Internationaal16 okt '22 05:48

Partijcongres China begint, waarschijnlijk derde termijn voor Xi

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

In China gaat de belangrijkste politieke bijeenkomst van het land van start: het partijcongres van de Communistische Partij. De Chinese leider Xi Jinping krijgt daar waarschijnlijk een historische derde termijn toegekend als secretaris-generaal, de leider van de heersende partij.

Als Xi een derde termijn van vijf jaar krijgt als secretaris-generaal, is dat een breuk met traditie. Het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Xi is naast secretaris-generaal ook president van China en haalde eerder al een streep door de regel dat hij in die rol maximaal twee termijnen mag aanblijven.
Als Xi een derde termijn van vijf jaar krijgt als secretaris-generaal, is dat een breuk met traditie. Het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Xi is naast secretaris-generaal ook president van China en haalde eerder al een streep door de regel dat hij in die rol maximaal twee termijnen mag aanblijven. (ANP / Associated Press / Mark Schiefelbein)

Het gaat om het twintigste partijcongres van de communisten, die het al meer dan zeventig jaar voor het zeggen hebben in China. Op de meerdaagse bijeenkomsten in de hoofdstad Beijing worden de honderden leden van het Centraal Comité van de partij formeel verkozen door gedelegeerden uit het hele land. Dat wordt gezien als een formaliteit en niet als echte vrije verkiezingen.

Lees ook | 'China zou oplossing kunnen bieden in oorlog Oekraïne en Rusland'

Het Centraal Comité kiest vervolgens de leden van het Politbureau van de partij en het Permanent Comité. In dat laatste orgaan zitten de belangrijkste communistische bestuurders, onder wie Xi zelf. Hij staat bekend als de machtigste leider sinds Mao Zedong, de grondlegger van het communistische China. Waarnemers verwachten niet dat Xi al een opvolger naar voren gaat schuiven.

Breuk

Als Xi een derde termijn van vijf jaar krijgt als secretaris-generaal, is dat een breuk met traditie. Het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Xi is naast secretaris-generaal ook president van China en haalde eerder al een streep door de regel dat hij in die rol maximaal twee termijnen mag aanblijven.

Lees ook | Chinese communisten houden vijfjaarlijks partijcongres

De 69-jarige Xi is sinds 2012 secretaris-generaal en sinds 2013 president van China. De volksrepubliek stelt zich sinds het aantreden van Xi steeds zelfverzekerder op tegenover andere landen. Zo is de militaire druk op het nabijgelegen eiland Taiwan opgevoerd. In het binnenland kozen de Chinese autoriteiten de laatste jaren voor strenge lockdowns om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Noord-Korea

Het is belangrijker dan ooit dat Beijing en Pyongyang de communicatie, eenheid en samenwerking tussen beide landen vergroten. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping volgens Noord-Koreaanse staatsmedia de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een brief laten weten.

De brief was een reactie op de felicitaties die Kim stuurde voor het congres van de Communistische Partij dat zondag wordt gehouden. Xi krijgt daar waarschijnlijk een historische derde termijn toegekend als secretaris-generaal, de leider van de heersende partij en blijft daarmee de machtigste man van het land.

Xi sprak zijn bereidheid uit om de relatie tussen China en Noord-Korea te versterken en "een grote bijdrage te leveren om twee landen en hun inwoners meer geluk te bieden en vrede en stabiliteit in de regio en de rest van de wereld te verdedigen", aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCN.

De Chinese steunbetuiging komt op het moment dat Noord-Korea een recordaantal ballistische raketten heeft getest en voorbereidingen heeft getroffen om voor het eerst sinds 2017 kernproeven te houden. Noord-Korea zegt dat de rakettesten een reactie zijn op machtsvertoon van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die hun eigen militaire oefeningen hebben georganiseerd om te protesteren tegen de tests van het communistische land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen