Internationaal17 okt '22 13:50Aangepast op 17 okt '22 14:14

Ulf Kristersson nieuwe premier van Zweden

Auteurs: ANP, Bloomberg en Jorn Lucas

De Zweedse leider Ulf Kristersson van de Gematigde Uniepartij is door het parlement gekozen tot nieuwe premier. Zijn verkiezing maakt de weg vrij voor een minderheidsregering van christendemocraten en liberalen, met gedoogsteun van de radicaal-rechtse Zweden Democraten.

De 58-jarige Kristersson kreeg 176 stemmen voor en 173 stemmen tegen en volgt sociaaldemocraat Magdalena Andersson op, die vorig jaar de eerste vrouwelijke premier van het land werd. 'We zochten een mandaat voor verandering en dat hebben we nu gekregen', zei Kristersson op een persconferentie na de stemming. 'Het zal moeilijk zijn en het zal tijd kosten, maar het zal mogelijk zijn.'

Lees ook | Rechts wint in Zweden, premier stapt op

Kernreactoren en strenge immigratieregels

Vrijdag werd bekend dat Kristersson een regeerakkoord heeft gesloten. De regeringspartijen hebben een document van 62 pagina's gepresenteerd waarin ze hun samenwerking uiteenzetten. Ze willen onder meer nieuwe kernreactoren bouwen, de belastingen verlagen, criminaliteit harder aanpakken en immigratieregels aanscherpen.

Het rechtse blok van vier partijen won ruim een maand geleden de parlementsverkiezingen na een nek-aan-nekrace. Zij bemachtigden 176 van de 349 zetels. Zweden had in de afgelopen acht jaar regeringen onder leiding van de sociaaldemocraten. De komst van een rechtse regering wordt beschouwd als een aardverschuiving in het politieke landschap.

De leider van gedoogpartner Zweden Democraten, Jimmie Akesson, zei tegen het parlement dat zijn partij het liefst in de regering had gezeten. De Zweden Democraten zijn na de sociaaldemocraten de grootste partij van het land. Akesson kan zich desalniettemin vinden in de huidige constructie vanwege de afspraken over het regeringsbeleid die er zijn gemaakt. 'Het belangrijkste is wat de regering doet, niet hoe de regering eruit ziet', zei hij.

Kwasi Kwarteng

Kristersson zal dinsdag zijn lijst van ministers bekendmaken en zal dezelfde dag nog officieel door koning Carl Gustaf worden benoemd als premier van Zweden. Naar verwachting wordt Elisabeth Svantesson, door sommige media de Zweedse Kwasi Kwarteng genoemd, de nieuwe minister van Financiën.

Luister ook | BNR Europa - #73: Zweden is niet perfect

Een van de eerste taken voor de regering van Kristersson is overeenstemming bereiken over uitgavenplannen voor 2023. De Zweedse nationale bank voorspelt voor volgend jaar een economische krimp van 0,7%.

'Zweden is een land dat tegelijkertijd te kampen heeft met verschillende parallelle crises', zei Kristersson maandag tegen verslaggevers. Hij doelde onder meer op de slechtere economische omstandigheden en de oplopende kosten van levensonderhoud. 'Volgens mij zijn er geen mensen die denken dat de uitdagingen waar de nieuwe regering voor staat, gemakkelijk zijn.'

De Zweedse leider Ulf Kristersson (rechts) van de Gematigde Uniepartij is door het parlement gekozen tot nieuwe premier.
De Zweedse leider Ulf Kristersson (rechts) van de Gematigde Uniepartij is door het parlement gekozen tot nieuwe premier. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen