Internationaal17 okt '22 10:41Aangepast op 18 okt '22 10:54

Wat zijn Kamikaze-drones?

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland gebruikt Iraanse drones om doelen in Oekraïne te raken. De ingezette drones, die nu vooral burgerdoelen raken, worden ook wel kamikaze-drones genoemd. Anders dan andere drones die terugkeren na het droppen van raketten, zijn kamikaze-drones voor eenmalig gebruik. Maar wat zijn dit voor drones die de Oekraïners zo veel angst aanjagen?

Een Oekraïense militair kijkt hoe een drone neerstort op zijn doelwit in hartje Kiev.
Een Oekraïense militair kijkt hoe een drone neerstort op zijn doelwit in hartje Kiev. (ANP / Associated Press / Efrem Lukatsky)

Lees ook | 'Zo'n drone kost maar 20.000 euro'

Kamikaze is het Japanse woord voor 'Goddelijke wind'. Het werd de benaming voor de Japanse piloten die in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig hun met explosieven volgeladen vliegtuigen op vijandelijke doelen lieten crashen tijdens zelfmoordmissies.

De kamikaze-drone (of suicide-drone), wordt ook wel 'loitering munition' genoemd. Loitering is het Engelse woord voor dralen, treuzelen of rondhangen. En dat laatste is nou precies wat de drone doet, het luchtwapensysteen hangt enige tijd rond het doelgebied loert en valt pas aan zodra een doelwit is gelokaliseerd.

Het zijn eenvoudige drones die op een simpele tweetaktmotor draaien, ze zijn klein, draagbaar en kunnen gemakkelijk worden gelanceerd. Hun belangrijkste voordeel evenwel is dat ze moeilijk te detecteren zijn en van een afstand kunnen worden afgevuurd. De Iraanse drones, de Shahed-136, kunnen precisiegeleide raketten dragen en hebben een laadvermogen van ongeveer 50 kilogram.

Lees ook | Opnieuw aanvallen op Kiev; Iraanse 'kamikaze-drones' gebruikt

'Freaking scary'

In het BBC-programma Radio 4 Today was een getuige uit Kiev aan het woord over de aanvallen: 'Geloof me, als je eenmaal het geluid hebt gehoord van een raket die over je gebouw vliegt, of een drone die over je gebouw vliegt, dan weet je het verschil. Je kunt het verschil voelen. Een raket is meer een fluitje. Als we het over de drones hebben, stel je dan voor dat een enorme zware motorfiets van 200 kilo die over je gebouw vliegt. Het is echt heel eng.'

Volgens de Oekraïense president Zelenski heeft Rusland 2.400 Shahed-136 drones besteld bij Iran. Rusland heeft de Shaheds een andere naam gegeven en gebruikt ze onder de naam 'Geran'. Moskou heeft echter ook eigen kamikaze-drones, die gemaakt worden door de Russische wapenfabrikant Kalashnikov Concern, de zogeheten ZALA Lancet-drones. Dat Rusland echter in toenemende mate Shaheds van Teheran koopt, kan erop wijzen dat de eigen fabricage door de sancties ernstig bemoeilijkt wordt.

Volg de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Luchtverdediging

Oekraïne dringt er bij zijn bondgenoten steeds nadrukkelijker op aan dat het luchtverdedigingssystemen nodig heft om de dreiging van de drones het hoofd te bieden. De luchtverdediging die Oekraïne nodig heeft om kamikaze-drones te bestrijden, verschilt echter van de systemen die worden gebruikt tegen kruisraketten en soortgelijke wapens. Het Patriot luchtverdedigingsraket systeem is ontworpen om inkomende ballistische raketten over korte afstand, evenals geavanceerde vliegtuigen en kruisraketten tegen te gaan en te vernietigen, en zou gebruikt kunnen worden tegen drones.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen