Internationaal17 okt '22 12:32Aangepast op 18 okt '22 10:47

Britse minister van Financiën draait alle belastingverlagingen Truss terug

Auteur: Mark van Harreveld

De Britse minister van Financiën Jeremy Hunt kondigt aan 'bijna alle' belastingverlagingen terug te draaien in de minibegroting van zijn voorganger Kwarteng. Ook schroeft hij de steun voor energierekeningen terug. Hunt zegt dat een verlaging van de inkomstenbelasting met 1 procent 'voor onbepaalde tijd' zal worden uitgesteld totdat de Britse financiën verbeteren, in plaats van in april 2023.

Hunt zei dat de energieprijsgarantie van de regering slechts universeel zal zijn tot april.
Hunt zei dat de energieprijsgarantie van de regering slechts universeel zal zijn tot april. (ANP / Alamy Limited)

Hunt zei dat de energieprijsgarantie van de regering slechts universeel zal zijn tot april - niet voor twee jaar zoals oorspronkelijk gepland. Na april zal de regeling meer doelgericht zijn. En dit pas na een onderzoek naar de manier waarop de energierekeningen van mensen vanaf dat moment kunnen worden ondersteund, zei Hunt.

Lees ook | Liz Truss bungelt boven afgrond

Rust brengen

In een poging om de markten te kalmeren, kondigde het ministerie van Financiën maandag om 6 uur aan dat de Hunt stukken uit zijn begrotingsplan voor de middellange termijn zou onthullen. In het weekend beloofde Hunt al de belastingverlagingen van Truss af te remmen en zei hij dat 'sommige belastingen omhoog zullen gaan', terwijl hij de minibegroting (goed voor weken van economische onrust) een stukje verder de versnipperaar in duwde.

Bank of England blij

Zijn opmerkingen werden toegejuicht door de gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England, die zei dat er een 'onmiddellijke overeenstemming over het belang van stabiliteit en duurzaamheid' was toen hij vrijdag met Hunt sprak. Het besluit om Hunt maandag een verklaring te laten afleggen werd genomen na ontmoetingen op zondagavond tussen de minister, Truss, Bailey en het hoofd van het Debt Management Office.

Lees ook | 'Mogelijk laatste week Liz Truss als premier'

Lees ook | Econoom: 'Ik hoop dat Nederland een voorbeeld neemt aan het Verenigd Koninkrijk'

'De regering heeft vandaag besloten verdere wijzigingen aan te brengen in de minibegroting, en om onnodige speculaties over wat die zijn te beperken, hebben we besloten deze aan te kondigen vóór het begrotingsplan voor de middellange termijn, dat over twee weken plaatsvindt', aldus Hunt.

De nieuwe belastingmaatregelen zouden 32 miljard pond opleveren, nadat economen hadden geschat dat de regering met de aankondiging van de minibegroting een zwart gat van 60 miljard pond in de overheidsfinanciën zou slaan.

De veranderingen die Hunt wil doorvoeren op een rijtje:

Geen verlaging van de dividendbelasting;

Intrekking van de in 2017 en 2021 ingevoerde versoepeling van de IR35-regels voor zelfstandigen;

Geen nieuwe btw-vrije winkelregeling voor overzeese bezoekers aan het VK;

Geen bevriezing van de alcoholaccijnzen;

Basistarief inkomstenbelasting blijft 20 procent en wordt niet verlaagd naar 19 procent vanaf april 2023;

Energieprijsgarantie slechts tot april 2023.

Lees ook | Bank of England pauzeert verkoop obligaties, wacht op kalmering markt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen