Internationaal15 okt '22 13:05Aangepast op 17 okt '22 15:37

Frans brandstoftekort iets teruggebracht

Auteur: Remy Kock

Brandstofvoorraden in Frankrijk zijn vandaag weer iets aangevuld, inclusief in de regio van Parijs. En dat komt als een verrassing. Eerder nog besloot brandstofvakbond CGT - die al wekenlang stakingen in raffinaderijen organiseert - de stakingen tot volgende week door te trekken. Dat schrijft Bloomberg.

Frankrijk heeft te maken met een landelijk brandstoftekort door stakingen bij raffinaderijen.
Frankrijk heeft te maken met een landelijk brandstoftekort door stakingen bij raffinaderijen. (ANP / Associated Press)

Een publieke website die aangeeft waar brandstof te krijgen is, laat zien dat het aantal tankstations in de regio van Parijs met beschikbare brandstof langzaam groeit. Gisteren was er bij 37 procent van de tankstations aldaar sprake van een tekort aan minimaal één soort brandstof. Dat getal ligt dus hoger dan het landelijk gemiddelde van 28,5 procent.

Lees ook | Stakingen Frankrijk duren voort ondanks akkoord met oliebedrijven

De stakers bij de raffinaderijen van TotalEnergies hebben gestemd om in ieder geval tot 18 oktober in staking te blijven. Op die dag hebben de CGT en andere vakbonden tot een landelijke staking opgeroepen, waarbij ook het Parijse openbaar vervoer stil kan komen te liggen.

Afwijzing

Gisteren wees de CGT nog een aanbod van 7 procent loonsverhoging van TotalEnergies af. Eerder eiste de vakbond nog een verhoging van 10 procent. Die beslissing kan op weinig steun rekenen, omdat twee andere vakbonden - die het merendeel van de stakers vertegenwoordigen - wél akkoord gingen met het voorstel. TotalEnergies roept nu dan ook op om alle stakingen op te schorten.

Lees ook | Frankrijk dreigt stakers olie-industrie te breken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen