Internationaal13 okt '22 20:05Aangepast op 13 okt '22 20:35

Oekraïense minister in val gelokt door Russische comedians

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba is in de val gelokt door Russische comedians, die gelinkt worden aan het Kremlin. In een gesprek deden de bekende na-apers zich voor als voormalig Amerikaans ambassadeur in Rusland Michael McFaul. Eerder waarschuwde de echte McFaul al voor Russen die zich voorstellen als hem.

In het gesprek tussen Koeleba en Vovan en Lexus, zoals de comedians heten, zou de minister hebben toegegeven dat Oekraïne achter de aanslag op de Krimbrug zat, zo stellen Russische staatsmedia. Ook zou een aanval op de Russische stad Belgorod door Oekraïne zijn uitgevoerd, zou Koeleba hebben gezegd.

Lees ook | Grote brand uitgebroken op belangrijke Krimbrug

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba is in de val gelokt door Russische comedians, die gelinkt worden aan het Kremlin.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba is in de val gelokt door Russische comedians, die gelinkt worden aan het Kremlin. (ANP / Zuma Press)

Het gesprek is door de grappenmakers gepubliceerd op sociale media. 'Als je me vraagt ​​wie iets op de Krim of Belgorod opblaast, dan zal ik je in privécommunicatie zeggen dat wij het zijn', zou Koeleba hebben gezegd. Terwijl Oekraïne over dit soort informatie volgens correspondent Joost Bosman altijd 'heel voorzichtig' was. 'Ze hebben aanslagen altijd ontkend noch bevestigd.'

De Russische overheidsspreekbuis Tass beweert dat Koeleba ook zou hebben toegegeven dat Oekraïne te weinig geld heeft om de oorlog te kunnen doorzetten. Tot het einde van dit jaar zou het vol te houden, met alle tegoeden vanuit de VS en de EU.

Het artikel gaat verder onder de tweet.

'Tot het einde van het jaar houden we het vol, maar daarna moeten we in het IMF-programma stappen. Met het huidige saldo hebben we ongeveer 5 miljard dollar nodig per maand', zou Koeleba hebben gezegd.

Lees ook | Ook Poetin erkent Oekraïne verantwoordelijk voor explosie Krimbrug

Ook Nederlandse Kamerleden voor de gek gehouden.

Het is niet de eerste keer dat Vovan en Lexus belangrijke internationale figuren nadoen, om zo belangrijke informatie te vergaren. In 2021 deden de mannen ook een assistent van de Russische oppositievoerder Navalni na, in een gesprek met Nederlandse Kamerleden. Aan de hand van deep fake-technologie konden de Kamerleden voor de gek worden gehouden. In het verleden zijn ook de Turkse leider Erdogan, de Britse prins Harry en voormalig Oekraïne-president Porosjenko voor de gek gehouden door de comedians.

Volgens Bosman wordt ook gespeculeerd dat veiligheidsdiensten deze comedians willen inzetten om dit soort dingen te doen. 'Ze kunnen daarmee ook westerse politici voor schut zetten.'

Bosman vervolgt: 'Dat ze al deze telefoonnummers hebben en deze mensen kunnen bereiken betekent dat ze toegang hebben tot data met telefoonnummers die ze niet zomaar ergens vandaan kunnen hebben. Ze zijn ook te zien op de Russische staatstelevisie. Dat zegt ook wat. We zitten echt op de Kremlin-lijn. Er wordt ook gefluisterd dat ze gestuurd worden', zegt Bosman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen