertoon', aldus Poetin.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is Turkije de meest betrouwbare route om gas te leveren aan de Europese Unie. En dus zou er leveringsknooppunt gebouwd moeten worden in Turkije.
Volgens de Russische president Vladimir Poetin is Turkije de meest betrouwbare route om gas te leveren aan de Europese Unie. En dus zou er leveringsknooppunt gebouwd moeten worden in Turkije. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen