Internationaal13 okt '22 07:57Aangepast op 13 okt '22 09:35

Overleg Poetin en Erdogan is 'voor eer en glorie van de Turkse president'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Kazachstan, waar hij onder meer spreekt met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo ligt er een Turks voorstel op tafel om te bemiddelen tussen Rusland en het Westen. En ook verlenging van de graandeal wordt besproken, want die loopt 19 november af. 'Veel hoeven we niet te verwachten', zegt correspondent Joost Lagendijk. 'Het is meer voor de eer en glorie van Erdogan.'

Turkije probeert sinds de Russische invasie in Oekraïne een bemiddelende rol te vervullen. De regering in Ankara onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne. Ankara steunt Oekraïne in de oorlog, maar doet niet mee met de zware sancties tegen Rusland. Eerder kwam met hulp van Turkije en de Verenigde Naties een graandeal tussen de strijdende partijen tot stand.

Maar volgens Lagendijk zijn de verwachtingen nu laag, omdat zowel Rusland als Oekraïne niet in een positie zitten om te onderhandelen. 'Het Oekraïense leger is nu redelijk succesvol, Rusland zit ook in een zwakke positie. Dus ik zie dit meer als een poging van Erdogan om te laten zien dat Turkije de beste bemiddelaar is op dit moment.' Turkije heeft dinsdag opnieuw opgeroepen tot een wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland.

Lees ook | 'Erdogan manoeuvreert zich in de positie van sussende staatsman op het wereldtoneel'

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar sprak eerder deze week al met zijn Russische collega Sergej Sjojgoe. De twee waren het erover eens dat er een staakt-het-vuren moet komen tussen Rusland en Oekraïne. Turkije probeert al sinds de inval door Rusland in Oekraïne op 24 februari te bemiddelen tussen de twee landen, waar het goede betrekkingen mee heeft.

Graandeal

Los van vredesbesprekingen moet er ook opnieuw gesproken worden over de eerder afgesloten graandeal tussen Rusland en Oekraïne. Deze deal is tot stand gekomen met behulp van Erdogan, en de deal is redelijk succesvol, zegt Lagendijk. 'Er zijn miljoenen tonnen aan graan verscheep. Alleen de afspraken lopen 19 november af, dus ik weet zeker dat Erdogan hierover gaat spreken met Poetin.'

Turkije heeft al langer goede relaties met zowel Rusland als Oekraïne, en Erdogan wil deze banden zo houden. De oppositie steunt Erdogan ook in zijn bemiddelingspogingen, en ook de publieke opinie staat achter hem. 'Alleen dit circus is ook bedoeld om Erdogan neer te zetten als de grote staatsman die volgend jaar herkozen moet worden als er verkiezingen zijn in Turkije.'

Russian President Vladimir Putin, right, and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan pose for a photo prior to their talks on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Samarkand, Uzbekistan, Friday, Sept. 16, 2022. (Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Russian President Vladimir Putin, right, and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan pose for a photo prior to their talks on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Samarkand, Uzbekistan, Friday, Sept. 16, 2022. (Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) (ANP / Associated Press)

Rusland heeft deze week luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, ook donderdagochtend werden steden in het land getroffen door bombardementen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen