Internationaal14 okt '22 13:43Aangepast op 21 okt '22 15:11

Mogelijke geldstromen Elon Musk en Kremlin onderzocht

Auteur: Aäron Loupatty

Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident doet onderzoek naar mogelijke geldstromen tussen het Kremlin en techmiljardair Elon Musk, meldt het bureau aan BNR.

Tesla-eigenaar Musk eist een steeds grotere rol op in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Oekraïne is zeer afhankelijk van de internetverbindingen op het slagveld die SpaceX - een andere bedrijf van Musk - opzet via zogenaamde Starlink-satellieten. Daarnaast lijkt hij ook op strategisch gebied onderdeel te willen worden van de oorlog, door via Twitter een vredesplan aan te leveren.

Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident doet onderzoek naar mogelijke geldstromen tussen het Kremlin en techmiljardair Elon Musk, meldt het bureau aan BNR.
Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident doet onderzoek naar mogelijke geldstromen tussen het Kremlin en techmiljardair Elon Musk, meldt het bureau aan BNR. (ANP)

Chantage

Zijn inmenging in het conflict komt hem op flinke kritiek te staan. De Starlink-verbindingen van Oekraïne worden grotendeels betaald door de Verenigde Staten en Polen. Dat SpaceX nu meer geld eist voor deze dienst, wordt vanwege Oekraïne's grote afhankelijkheid van het systeem gezien als chantage.

Lees ook | Musk bemoeit zich met China-Taiwan-conflict

De kosten van het gebruik van Starlink zijn door SpaceX geraamd op 120 miljoen dollar voor de rest van dit jaar en kunnen oplopen tot 400 miljoen dollar voor de komende twaalf maanden, schrijft CNN. Mocht SpaceX de stekker eruit trekken, verliezen de Oekraïners aan het front hun belangrijkste communicatiemiddel.

Gesprek tussen Musk en Poetin

Door deze situatie zijn er zorgen over de motieven van Musk in het conflict. Verschillende media en deskundigen hebben afgelopen week melding gemaakt van direct contact tussen Musk en de Russische president Vladimir Poetin, wat beide partijen stellig ontkennen. De tweets van Musk met een 'vredesplan' dat vooral voor Rusland goed zou uitpakken, zouden een gevolg zijn van dit contact.

Lees ook | 'Autoriteiten doen onderzoek naar Elon Musk'

In afwachting van 'smoking gun'

Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident laat aan BNR weten ook onderzoek te doen naar mogelijke geldstromen tussen Musk en Kremlin, zo vertelt oprichter Lada Roslycky tegenover Europaverslaggever Geert Jan Hahn voor BNR De Wereld. 'We zijn de rol van Musk aan het bestuderen. De mogelijke communicatie en geldstromen vanuit het Kremlin naar Musk horen daarbij.'

Podcast De Wereld | 'Groep neutrale landen is nodig voor vrede in Oekraïne'

De veiligheids- en defensieadviseur, die ook voor Oekraïne werkt, zegt zich zorgen te maken over de betrokkenheid van Musk. 'Het is een gevaarlijke ontwikkeling voor onze democratische wereld als mannen als Musk en zijn corporatie dit kunnen doen.' Over een 'smoking gun' kan de onderzoeker nog niet praten. 'Maar dat komt wel', zegt ze stellig. 'Binnen twee weken zullen we het laten zien.'

Lees ook | 'Musk wil driekwart personeel Twitter ontslaan'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen