Internationaal14 okt '22 16:18

Liveblog | Mogelijke geldstromen Elon Musk en Kremlin onderzocht; Herstel NordStream gaat meer dan jaar duren

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag 231 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit is dag 231 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Dit is dag 231 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan. (ANP / AFP)

Poetin: wil geen conflict met NAVO of vernietiging van Oekraïne

16:18 | De Russische president Vladimir Poetin zegt niet uit te zijn op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, die volgens hem slechts tot een 'wereldwijde ramp' zou leiden. 'Ik hoop dat iedereen slim genoeg is om die stap niet te nemen.' Dat zei hij vrijdag tegen journalisten in Kazachstan, waar hij deelnam aan een regionale top.

Poetin zei ook dat het niet nodig is om nog langer grootschalige aanvallen uit te voeren op Oekraïne. Rusland voerde de bombardementen op zijn buurland op, nadat zaterdag de Krimbrug door een explosie deels was ingestort. De brug is de enige landverbinding tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 door Rusland is geannexeerd. Volgens Poetin zijn alle doelen geraakt. 'Het is niet onze bedoeling om Oekraïne te vernietigen', zei Poetin. 'Nee, natuurlijk niet.'

Poetin: Mobilisatie binnen twee weken voorbij

14:50 | De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de mobilisatie voor het leger 'in de komende twee weken voorbij is'. Hij benadrukt dat er geen plannen zijn om een verdere mobilisatie in te voeren.

De woorden van Poetin betekenen mogelijk dat hij binnen twee weken genoeg nieuwe mannen heeft verzameld om de oorlog tegen Oekraïne voor te kunnen zetten. Poetin kondigde 21 september een gedeeltelijke mobilisatie af van reservisten om in te zetten in de oorlog in Oekraïne.

De uitvoering van het besluit zou op regionaal niveau gebeuren en leidde vanaf het begin af aan tot veel verwarring. Poetin noemde publiekelijk geen aantallen, het ministerie van Defensie sprak van 300.000 reservisten. Dat ministerie zei dat in de eerste paar weken meer dan 200.000 reservisten waren opgeroepen.

VN-gezant: Russen gebruiken seksueel geweld als wapen in Oekraïne

13:46 | Het Russische leger in Oekraïne gebruikt seksueel geweld als wapen. Pramilla Patten, de speciale VN-gezant voor seksueel geweld in conflictgebieden, zegt in een interview met AFP dat seksuele mishandeling deel uitmaakt van de Russische 'militaire strategie'.

Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben sinds het Russische leger in februari Oekraïne binnenviel bewijzen gevonden voor meer dan honderd gevallen van verkrachting en andere vormen van seksuele mishandeling door Russische soldaten, zei Patten. Volgens de gezant is het slechts 'de top van de ijsberg', omdat veel slachtoffers niet praten over wat hen is overkomen.

De slachtoffers zijn in leeftijd tussen de 4 en 82 jaar oud. De meeste van hen zijn vrouwen, maar ook mannen en jongens worden slachtoffer, zei Patten.

Geldstromen Elon Musk en Kremlin onderzocht

13:10 | Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident doet onderzoek naar mogelijke geldstromen tussen het Kremlin en techmiljardair Elon Musk, meldt het bureau aan BNR.

Tesla-eigenaar Musk eist een steeds grotere rol op in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Oekraïne is zeer afhankelijk van de internetverbindingen op het slagveld die SpaceX - een andere bedrijf van Musk - opzet via zogenaamde Starlink-satellieten. Daarnaast lijkt hij ook op strategisch gebied onderdeel te willen worden van de oorlog, door via Twitter een vredesplan aan te leveren.

Krimbrug moet in juli 2023 gerepareerd zijn

12:15 | De brug die Rusland verbindt met het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim moet op uiterlijk 1 juli volgend jaar hersteld zijn. Dat staat in een document op de website van de Russische regering. De brug stortte afgelopen zaterdag deels in na een explosie.

Volgens Rusland zit Oekraïne achter de ontploffing op de brug, waardoor ook drie mensen omkwamen, maar dat land heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist. Na de ontploffing vuurde Rusland massaal raketaanvallen uit op zijn buurland.

De brug over de Straat van Kertsj is de enige landverbinding tussen Rusland en de Krim en is van levensbelang voor de bevoorrading van de Russische troepen in Oekraïne.

Herstellen Nord Stream-leidingen gaat meer dan jaar duren

10:53 | Een groot gedeelte van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die door explosies beschadigd zijn geraakt, zal mogelijk moeten worden vervangen. Dat meldde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. De reparatie zou volgens Gazprom meer dan een jaar kunnen duren.

Zowel de Nord Stream 1 als Nord Stream 2-gaspijpleiding is op de bodem van de Oostzee aangelegd om gas van Rusland naar Duitsland te vervoeren. De leidingen raakten vorige maand zwaar beschadigd. Door lekkages is een grote hoeveelheid gas vrijgekomen. Het onderzoek naar de incidenten is aan de gang. Rusland sprak van een 'daad van internationaal terrorisme'en wees met een beschuldigende vinger naar het Westen. De Europese Unie bestempelt de kwestie als 'sabotage'.

Krimburg moet halverwege 2023 weer zijn hersteld

10:50 | De brug die Rusland verbindt met het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim moet op uiterlijk 1 juli volgend jaar hersteld zijn. Dat staat in een document op de website van de Russische regering. De brug stortte afgelopen zaterdag deels in na een explosie.

Volgens Rusland zit Oekraïne achter de ontploffing op de brug, waardoor ook drie mensen omkwamen, maar dat land heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist. Na de ontploffing vuurde Rusland massaal raketaanvallen uit op zijn buurland.

Danone verlaat Rusland, 1 miljard euro 'schade'

09:50 | Danone zoekt een koper voor de Russische activiteiten van zijn zuivel- en plantaardige eenheid in het land. De verkoop kan leiden tot een afschrijving van één miljard euro. Danone is eigenaar is van het belangrijkste zuivelmerk van Rusland, Prostokvashino, dat goed is voor 5 procent van de omzet van het Franse voedingsbedrijf.

Het bedrijf schortte eerder al investeringen in Rusland op, maar zet nu een meer beslissende stap richting vertrek uit het land. Veel andere multinationals hebben zich al veel eerder uit Rusland teruggetrokken. Een aantal voedselbedrijven is nog actief in Rusland, Nestle importeert vooralsnog gewoon producten zoals kindervoeding naar Rusland en ook Unilever heeft nog steeds fabrieken in het land.

Noorse politie onderzoekt dronevlucht bij gasfabriek

08:20 | De Noorse politie doet onderzoek naar meldingen van een drone die boven de Kaarstoe-gasverwerkingsfabriek in het zuidwesten van Noorwegen is gespot. Persbureau Reuters citeert de krant Stavanger Aftenblad, volgens het dagblad zou er sprake zijn van schending van veiligheidsprotocollen.

Sinds de Nord Stream-lekken van 26 september is de beveiliging van olie- en gasinstallaties in Noorwegen flink opgeschroefd. De Kaarstoe-fabriek behoort tot de grootste energie-exportfaciliteiten van Europa, Noorwegen is nu de grootste gasleverancier van Europa.

'TotalEnergies medeplichtig aan oorlogsmisdaden'

08:10 | Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden voor leveringen van brandstof aan het Russische leger. Persbureau AFP meldt op basis van ingewijden dat twee organisaties een klacht hebben ingediend tegen het concern wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. De brandstof die zou zijn geleverd zou gebruikt zijn door Russische bommenwerpers in Oekraïne.

De in Frankrijk gevestigde Darwin Climax Coalition en de Oekraïense groep Razom We Stand hebben een dossier overhandigd aan de nationale antiterreuraanklager, meldt AFP. Die zou nu de beschuldigingen van oorlogsmisdaden onderzoeken.

'Nederland bevriest octrooien van Russische olie- en gasbedrijven'

07:30 | Nederland heeft octrooien bevroren van Gazprom, Rosneft en Transneft. Dat meldt de NOS na het opvragen van gegevens bij Octrooicentrum Nederland. Daarnaast proberen Nederlandse bedrijven van hun Russische octrooien af te komen omdat ze waardeloos zijn geworden, zeggen octrooi-experts.

Zo raakt de economische oorlogsvoering tussen Europa en Rusland ook het systeem dat uitvinders moet beschermen tegen namakers.

Gazprom, Rosneft en Transneft staan op de Europese sanctielijst. Het gevolg is dat al hun bezittingen in Europa bevroren worden. Dus ook de in totaal zes octrooien die deze Russische olie- en gasbedrijven in Nederland bezitten. Die octrooien beschermen onder meer seismische sensoren, het ontwerp van gasturbines en andere uitvindingen die werknemers van de bedrijven hebben gedaan.

Russische gevangenen naar het front

06:30 | Rusland wil gevangen genomen militairen gaan inzetten aan het front in Oekraïne. Het zou gaan om militairen die vastzitten voor 'kleine vergrijpen', en op deze manier hun vrijheid kunnen terugkrijgen in ruil voor vechten aan het front. Wat die kleine vergrijpen zijn, wordt niet vermeld.

Lees ook | Russische gevangenen krijgen vrijheid in ruil voor vechten aan het front

Oekraïne: ruim 600 nederzettingen heroverd

05:40 | Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen maand 600 nederzettingen heroverd op Rusland, waaronder 75 in de regio Cherson. Dat meldt het Oekraïense ministerie voor de re-integratie van de tijdelijk bezette gebieden.

In de noordoostelijke regio Charkov zijn 502 nederzettingen bevrijd, in Donetsk waren dat er 43 en in Loehansk zeven. De cijfers zijn niet bevestigd door het leger zelf of president Volodomir Zelenski.

Donetsk, Loehansk en Cherson werden samen met Zaporizja eind vorige maand door Rusland geannexeerd. Die actie werd als illegaal beschouwd en streng veroordeeld door Kiev en het westen.

'SpaceX kan satellietverbinding Oekraïne niet meer betalen'

05:00 | Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft het Pentagon gevraagd de kosten van de Starlink-internetterminals in Oekraïne op zich te nemen. De onderneming van Elon Musk zegt de uitgaven niet langer op te kunnen brengen, meldt CNN.

Tot nu toe zijn zo'n 20.000 Starlink-terminals geleverd aan Oekraïne, dat daardoor via een satellietverbinding kan communiceren wanneer mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen uitvallen door de invasie van Rusland.

Afgelopen week twitterde Musk dat de operatie SpaceX al 80 miljoen dollar heeft gekost, en dat hij verwachtte dat dat bedrag voor het einde van het jaar de 100 miljoen dollar zou overschrijden. CNN heeft een brief in handen die SpaceX vorige maand naar het Pentagon stuurde, waarin het bedrijf aangeeft de operatie niet langer te kunnen financieren.

SpaceX heeft het Pentagon in de brief ook gevraagd het gebruik van Starlink door de Oekraïense overheid en het leger te financieren. De kosten daarvan zijn volgens het bedrijf van Musk 120 miljoen dollar voor de rest van dit jaar en kunnen oplopen tot 400 miljoen dollar voor de komende twaalf maanden. 'We zijn niet in een positie om terminals te blijven doneren aan Oekraïne, of om de bestaande terminals voor onbepaalde tijd te financieren', laat een directeur van SpaceX in de brief weten.

Russisch grensgebied beschoten, munitiedepot verwoest

01:00 | De gouverneurs van enkele Russische grensgebieden beschuldigen Oekraïne van het beschieten van onder meer een flatgebouw, een school en een ammunitiedepot. Oekraïne ontkent en wijst Rusland aan als schuldige. Zo zou het bewuste flatgebouw, in de grensstad Belgorod, geraakt zijn door een verdwaalde Russische raket die gelanceerd was in de richting van de Oekraïense stad Charkov.

Dat de genoemde doelen geraakt zijn, lijkt door beeldmateriaal te worden bevestigd. Zo toont een vermoedelijk in Belgorod gemaakte video puin naast een zestien verdiepingen tellend flatgebouw met een grote breuk nabij het dak. Op een andere video is een grote brand te zien die de nachtelijke hemel verlicht. Die video zou van een munitiedepot in de grensstad Sjebekino zijn, die grenst aan de Oost-Oekraïense regio Charkov.

In een andere Russische grensregio, Koersk, is volgens de gouverneur een elektriciteitsstation beschadigd door een granaat, waardoor de stroom naar twee nederzettingen was uitgeschakeld. Bij geen van de aanvallen zijn slachtoffers gevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen