Internationaal15 okt '22 10:35Aangepast op 16 okt '22 05:35

Liveblog | Luchtalarmen gaan af in Oekraïne, Verenigde Staten sturen nog meer wapens

Auteur: BNR Webredactie

We zijn aangekomen op dag 231 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Een basisschool in duigen na een Russische raketaanval.
Een basisschool in duigen na een Russische raketaanval. (Anadolu Agency)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van zondag 16 oktober Doden en gewonden bij aanslag op Russische legerbasis

Eerste Russische militairen voor nieuwe eenheid in Belarus

12:15 | De eerste Russische militairen die samen met Belarussische collega's een nieuwe grensbewakingseenheid moeten vormen zijn aangekomen, aldus het ministerie van Defensie van het buurland van Rusland. Het is niet bekend om hoeveel manschappen het gaat en evenmin hoe groot de eenheid wordt. Het wordt een defensieve eenheid beklemtoont Minsk.

De Belarussische president beschuldigt de NAVO ervan de spanningen aan de westelijke grens van het land op de spits te drijven. Bovendien zouden in Polen, Litouwen en Oekraïne terroristen zich voorbereiden om aanslagen in Belarus te plegen. Daarom heeft hij met zijn Russische ambtgenoot Poetin besloten een nieuwe gezamenlijke eenheid op te zetten.

Op papier vormt Belarus een unie met Rusland. De basis is een verdrag uit 1997 en de twee streven momenteel naar integratie van hun strijdkrachten en het veiligheidsapparaat, harmonisering van belastingmaatregelen en andere economische integratie. Russische troepen hebben in de oorlog tegen Oekraïne wel gebruik kunnen maken van het grondgebied van het buurland, maar het leger van Belarus heeft zich van de Russische aanval afzijdig gehouden.

VS sturen weer meer wapens naar Oekraïne

08:17 | De Amerikaanse regering heeft de levering van weer een lading wapens aan Oekraïne bekendgemaakt. De wapens hebben een gezamenlijke waarde van 725 miljoen dollar (745 miljoen euro) en komen uit de voorraden van het defensieministerie, aldus het Pentagon (ministerie van Defensie). Er worden ook meer raketwerpers van het type HIMARS gegeven.

Sinds Joe Biden begin vorig jaar president werd, hebben de VS voor zeker 18,3 miljard dollar aan wapens aan Oekraïne gegeven. Volgens Amerikaanse media heeft het Congres in totaal al voor circa 50 miljard dollar aan hulp aan Oekraïne gegeven of goedgekeurd.

De meeste militaire hulp is verstrekt na de Russische inval van 24 februari dit jaar. De Amerikaanse regering geeft militaire hulp aan meer dan 150 landen, vooral aan Israël en Egypte. Maar de hulp aan Oekraïne overschaduwt nu alle hulpbedragen en ongeveer driekwart van alle militaire hulp die de VS dit jaar geven, gaat naar Oekraïne.

Luchtalarm klinkt in grote delen Oekraïne

07:02 | In grote delen van Oekraïne klinkt zaterdagochtend het luchtalarm, melden Oekraïense media waaronder The Kyiv Independent. Alleen op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim zou het luchtalarm niet hebben geklonken. Of de luchtalarmen werden gevolgd door aanvallen is niet duidelijk. In de stad Zaporizja zijn volgens de Oekraïense krant wel berichten van een raketinslag.

Vrijdag liet de Russische president Vladimir Poetin nog weten dat grootschalige aanvallen op Oekraïne niet langer nodig zijn. Volgens Poetin waren alle doelen al geraakt. 'Het is niet onze bedoeling om Oekraïne te vernietigen', zei Poetin. 'Nee, natuurlijk niet.'

Zelenski: voorspoedig herstel van elektriciteitscentrales

05:11 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vrijdagavond in zijn videoboodschap gezegd dat het herstellen van elektriciteitscentrales 'voorspoedig' verloopt. Zonder verder in details te treden, zegt Zelenski dat vijftien locaties zijn gerepareerd. Begin deze week werden tientallen doelen in Oekraïne getroffen door Russische raketten. Het ging om kritieke infrastructuur die onder vuur werd genomen.

'In de meeste regio's is de elektriciteitsvoorziening weer hersteld', aldus Zelenski. Elders blijft het nog tijdelijk donker om het stroomnet weer op gang te helpen. De president riep inwoners op piekbelasting te voorkomen en elektriciteit te besparen. 'Ook dit is een bijdrage aan de verdediging van ons land', zei hij.

Vrijdag was het in Oekraïne een nationale feestdag: het land staat ieder jaar op 14 oktober stil bij de verdedigers van het vaderland. Zelenski had in zijn toespraak aandacht voor Oekraïners in door Rusland bezet gebied. Die kunnen de nationale feestdag alleen 'stil en in hun hart' vieren, zei hij. 'Oekraïne herinnert zich jullie nog', besloot de president.

Pentagon: Starlink niet enige optie voor Oekraïense communicatie

04:01 | Het Amerikaanse ministerie van Defensie is in gesprek met Elon Musk over de kosten van de Starlink-internetterminals in Oekraïne. Het Pentagon meldt echter ook dat de satellietverbinding van de Amerikaanse miljardair 'niet de enige optie' is om communicatie met het belaagde land in stand te houden.

Musk zei vrijdag dat zijn bedrijf SpaceX de uitgaven voor duizenden Starlink-terminals in Oekraïne niet langer op kan brengen. Vorige week liet de rijkste man ter wereld zich al ontvallen dat de operatie SpaceX al 80 miljoen dollar heeft gekost, en dat hij verwachtte dat dat bedrag voor het einde van het jaar de 100 miljoen dollar zou overschrijden. SpaceX vroeg het Pentagon ook het gebruik van Starlink door de Oekraïense overheid en het leger te financieren. De kosten daarvan zijn volgens het bedrijf van Musk 120 miljoen dollar voor de rest van dit jaar en kunnen oplopen tot 400 miljoen dollar voor de komende twaalf maanden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie liet weten dat onderzocht wordt wat voor 'andere opties' er zijn om de mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen in Oekraïne in de lucht te houden.

Een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, Mychajlo Podoljak, reageerde vrijdag via Twitter. 'Of je het nu leuk vindt of niet; Musk heeft ons geholpen tijdens de meest kritieke momenten in de oorlog', schreef hij over de 20.000 geleverde Starlink-schotels. 'Oekraïne zal een oplossing vinden om Starlink te laten werken en we gaan ervan uit dat het bedrijf voor een stabiele breedbandverbinding zorgt tot het einde van de onderhandelingen.'

VS steunen Oekraïne met wapenpakket van 725 miljoen dollar

01:53 | Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurt een nieuw wapenpakket ter waarde van 725 miljoen dollar goed voor Oekraïne. Er wordt onder meer artilleriemunitie geleverd. Ook krijgt het Oekraïense leger meer dan tweehonderd Humvee's, 5000 antitankwapens en kleine wapens met meer dan twee miljoen stuks munitie van de Amerikanen.

Sinds het uitbreken van de oorlog hebben de Verenigde Staten Oekraïne voorzien van zo'n 17,6 miljard dollar aan militaire steun. Om aan de 'veranderende situatie op het slagveld' te kunnen voldoen, blijven de VS naar eigen zeggen wapens leveren aan Oekraïne.

Saoedi-Arabië gaat Oekraïne steunen

00:58 | Saoedi-Arabië biedt Oekraïne 400 miljoen dollar aan humanitaire hulp, melden Saoedische staatsmedia vrijdag. Kroonprins Mohammed bin Salman zou eerder op de dag ook met de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben gesproken. In dat telefoongesprek beloofde hij te blijven bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne en zei hij alles in het werk te stellen om de situatie te de-escaleren.

Saoedi-Arabië zou recent een belangrijke rol hebben gespeeld bij de beslissing van OPEC+-landen om de olieproductie vanaf volgende maand te beperken. Het Witte Huis zei in een reactie daarop de betrekkingen met de traditionele bondgenoot 'opnieuw te willen evalueren'. Democratische senatoren in de VS opperen dat de Saoedi's met de productieverlaging indirect Rusland steunen in de oorlog tegen Oekraïne. Rusland kan door de westerse sancties minder olie exporteren en is dus gebaat bij een hogere olieprijs.

Dankzij bemiddeling van de Saoedische kroonprins kwamen Oekraïne en Rusland eind vorige maand tot een gevangenenruil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen