Internationaal14 okt '22 16:07Aangepast op 17 okt '22 15:19

Truss draait beleid terug en belooft stabiliteit

Auteurs: Julian Verbeek en Remy Kock

De Britse premier Liz Truss hield na een tumultueuze dag een toespraak waarin ze stabiliteit beloofde. Na een duikeling van het pond en grote onrust komt ze terug op vrijwel al haar voorgenomen economische beleid en moet haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng het veld ruimen.

De Britse premier Liz Truss hield na tumultueuze dag een toespraak waarin ze stabiliteit beloofde. Na een duikeling van het pond en grote onrust komt ze terug op vrijwel al haar voorgenomen economische beleid en moet haar minister van Financiën Kwasi Kwarten het veld ruimen.
De Britse premier Liz Truss hield na tumultueuze dag een toespraak waarin ze stabiliteit beloofde. Na een duikeling van het pond en grote onrust komt ze terug op vrijwel al haar voorgenomen economische beleid en moet haar minister van Financiën Kwasi Kwarten het veld ruimen. (ANP / EPA)

'Het is duidelijk dat sommige gedeeltes van onze tussentijdse begroting verder en sneller gingen dan markten hadden verwacht', aldus Truss. De vennootschapsbelastingverhoging zal alsnog omhoog gaan om te dienen als 'voorschot op onze economische plan'.

Maar toch, het gedeelte van het beleid dat terug wordt gedraaid is het gedeelte waarmee ze premier werd volgens Engeland-correspondent Joost Dobber. 'Het gaat om het hart van de plannen waarmee ze de leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij won: de belastingverlagingen. Niet al haar plannen, maar wel het deel waarin de vennootschapsbelasting zou worden verhoogd van 19 naar 25 procent. Dat wilde ze tegenhouden, maar nu is ze toch gezwicht.'

Lees ook | Britse minister van Financiën Kwarteng ontslagen, economieplannen gaan niet door

De onrust over de belastingverlagingen die Truss en Kwarteng belastingverlagingen presenteerden zonder enige financiële dekking. Kwarteng moest eerder terugkomen uit New York van een bijeenkomst van het IMF om deze onrust te dempen. Naar vandaag bleek door zijn eigen ontslag.

Truss noemde het ontslaan van Kwarteng 'jammer' en zei dat zijn opvolger Jeremy Hunt een nieuwe begroting zal presenteren en doorgaat 'bedrijven en families te steunen'. Truss besloot haar toespraak met de observatie dat ze 'daadkrachtig heeft gehandeld'.

Het ontslag van Kwarteng zat er wel aan te komen, zo denkt Dobber. Al is het tóch opvallend. 'Wat Kwarteng heeft gedaan, is het programma van Truss uitvoeren. En nu wordt hij geslachtofferd. Maar vanuit Truss gezien is het te begrijpen: dit is het allerlaatste wat ze kan doen. Een nieuw iemand op Financiën aanstellen die de economie moet gaan beheren. Dat is de enige manier waarop ze kan hopen het vertrouwen van de markt weer terug te winnen.'

Lees ook | 'Mogelijk laatste week Liz Truss als premier'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen