Internationaal15 okt '22 10:08Aangepast op 21 dec '22 13:19

'China zou oplossing kunnen bieden in oorlog Oekraïne en Rusland'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl er aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog verkennende diplomatieke gesprekken waren, lijkt dialoog nu verder dan ooit. Toch zou er volgens voormalig Rusland- en Oekraïne-ambassadeur Ron Keller een mogelijkheid zijn tot appeasement als China zich 'actief' gaat opstellen.

Beluister het hele gesprek met Ron Keller in De Wereld met Bernard Hammelburg

Een 'derde partij zou de kemphanen' bij elkaar kunnen brengen, stelt Keller. Daarbij verwijst hij direct naar China, dat zich tot nog toe neutraal opstelde in de oorlog. 'Het zou fantastisch zijn als China het lef zou hebben, want het zou de oorlog wellicht kunnen stoppen.'

De Russische president Vladimir Poetin met Xi Jinping.
De Russische president Vladimir Poetin met Xi Jinping. (ANP / Associated Press)

Toch lijkt Keller weinig hoop te hebben op de daden van China. 'We moeten de Chinese invloed op Rusland niet overschatten. Daarnaast heeft het land een traditie van 4000 jaar waarin het zich afzijdig heeft gehouden van wereldpolitiek. Ze zijn altijd in zichzelf gekeerd en dat zien we onder Xi Jinping versterkt terugkeren', volgens Keller.

Ook andere landen kunnen bemiddelen

Naast China zouden er nog enkele landen toegevoegd kunnen worden aan het 'appeasement-groepje' van Keller. 'India en Kazachstan zouden er ook bij kunnen. Die hebben al een aantal weken geleden gevraagd of Poetin kan stoppen. Die groep landen zouden door de Verenigde Naties gemobiliseerd moeten worden', vindt Keller.

Lees ook | Oekraïense Buitenlandminister verklapt oorlogsgeheimen aan Russische comedians

Hij denkt dat een grotere groep 'neutrale' landen een sterker statement kan maken. 'Voor een oplossing van dit probleem heb je een derde, neutrale groep nodig die voor beide landen acceptabel is. China is daar een deel van, maar als je die groep groter maakt, dan is het voor China eenvoudiger om op te treden', stelt Keller.

Lees ook | 'Rusland groeit militair gezien naar China toe'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen