Internationaal17 okt '22 07:19Aangepast op 21 okt '22 15:00

'Veiligheid belangrijkste thema voor Xi'

Auteur: Mark van Harreveld

Veiligheid is het belangrijkste thema van de Chinese leider Xi Jinping. Dat zegt China-correspondent Anouk Eigenraam. Aan het begin van het 20e partijcongres van de Chinese communistische partij waarschuwde president Xi Jinping Taiwan maar weer eens dat hereniging onontkoombaar is.

In Beijing heeft de Chinese leider Xi Jinping de aftrap gegeven van het twintigste  partijcongres van de Chinese Communistische Partij. Xi krijgt daar waarschijnlijk een historische derde termijn als secretaris-generaal. In zijn openingsspeech verdedigde hij zijn strenge zero-Covidbeleid, prees hij de manier waarop Hong Kong de democratisering de kop indrukte en waarschuwde hij dat Taiwan bij China hoort.
In Beijing heeft de Chinese leider Xi Jinping de aftrap gegeven van het twintigste partijcongres van de Chinese Communistische Partij. Xi krijgt daar waarschijnlijk een historische derde termijn als secretaris-generaal. In zijn openingsspeech verdedigde hij zijn strenge zero-Covidbeleid, prees hij de manier waarop Hong Kong de democratisering de kop indrukte en waarschuwde hij dat Taiwan bij China hoort. (ANP / SIPA Press France / Li Xueren)

Volgens China-correspondent Anouk Eigenraam benadrukte Xi weliswaar dat de armoede effectief is uitgebannen uit China, maar zei hij er niet bij dat de economie een flinke douw heeft gekregen door corona. En niet in de laatste plaats door Xi's eigen strenge Covid-maatregelen. Veiligheid is zijn belangrijkste thema. zegt Eigenraam. 'Hij had het vooral veiligheid en Taiwan. Volgens experts maakt hij een draai en gaat het niet meer over groei, maar over veiligheid.'

Onvrede

Wat onverlet laat dat er volgens Eigenraam veel onvrede is over de verslechterende economische omstandigheden. 'Zeker de middenstand en kleine ondernemers hebben geleden onder het Zero Covid-beleid, daar is veel onvrede over.' Niet alleen merkt de correspondent meer onvrede op, het anti-Xi-spandoek spandoek dat een demonstrant dit weekeinde boven een snelweg hing, spreekt volgens haar boekdelen.

Lees ook | Xi Jinping prijst bestuur Hong Kong

Surveillance

Intussen versterkt Xi zijn greep op de samenleving. Tijdens zijn vorige termijnen focuste hij op meer controle op meer sectoren: de financiële sector, de vastgoedsector, maar ook op straat verschenen meer en meer camera's. 'Technologische surveillance, gezichtsherkenning; wat dat betreft was Covid een cadeau. Alle gezondheidscodes die je moet laten zien als je reist geven aan waar je bent, wie je bent, waar je heen gaat, waar je geweest bent en met wie. Tot op het niveau van gebouw.'

Hoe het verder gaat is natuurlijk koffiedik kijken, Eigenraam verwacht geen oppositie tegen Xi's derde termijn of nog meer controle. Evenmin verwacht ze een koerswijziging van Xi, hij zal op de zelfde voet doorgaan. 'De grote vraag is wat hij met Taiwan gaat doen.'

Lees ook | Xi; voorgoed de baas in China

Beurzen omlaag

De Chinese aandelenbeurzen gingen maandag omlaag. Beleggers verwerkten de uitlatingen van de Chinese president Xi Jinping tijdens het partijcongres van de Communistische Partij. De Chinese leider hield onder meer vast aan het zero-Covid-beleid van strenge lockdowns, die de groei van de op een na grootste economie ter wereld dit jaar flink onder druk hebben gezegd. Ook veroordeelde Xi de buitenlandse inmenging in Taiwan. China ziet Taiwan als een afvallige provincie en de laatste tijd zijn de militaire spanningen over Taiwan sterk toegenomen.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,1 procent. Vooral de grote Chinese techbedrijven stonden onder druk in navolging van de verliesbeurt van ruim 3 procent van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq op vrijdag. De zorgen dat de centrale banken met hun renteverhogingen een economische recessie zullen veroorzaken bleven boven de markten hangen. Hogere rentetarieven zijn met name ongunstig voor snelgroeiende techbedrijven. Het Chinese webwinkelconcern Alibaba, internet- en gamebedrijf Tencent en maaltijdbezorger Meituan zakten tot 2,7 procent.

In Tokio stond de Nikkei kort voor het sluiten van de markt 1,4 procent in de min. Toshiba daalde 1,7 procent. Volgens persbureau Bloomberg dreigt de overname van het Japanse industrieel- en technologisch concern vertraging op te lopen. Vorige week werd gemeld dat een consortium van bedrijven Toshiba wil kopen voor zo'n 19 miljard dollar. De kopers hebben volgens ingewijden echter moeite om de financiering van de overname veilig te stellen doordat banken voorzichtiger zijn geworden met het verstrekken van leningen vanwege de hogere leenkosten.

Investeerders hielden ook de aanhoudende daling van de Japanse yen in de gaten. De Japanse munt nadert het laagste niveau sinds 1990 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat komt doordat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten naar verwachting stevig zal blijven verhogen, terwijl de Bank of Japan vasthoudt aan een negatieve rente om de economie te stimuleren. De Japanse centrale bank heeft eerder al ingegrepen op de valutamarkt om de val van de yen te stutten en handelaren verwachten dat ze dat opnieuw zal moeten doen.

Lees ook | Economische groei China mogelijk een derde kleiner dan cijfers stellen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen