Internationaal16 okt '22 17:48Aangepast op 17 okt '22 06:03

Liveblog | Gazprom: geen gas meer bij maximumprijs

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 232 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

(ANP / Anadolu Agency / Metin Aktas)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 17 oktober.

Oekraïne looft 100.000 dollar uit voor MH17-verdachte Girkin

17:30 | Oekraïne looft een beloning uit van 100.000 dollar voor tips die tot de overdracht van de Rus Igor Girkin aan Oekraïne leiden, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie op Telegram. Girkin wordt vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de MH17-vliegramp ook door Nederland gezocht.

Oekraïne beschouwt Girkin als 'een van de beroemdste Russische terroristen' en wil hem berechten vanwege zijn 'deelname aan de oorlog tegen onze staat'. Zijn 'terroristische activiteiten' zouden onder meer marteling, moord en 'schending van de staatssoevereiniteit' omvatten. Girkin speelde een belangrijke rol bij de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Volgens Oekraïense media bevindt hij zich momenteel aan het front in Oost-Oekraïne. Het ministerie benadrukt op Telegram: 'Geen enkele oorlogsmisdadiger zal zijn straf ontlopen.'

Girkin wordt ook gezocht door Nederland, dat hem na lang onderzoek heeft aangemerkt als een van de vier hoofdverdachten voor het neerhalen van vlucht MH17. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar werd neergehaald boven Oost-Oekraïne, waar op dat moment een gewapende strijd gaande was.

Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf tegen Girkin geëist. De rechtbank in Den Haag doet op 17 november uitspraak in de zaak omtrent vlucht MH17.

Rusland claimt Oekraïense aanvallen te hebben afgeslagen

16:00 | Rusland heeft naar eigen zeggen aanvallen van Oekraïense troepen in de zuidelijke regio's Cherson en Mykolajiv en in de oostelijke regio Donetsk afgeslagen. Het Russische ministerie van Defensie claimt zondag de Oekraïense strijdkrachten aanzienlijke verliezen te hebben toegebracht. Die beweringen zijn echter moeilijk te verifiëren.

Het Oekraïense leger probeerde volgens Moskou op te rukken, maar zou op verschillende plekken zijn gestuit. In de regio Charkov claimt Rusland drie door de Verenigde Staten geleverde houwitsers te hebben vernietigd, evenals een oversteek- en doorvoerpunt van de Oekraïense strijdkrachten over de rivier de Oskil.

Moskou zegt ook met succes luchtaanvallen op militaire doelen en infrastructuur voor energie te hebben uitgevoerd. Eerder deze week voerde het Russische leger zware aanvallen uit als reactie op een explosie op de Krimbrug tussen Rusland en de Krim. Bij de aanvallen, die in heel Oekraïne plaatsvonden, vielen volgens Oekraïense informatie zeker negentien doden en 105 gewonden.

Dit weekend meldden Rusland en Oekraïne over en weer luchtaanvallen. Volgens Oekraïne heeft Rusland onder meer burgerdoelen beschoten in de zuidelijke havenstad Nikopol. Ook in de stad Bachmoet in het oosten zouden projectielen zijn ingeslagen. Moskou meldde dat de grensstad Belgorod onder vuur is genomen.

Minsk: 9000 Russische militairen voor nieuwe eenheid met Belarus

14:45 | Er gaan ongeveer 9000 Russische militairen naar Belarus om deel te nemen aan een nieuwe grensbewakingseenheid die dat land met Rusland opzet. Dit heeft een zegsman van het Belarussische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het is niet bekend hoe groot de eenheid wordt. Het wordt een defensieve eenheid, beklemtoont Minsk.

De Belarussische president beschuldigt de NAVO ervan de spanningen aan de westelijke grens van het land op de spits te drijven. Bovendien zouden in Polen, Litouwen en Oekraïne terroristen zich voorbereiden om aanslagen in Belarus te plegen. Daarom heeft hij met zijn Russische ambtgenoot Poetin besloten een nieuwe gezamenlijke eenheid op te zetten.

Op papier vormt Belarus een unie met Rusland. De basis is een verdrag uit 1997, en de twee streven momenteel naar integratie van hun strijdkrachten en het veiligheidsapparaat, harmonisering van belastingmaatregelen en andere economische integratie. Russische troepen hebben in de oorlog tegen Oekraïne wel gebruik kunnen maken van het grondgebied van het buurland, maar het leger van Belarus heeft zich van de Russische aanval afzijdig gehouden.

Topman Gazprom dreigt met dichte gaskraan bij maximumprijs

13:45 | Als Europa een maximumprijs verbindt aan Russisch gas, dan draait Gazprom de gaskraan dicht. Dat dreigement uitte topman Aleksej Miller van het Russische staatsgasbedrijf. 'Zo'n eenzijdige beslissing is uiteraard in strijd met bestaande contracten en zou leiden tot beëindiging van de leveringen.'

Vorige maand had de Russische president Vladimir Poetin al een vergelijkbaar dreigement geuit. Hij stelde dat als het Westen maximale prijzen aan Russische olie en gas zou verbinden, Rusland ze die niet meer zou verkopen.

De VS pleit voor een maximale prijs voor Russische olie en heeft de G7-landen op dat vlak achter zich gekregen. De Europese Unie denkt aan een maximale prijs voor gas, al is nog onduidelijk wat voor vorm dat precies krijgt.

Rusland is na Saudi-Arabië de tweede olie-exporteur van de wereld. Daarnaast is het land de grootste gasexporteur ter wereld. Verschuivingen in de leveringen door een boycot van Russische fossiele brandstoffen of een weigering van Rusland om te leveren zou voor nieuwe roering op de wereldmarkten leiden. Mogelijk gaan de prijzen voor olie en gas dan ook weer omhoog.

Oekraïne: Rusland beschiet burgerdoelen havenstad Nikopol

13:15 | Oekraïne beschuldigt Rusland ervan aanvallen uit te voeren op burgerdoelen in het zuiden van het land. In havenstad Nikopol zijn volgens de lokale overheid in korte tijd meer dan dertig projectielen neergekomen en zes mensen gewond geraakt. In de regio Donetsk is volgens de Oekraïense gouverneur een dode gevallen bij aanvallen op de stad Bachmoet.

Pro-Russische rebellen beschuldigen Oekraïne er op hun beurt van de stad Donetsk te hebben beschoten. Een overheidsgebouw zou daarbij zware schade hebben opgelopen, aldus het Russische persbureau TASS. De stad Donetsk is sinds 2014 in handen van de rebellen, die in de regio hun eigen volksrepubliek hebben uitgeroepen. Bij Oekraïense aanvallen in het gebied zou zeker een burger zijn omgekomen.

Donetsk, Loehansk en Cherson werden samen met de regio Zaporizja eind vorige maand door Rusland geannexeerd. Die actie werd als illegaal beschouwd en streng veroordeeld door Kiev en het Westen en de VN.

Russische plaats Belgorod opnieuw bestookt, zegt Rusland

11:15 | De Russische plaats Belgorod op circa 30 kilometer van de Oekraïense grens, is zondag opnieuw bestookt en de autoriteiten melden in de streek zestien explosies en twee gewonden. Er zouden onder meer inslagen zijn geweest bij het vliegveld aan de noordrand van Belgorod.

Ook is er in de buurt brand uitgebroken in een olieopslagplaats, volgens de regiogouverneur na bombardementen. De gouverneurs van enkele Russische grensregio's beschuldigen Oekraïne ervan herhaaldelijk hun grondgebied onder vuur te nemen. Donderdag zou in delen van de regio Belgorod de stroom zijn uitgevallen nadat een verdeelstation werd geraakt.

Oekraïne: nu al 65.000 Russen gedood

08:45 | Het geschatte aantal gedode Russen sinds het begin van de oorlog is volgens het Oekraïense leger opgelopen tot 65.000. Volgens een update van de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten vanochtend is het dodental de afgelopen 24 uur met 300 toegenomen. Het voegde eraan toe dat het aantal verloren tanks 2.529 bedroeg en dat ook 5.193 gepantserde voertuigen waren vernietigd.

Zelenski: situatie Bahmut zeer ernstig

08:15 | De Oekraïense president Zelenski heeft gezegd dat de situatie in het oosten van Oekraïne 'het moeilijkst' is in de buurt van de stad Bakhmut, enkele dagen nadat de pro-Russische strijdkrachten hadden aangekondigd de stad dichter te naderen. 'In de regio's Donetsk en Loehansk in de Donbas blijft de situatie zeer ernstig', zei de president zaterdag in zijn dagelijkse toespraak.

'Het moeilijkst is het bij Bakhmut, net als in voorgaande dagen. We houden onze posities nog steeds vast.'

Agence France-Presse meldde ook dat de opmerkingen van Zelenskii kwamen nadat Russisch gesteunde separatistische troepen in de Donetsk regio van Oekraïne op donderdag zeiden dat ze twee nabijgelegen dorpen, Opytine en Ivangrad, hadden veroverd. Russische troepen bestoken Bakhmut, een wijn- en zoutstad die vroeger door 70.000 mensen werd bewoond, al wekenlang in de hoop de stad te veroveren.

Oekraïne: Russische aanval op collega-troepen na 'ruzie over religie'

07:15 | Een adviseur van de Oekraïense president Zelenski heeft gezegd dat de twee Russische vrijwilligers die het vuur openden op collega-vrijwilligers op een militaire basis, de aanval hadden uitgevoerd na een ruzie over religie. Bij de schietpartij op een militair oefenterrein in de regio Belgorod in het zuidwesten van Rusland werden zaterdag ten minste 11 mensen gedood en 15 gewond, aldus het Russische ministerie van Defensie. De twee aanvallers werden doodgeschoten.

Reuters meldde dat Oleksiy Arestovych, een adviseur van Zelenski, in een YouTube-interview zei dat de aanvallers uit het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan kwamen en het vuur hadden geopend op de anderen na een ruzie over religie. Tadzjikistan is overwegend islamitisch, terwijl ongeveer de helft van de Russen verschillende takken van het christendom aanhangt. Het Russische ministerie had gezegd dat de aanvallers afkomstig waren uit een land van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, dat negen voormalige Sovjetrepublieken groepeert, waaronder Tadzjikistan.

Zaterdag 15 oktober

Doden en gewonden bij aanslag op Russische legerbasis

22:15 | Twee mannen hebben zaterdag op een Russische militaire basis in de regio Belgorod het vuur geopend op vrijwilligers die wilden vechten in Oekraïne. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti kwamen zeker elf mensen om het leven en vielen er vijftien gewonden.

De aanslagplegers zijn door militairen doodgeschoten. RIA Novosti meldt op basis van het Russische ministerie van Defensie dat het gaat om twee mannen uit een voormalige Sovjet-Republiek. Of daarmee Oekraïne wordt bedoeld is niet duidelijk.

De regio Belgorod grenst aan Oekraïne. De gouverneur van Belgorod beschuldigt Oekraïne er geregeld van het gebied onder vuur te nemen en er aanslagen uit te voeren. Oekraïne ontkent dat.

Musk zegt Starlink-verbinding Oekraïne te willen blijven betalen

21:15 | Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk blijft toch de rekening betalen van de Starlink-internetterminals in Oekraïne, schrijft Musk zaterdag op Twitter. Een dag eerder vroeg Musk de Amerikaanse regering nog om bij te springen omdat SpaceX de kosten niet meer kan dragen.

'Ondanks dat Starlink nog steeds geld verliest & andere bedrijven miljarden aan $ krijgen van de belastingbetaler, blijven wij de Oekraïense regering wel gratis financieren', schreef Musk in zijn tweet. Het bedrijf zelf heeft nog niet gereageerd op de mededeling van Musk.

Dankzij de circa 20.000 terminals kan Oekraïne via een satellietverbinding blijven communiceren wanneer mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen uitvallen door de Russische invasie. De operatie heeft SpaceX al 80 miljoen dollar (82 miljoen euro) gekost en Musk zei vrijdag dat zijn bedrijf er het geld niet meer voor heeft.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet daarop weten met SpaceX in gesprek te zijn, maar zei ook dat de satellietverbinding van de Amerikaanse miljardair 'niet de enige optie' is om communicatie met Oekraïne in stand te houden.

Twee Russen aangehouden in Noorwegen voor vliegen met drones

In Noorwegen zijn deze week twee Russische mannen aangehouden die los van elkaar dronebeelden maakten in het Scandinavische land. Een van de mannen zou een vliegveld en defensiehelikopters hebben gefotografeerd. Beide verdachten zitten vast in afwachting van verder onderzoek. Wegens sancties is het nu verboden voor Russen om drones of wat dan ook boven Noorwegen te laten vliegen. Die maatregelen zijn ingesteld wegens de Russische inval in Oekraïne.

De Rus die een vliegveld fotografeerde, had volgens de politie veel fotoapparatuur bij zich en werd aangehouden op de luchthaven van de noordelijke stad Tromsø. De 51-jarige man heeft toegegeven dat hij op Noors grondgebied met een drone heeft gevlogen, aldus de politie. Hij zou op donderdag het land zijn binnengekomen via de grensovergang tussen Noorwegen en Rusland. Via Tromsø was hij naar eigen zeggen op doorreis naar Spitsbergen.

De andere verdachte, een 50-jarige Rus, zou al sinds augustus in Noorwegen zijn geweest. Hij werd aangehouden bij de grensovergang in het verre noorden van Noorwegen toen hij terug naar Rusland wilde gaan. Volgens de politie had hij twee drones bij zich. De datadrager waar hij foto's en video's op bewaarde zou deels versleuteld zijn geweest. Zelf zei de man op verschillende plekken in Noorwegen met een drone te hebben gevlogen. Hij ontkent daar kwade bedoelingen mee te hebben gehad.

De Noorse veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid sinds eind vorige maand lekken ontstonden in de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Deze lekken ontstonden door explosies en er wordt vermoed dat de leidingen zijn gesaboteerd. Volgens Noorwegen zijn in de afgelopen weken drones gesignaleerd in de buurt van olie- en gasinstallaties. De beveiliging rond die installaties is opgeschroefd sinds het incident bij de Nord Stream-leidingen.

Gouverneur: oliedepot in brand na Oekraïens bombardement

Een oliedepot in de Russische regio Belgorod bij de grens met Oekraïne is in brand gevlogen na bombardementen, zegt de gouverneur zaterdag. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov is er geen risico dat de brand zich verder uitbreidt en is Oekraïne verantwoordelijk. Het depot bevindt zich volgens het Russische persbureau TASS in de buurt van de grensstad Belgorod. Of er slachtoffers zijn, is niet duidelijk.

De gouverneurs van enkele Russische grensregio's beschuldigen Oekraïne ervan herhaaldelijk hun grondgebied onder vuur te nemen. Donderdag zou in delen van Belgorod de stroom zijn uitgevallen nadat een verdeelstation werd geraakt. Ook was op een vermoedelijk in Belgorod gemaakte video puin te zien naast een zestien verdiepingen tellend flatgebouw met een grote breuk bij het dak. Op een andere video is een grote brand te zien die de nachtelijke hemel verlicht. Die video zou van een munitiedepot in de grensstad Sjebekino zijn, die grenst aan de Oost-Oekraïense regio Charkov


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen