Internationaal18 okt '22 07:32Aangepast op 19 okt '22 10:46

Europese Commissie wil gasprijzen stabiliseren

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Commissie wil met een 'tijdelijke dynamische prijscorridor' de prijsvolatiliteit op de gasmarkt te lijf gaan. Donderdag en vrijdag debatteren de leiders van de 27 EU-lidstaten erover. Een compromis is in de maak, al liggen Duitsland Nederland en Denemarken dwars tot grote irritatie van de rest van de EU. 'In Praag lukte het niet, ik denk dat er vrijdag een compromis op tafel ligt', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

De Commissie stelt nu een soort marge in rond die prijs en houdt daarmee sterke schommelingen tegen. Met als gevolg dat speculeren minder interessant wordt, de markt minder onzeker en de prijs voorspelbaarder en lager dan hij nu is.
De Commissie stelt nu een soort marge in rond die prijs en houdt daarmee sterke schommelingen tegen. Met als gevolg dat speculeren minder interessant wordt, de markt minder onzeker en de prijs voorspelbaarder en lager dan hij nu is. (ANP / Anita Pantus)

Lees ook | Energieplafond per 1 januari 'wordt heel penibel'

Geitenpaadje

'Het belangrijkste punt is dat er een 'tijdelijke dynamische prijscorridor' op tafel ligt', zegt De Vries. Dat is Europees jargon voor een prijsplafond dat niet zo genoemd mag worden. Dat taalkundige geitenpaadje heeft rechtstreeks te maken met de fluctuerende gasprijs op de Amsterdamse gasmarkt TTF. Volgens De Vries een doorn in het oog van veel EU-lidstaten.

De Commissie stelt nu een soort marge in rond die prijs en houdt daarmee sterke schommelingen tegen. Met als gevolg dat speculeren minder interessant wordt, de markt minder onzeker en de prijs voorspelbaarder en lager dan hij nu is. 'Een technische ingreep', noemt De Vries het.

Lees ook | Nog veel onenigheid over Europese oplossingen energiecrisis

Dwarse Duitsers, Denen en Hollanders

Vraag van de maand: gaan de EU-leiders het eens worden in Brussel? Want weliswaar is het merendeel van de EU-lidstaten voorstander van een soort prijsplafond, grootgebruikers Duitsland, Nederland en Denemarken liggen dwars. Zij beschouwen ingrijpen als marktverstoring en zijn bang dat ze geen gas meer krijgen doordat ze door het buitenland overboden worden. Hun opstelling kan rekenen op de nodige irritatie bij de overige EU-lidstaten.

Lees ook | Als gasprijs zakt, kan inflatie dalen naar 6 procent

Compromis

Aan de andere kant is iedereen ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. Geen enkele regeringsleider kan het zich permitteren om met lege handen thuis te komen; Koning Winter is immers in aantocht. Volgens De Vries begrijpt iedereen wel de urgentie. Vooral een land als Hongarije wil absoluut een prijsplafond omdat het geheel afhankelijk is van Russisch gas. 'Landen hebben tegengestelde belangen, het wordt nog lastig om een compromis te vinden. Twee weken geleden in Praag lukte het niet, maar ik vermoed dat er vrijdag een compromis op tafel ligt', zegt De Vries.

Lees ook | 'Stop met opbieden en koop samen gas in' - zeggen Nederland en Duitsland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen