Internationaal13 okt '22 21:46Aangepast op 14 okt '22 08:41

Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om Capitoolbestorming

Auteur: ANP

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Capitool van 6 januari onderzoekt, heeft unaniem gestemd om een dagvaarding uit te vaardigen voor voormalig president Donald Trump. De commissie wil hem ondervragen over zijn rol bij de gebeurtenissen die leidden tot de gewelddadige aanval op het Congres.

De zeven Democratische en twee Republikeinse leden van de selectiecommissie van het Huis stemden met 9-0 voor het uitvaardigen van een dagvaarding voor Trump om onder ede documenten en getuigenissen te verstrekken in verband met de aanval van 6 januari. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven en honderden mensen raakten gewond, onder wie 138 politieagenten.

Lees ook | Krijgt Trump een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek?

'Dramatisch slotakkoord'

'De steun voor een dagvaarding is niet verrassend, maar dat het verzoek ter stemming werd gebracht wel want dit stond niet op de agenda', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Eigenlijk hebben we ze hun eigen slotakkoord van de hoorzittingen opgezet. Maar, ze benadrukken erg dat Trump het middelpunt was bij de bestorming', zegt Postma.

'Hij is de enige persoon die centraal staat in het verhaal van wat er op 6 januari is gebeurd. Dus we willen van hem horen', zei ook de Democratische voorzitter van het panel, vertegenwoordiger Bennie Thompson. 'Hij moet verantwoording afleggen voor zijn daden en aan die politieagenten die hun leven en lichaam op het spel zetten om onze democratie te verdedigen.'

Kleine kans dat Trump komt

Volgens correspondent Jan Postma is de kans klein dat Trump daadwerkelijk zal komen getuigen. 'De kans is groter dat hij de dagvaarding juist gaat tegenwerken en dat betekent een juridische strijd die hij zo lang mogelijk zal proberen te rekken.' En daar zouden ook politieke motieven achter zitten, denkt Postma. 'Hij heeft hier een deadline, want in november zijn er Congresverkiezingen. En dan kans is groot dat de Republikeinen deze verkiezingen gaan winnen, en dan wordt dit lopende onderzoek direct stilgelegd. Dus mogelijk heeft hij er helemaal geen last van.'

En toch is de dagvaarding meer dan een symbolische daad van de onderzoekscommissie, denkt Postma. 'Ik denk dat de onderzoekers proberen Trump uit de tent te lokken. Want mogelijk gaat hij toch gekke dingen doen waarmee Trump zichzelf kan beschadigen in aanloop naar de midterm-verkiezingen in november.'

Luister ook | Amerika Podcast #149 Modder gooien

De commissie heeft ruim een jaar onderzoek gedaan naar de aanval op het Capitool, waarbij meer dan 140 politieagenten gewond raakten en verschillende doden vielen, waarbij meer dan 1.000 getuigen werden ondervraagd.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Capitool van 6 januari onderzoekt, heeft donderdag unaniem gestemd om een dagvaarding uit te vaardigen voor voormalig president Donald Trump.
De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Capitool van 6 januari onderzoekt, heeft donderdag unaniem gestemd om een dagvaarding uit te vaardigen voor voormalig president Donald Trump. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen