Internationaal19 okt '22 14:32Aangepast op 19 okt '22 20:05

Liveblog | Pro-Russisch bestuur Cherson roept op tot evacuatie

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 235 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

(Het is dag 235 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.)

De Russische Poetin heeft volgens Biden zijn toevlucht genomen tot het brutaliseren van Oekraïners

20:02 | De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag dat de Russische president Vladimir Poetin 'in een ongelooflijk moeilijke positie' verkeert en zijn toevlucht neemt tot het brutaliseren van Oekraïense burgers. Dat meldt Reuters.

'Ik denk dat Vladimir Poetin zich in een ongelooflijk moeilijke positie bevindt en wat het voor mij weerspiegelt, is dat het lijkt alsof zijn enige instrument dat hem ter beschikking staat, is om individuele burgers in Oekraïne te brutaliseren om te proberen hen te intimideren om te capituleren', vertelde Biden aan verslaggevers in het Witte Huis.

Sacharovprijs voor Oekraïense bevolking

16:37 | Het Europees Parlement heeft de Sacharovprijs toegekend aan de bevolking van Oekraïne. De prijs is het hoogste eerbewijs dat de EU toekent aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. De inwoners van Oekraïne hebben zwaar te lijden onder de Russische inval.

De andere genomineerden voor de prijs, die jaarlijks wordt toegekend, waren WikiLeaks-oprichter Julian Assange en de Colombiaanse Waarheidscommissie.

De bijbehorende onderscheiding wordt op 14 december in Straatsburg uitgereikt.

De winnaar van de Sacharovprijs krijgt 50.000 euro. De prijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Zijn dochter kwam in zijn plaats de prijs in ontvangst nemen.

Oekraïne veroordeelt staat van beleg geannexeerde gebieden

15:01 | Adviseurs van de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben de beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om een staat van beleg af te kondigen in geannexeerde gebieden sterk veroordeeld, waarbij ze spraken van de 'pseudo-legalisatie van het plunderen van het bezit van Oekraïners'. Dat zei Mykhailo Podolyak op Twitter.

'Het verandert niets voor Oekraïne', waren zijn woorden. 'We gaan door met de bevrijding van onze territoria'.

EU ziet genoeg bewijs om Iran te straffen voor drones in Oekraïne

14:16 | De Europese Unie gaat Iran straffen voor het leveren van onder meer gevechtsdrones die Rusland tegen Oekraïne inzet. Er is genoeg bewijs dat Iran erachter zit, zegt een woordvoerster van de Europese Commissie.

Maandag kwamen de buitenlandministers van de EU-landen volgens haar al overeen om Iran sancties op te leggen als dat land Rusland inderdaad van zulk wapentuig voorziet. Nederland vond de tijd daarvoor al rijp, maar sommige lidstaten wilden eerst meer bewijs zien.

'Nu we genoeg bewijs hebben verzameld werken we aan een snel en stevig Europees antwoord', zegt de woordvoerster.

Oekraïne heeft de laatste dagen hevige Russische luchtaanvallen te verduren gehad. Rusland zou onder meer kamikazedrones inzetten die het van Iran koopt. Teheran ontkent dat.

Rusland kondigt staat van beleg af in geannexeerde gebieden

14:08 | De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een staat van beleg afgekondigd in de vier door Rusland geannexeerde gebieden in Oekraïne. Dat schrijft Reuters. In een televisietoespraak instrueerde Poetin de leden van zijn Veiligheidsraad tevens om een gespecialiseerde coördinatiecommissie op te richten onder leiding van minister-president Mikhail Misjoestin, die samen moet werken met de geannexeerde gebieden om de oorlogsinspanning van Moskou te ondersteunen.

Het is de zoveelste paniekreactie van Poetin, die Oekraïense troepen overwinning na overwinning ziet boeken sinds de oorlog acht maanden geleden begon.

De staat van beleg komt op dezelfde dag dat Russische machthebbers in Cherson burgers mededeelden zo snel mogelijk te moeten evacueren in verband met een aanstaande Oekraïense aanval.

Opnieuw reeks bombardementen op Oekraïne

13:52 | Oekraïne is woensdag opnieuw op veel plaatsen gebombardeerd. Ook in de hoofdstad Kiev zijn er inslagen geweest, naast zeker negen andere plaatsen. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn er aanvallen geweest met tien raketten, veertien drones en achttien met luchtaanvallen met vliegtuigen. Ook zijn er op tal van plaatsen beschietingen uitgevoerd met mobiele raketlanceerders, de Multiple Launch Rocket Systems.

Sancties op gebruik van drones

13:29 | Europese overheden hebben een akkoord bereikt over het opleggen van sancties aan acht personen en entiteiten in verband met het gebruik van Iraanse drones tegen Oekraïne. Dat hebben drie Europese diplomaten bevestigd.

Sanctie-experts van de 27 EU-lidstaten kwamen tot het akkoord in een vergadering vanmiddag, en zal later vandaag worden doorgegeven aan de ambassadeurs aldaar.

'Russen hebben op uitgebreide schaal Iraanse drones besteld en ontvangen', zei Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, daarover tegen BNR.

Wodka en een lieve brief van Poetin; sancties geschonden?

13:21 | De Europese Commissie zoekt uit of de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi de EU-sancties tegen Rusland heeft geschonden. Berlusconi zegt wodka cadeau te hebben gekregen van zijn oude makker Vladimir Poetin, maar de import van wodka is sinds april verboden.

Berlusconi's banden met de Russische president hebben hem opnieuw in opspraak gebracht na het uitlekken van ontboezemingen daarover. Hij zou hebben gezegd dat hij het contact met Poetin weer heeft aangehaald en dat die hem rekent tot zijn 'vijf echte vrienden'. Toen Berlusconi drie weken geleden 86 werd zou Poetin hem twintig flessen wodka en een 'heel lieve brief' hebben gestuurd.

Dat wekt beroering, omdat Berlusconi een partij leidt die hoogstwaarschijnlijk deel gaat uitmaken van de nieuwe Italiaanse regering. Hij trekt nauw samen op met gedoodverfd premier Giorgia Meloni. Al voor haar verkiezingsoverwinning groeiden in Italië en elders in Europa de zorgen dat Italië onder haar nieuwe regering weleens toenadering tot Moskou zou kunnen zoeken.

De Europese Commissie zoekt desgevraagd uit of geschenken ook onder de sancties vallen. Ze onderstreept dat het aan de EU-landen zelf is om de sancties te handhaven. Zij gaan ook zelf over eventuele contacten met Rusland. Maar de commissie brengt wel in herinnering dat het de bedoeling is die tot het hoognodige te beperken.

Erdogan en Poetin willen van Turkije knooppunt voor gas maken

13:00 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin afgesproken een knooppunt voor aardgas op te zetten in Turkije. Het is de bedoeling dat Europa via die weg gas kan inkopen, zei Erdogan in het Turkse parlement aan leden van zijn AK-partij.

De Turkse en de Russische presidenten verklaarden eerder deze maand al inniger te willen samenwerken op economisch gebied. Turkije is lid van het westerse militaire bondgenootschap NAVO, maar onderhoudt ondanks de Russische inval in Oekraïne ook nog goede banden met het Kremlin. Erdogan profileert zich regelmatig als bemiddelaar in het conflict.

Rusland en Turkije openden in 2020 de gaspijpleiding TurkStream, die van van Rusland door de Zwarte Zee naar Turkije loopt. Die pijpleiding vervoert jaarlijks zo'n 31,5 miljard kubieke meter aardgas en is ook een belangrijke aanvoerlijn van Russisch gas naar Zuid-Europa.

Een belangrijke noordelijke gaspijpleiding tussen Rusland en Europa, Nord Stream 1, is sinds deze zomer volledig dichtgedraaid door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Vorige maand ontstond een groot lek die de pijpleiding naar Duitsland onbruikbaar maakte, waarbij er sterke aanwijzingen voor sabotage zijn. Ook de naastgelegen gaspijpleiding Nord Stream 2, die nooit in gebruik is genomen, liep door explosies zware beschadigingen op.

Oekraïne noemt evacuatie regio Cherson propagandashow

12:55 | Oekraïne ziet de evacuatie door pro-Russische autoriteiten in de deels bezette regio Cherson als een 'propagandashow'. Andri Jermak, hoofd van het presidentiële kantoor, beschuldigt Rusland er ook van inwoners bang te maken met nepnieuwsbrieven over Oekraïense beschietingen op de regionale hoofdstad Cherson.

De topmedewerker van president Volodimir Zelenski spreekt van een 'primitieve tactiek' en zegt dat Oekraïense troepen niet schieten op Oekraïense steden. 'Dit wordt exclusief gedaan door Russische terroristen', aldus Jermak in een bericht op Telegram. Daarin stelt hij dat 'propaganda niet zal werken'.

Volgens Vladimir Saldo, de door Rusland geïnstalleerde bestuurder in de regio, begint Oekraïne op korte termijn een offensief tegen de stad Cherson. Hij roept burgers op de stad te verlaten en heeft ook evacuatieplannen voor de regio aangekondigd, naar eigen zeggen om burgers te beschermen.

Een adviseur van Zelenski, Andrej Podoljak, heeft op sociale media gereageerd op de plannen van het pro-Russische bestuur. Daarin benadrukt hij dat de Russische annexatie van de regio Cherson nog geen maand geleden heeft plaatsgevonden. 'De realiteit kan pijn doen als je in een fictieve fantasiewereld leeft', stelt de adviseur.

Kiev: Al meer dan 200 drones neergehaald

12:45 | Oekraïne zegt al 223 in Iran gemaakte drones te hebben neergehaald in iets meer dan een maand tijd. De eerste drone van het Iraanse type Shahed boven Oekraïne werd 13 september neergeschoten. Rusland zet het type drone in om Oekraïne te bombarderen.

Iran weerspreekt de drones aan Rusland te hebben verkocht voor de oorlog in Oekraïne. Maar volgens sommige waarnemers wil Iran de drone gebruiken om meer aanzien op het wereldtoneel te krijgen en om veel geld te verdienen. De Islamitische Republiek concurreert zo met het buurland Turkije, waar de drone Bayraktar TB2 wordt gemaakt en die is ingezet door Oekraïne.

Iran heeft zich op de productie van drones toegelegd mede door het gebrek aan technische middelen voor een moderne luchtmacht en luchtverdediging. De internationale sancties tegen Iran belemmeren het onderhoud en de aanschaf van bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen. Iran hoopt nu dat de geavanceerde drones indruk maken en verkoopt ze naar verluidt al aan meerdere landen zoals aan Rusland, Venezuela en Soedan, alle drie landen waar sancties tegen zijn afgekondigd. Begin dit jaar vuurde de Jemenitische strijders van de Houthi's een Iraanse Shahed-drone af op de Verenigde Arabische Emiraten.

Oekraïne: tientallen medewerkers kerncentrale Zaporizja gevangen

12:15 | Rusland houdt tientallen medewerkers van de kerncentrale in Zaporizja gevangen volgens het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Dat stelt dat het om 'ongeveer vijftig' mensen gaat. Sinds het begin van de invasie zouden 150 medewerkers zijn opgepakt, van wie een aantal na ondervraging weer is vrijgelaten. Maar van andere medewerkers zou onbekend zijn wat er met hen is gebeurd.

De internationale atoomwaakhond IAEA meldde dinsdagavond slechts drie gevangen Oekraïense medewerkers. Bij het complex zijn ook permanent meerdere experts van IAEA aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Directeur-generaal Rafael Grossi uitte dinsdag zijn bezorgdheid over de aanhoudingen.

Rusland zegt woensdagochtend weer een aanval op de kerncentrale te hebben afgeslagen. Het Oekraïense leger zou na beschietingen hebben geprobeerd om met boten de rivier Dnjepr over te steken om de controle over het complex over te kunnen nemen. Volgens de door Rusland geïnstalleerde autoriteiten zijn de Oekraïners teruggedrongen na meer dan 3,5 uur vechten.

Pro-Russisch bestuur Cherson roept op tot evacuatie

10:40 | Het pro-Russische bestuur in de Oekraïense regio Cherson roept inwoners van de gelijknamige stad op zo snel mogelijk te evacueren. Ook wil het 50.000 tot 60.000 andere inwoners van de regio verplaatsen. Het zou in beide gevallen gaan om voorzorgsmaatregelen vanwege de opmars van het Oekraïense leger.

De bevolking van de bezette stad zou moeten vertrekken omdat Oekraïne 'binnenkort een offensief begint tegen de stad Cherson'. Cherson was in maart de eerste grote stad die tijdens de oorlog in Russische handen viel. Oekraïense troepen rukken nu steeds verder op richting de stad. In de afgelopen weken werd het Russische leger er 20 tot 30 kilometer teruggedrongen.

Tienduizenden inwoners aan de rechterzijde van de rivier Dnipro worden naar de linkeroever of naar Rusland gebracht, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Er zouden overstromingen kunnen ontstaan bij eventuele schade aan een waterkrachtcentrale, die Oekraïne volgens het bestuur zou kunnen veroorzaken. De door Rusland geïnstalleerde bestuurder zegt dat deze operatie ongeveer zes dagen zal duren en dat evacuatie vrijwillig is.

De regio Cherson is een van de vier deels bezette Oekraïense regio's die recent door Rusland is geannexeerd. De pro-Russische leider van Cherson vroeg Rusland een week geleden publiekelijk om hulp bij de evacuatie van burgers. Moskou liet toen weten die te zullen leveren.

'Luister goed naar Oekraïne voor wederopbouw'

10:05 | Hoewel de oorlog in Oekraïne nog in volle gang is, moet er nu al worden nagedacht en gesproken worden over de wederopbouw van het land. Bedrijven en andere Nederlandse maatschappelijke organisaties die hier een bijdrage aan willen leveren, moeten vooral goed luisteren naar de wensen van Oekraïne, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Musk: 20 miljoen verlies per maand door internetdienst Oekraïne

09:30 | Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk verliest ongeveer 20 miljoen dollar per maand door zijn satellietinternetdienst aan Oekraïne te leveren, meldt topman Musk op Twitter. Toch blijft hij de rekening betalen van de Starlink-internetterminals in het land.

Het bedrijf ontvangt geen geld van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het leveren van de service, 'maar we zullen het blijven doen', aldus de miljardair. Vorige week vroeg Musk de Amerikaanse regering nog om bij te springen omdat SpaceX de kosten niet meer kan dragen.

Met behulp van de ongeveer 20.000 terminals kan Oekraïne via een satellietverbinding blijven communiceren wanneer mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen uitvallen als gevolg van de oorlog. De operatie heeft SpaceX al zo'n 80 miljoen dollar gekost.

Belarus vraagt burgers te kijken of ze in aanmerking komen voor militaire dienst

09:00 | Het Belarussische ministerie van Defensie heeft in een verklaring laten weten dat het begonnen is met het oproepen van burgers om te controleren of zij in aanmerking komen voor militaire dienst, maar dat het geen mobilisatie plant. Reuters citeert de verklaring als volgt: 'De militaire registratie- en dienstplichtactiviteiten zijn strikt routinematig en zullen naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond.

Pro-Russische strijdkrachten: Oekraïense poging herovering kerncentrale afgeslagen

08:15 | Een poging om de controle over de kerncentrale van Zaporizja (ZNPP) te heroveren door boten met Oekraïense speciale eenheden is afgeslagen. Dat meldt een door Rusland geïnstalleerde functionaris in het bezette Oost-Oekraïne.

Het staatsagentschap RIA Novosti citeert Vladimir Rogov die tegen het persagentschap zei dat ongeveer 30 boten deelnamen aan de landingspoging, maar dat de situatie onder controle was, en dat er geen plannen waren om Enerhodar (de nederzetting die bij de ZNPP hoort) te evacueren.

Giro555: kleine 175,5 miljoen euro voor Oekraïne

06:55 | De teller van de actie voor Oekraïne van Giro555 blijft oplopen. Inmiddels is een kleine 175,5 miljoen euro opgehaald. Eind augustus was dit nog ruim 173 miljoen euro. 'Nederlanders gaven bijzonder gul', aldus Giro555 woensdag.

Het eerste halfjaar is in totaal 62,6 miljoen euro van de actieopbrengst besteed, vooral (43 procent) aan hulp om mensen te ondersteunen in hun levensonderhoud. Ook ging 18 procent naar voedselhulp en 12 procent naar het bieden van onderdak. In totaal ging tot nog toe 74 procent van het bestede geld naar hulpprojecten in Oekraïne, 13 procent naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen.

Nu de winter rap nadert en het geweld voortduurt zal een tandje moeten worden bijgezet, geeft directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen aan. 'Oekraïne heeft over het algemeen te maken met strenge winters. Tal van lokale hulporganisaties in het hele land - gesteund door de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555 - helpen getroffenen met de reparaties van hun huizen, zoals dak- en raam herstel. Maar ook dekens, warme kleding en matrassen en beddengoed voor tijdelijke onderkomens zijn hard nodig', aldus Giro555.

Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden. Het gironummer werd eind februari namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend om geld op te halen voor de getroffenen van de oorlog in Oekraïne. Eind augustus werd bekendgemaakt dat de actie wordt verlengd tot 30 november.

HRW: Russische soldaten martelden inwoners van Izjoem

06:35 | Russische troepen en anderen die onder hun bevel opereren hebben routinematig gedetineerden gemarteld tijdens hun zes maanden durende bezetting van Izjoem, een stad in de regio Charkov in het noordoosten van Oekraïne. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) op basis van interviews met meer dan honderd inwoners van Izjoem. In september meldde Oekraïne er een massagraf te hebben aangetroffen.

De geïnterviewden beschreven tegen HRW hoe ze werden onderworpen aan elektrische schokken, waterboarden, zware mishandelingen en bedreigingen met vuurwapens. Ook werden ze gedwongen om gedurende langere tijd stressposities vast te houden. Ze identificeerden ten minste zeven locaties in de stad, waaronder twee scholen, waar de soldaten hen zouden hebben vastgehouden en misbruikt.

'Het wrede geweld en misbruik in Izjoem waren geen willekeurige incidenten', zegt onderzoeker Belkis Wille van HRW. 'Meerdere slachtoffers deelden geloofwaardige verhalen met ons over soortgelijke ervaringen met marteling tijdens ondervragingen in faciliteiten die onder controle waren van Russische troepen en hun ondergeschikten.' Dat wijst er volgens Wille op dat 'deze behandeling deel uitmaakte van een beleid en gepland was'.

Van de ruim honderd ondervraagden zeiden vijftien mensen zelf gemarteld te zijn. Een van hen had banden met de strijdkrachten, de rest waren burgers. De families en vrienden van twee andere mannen die werden vastgehouden en gemarteld, zeiden dat zij enkele dagen na hun vrijlating zelfmoord pleegden. Ook meldden diverse geïnterviewden dat Russische soldaten onder meer geld, juwelen, elektronica en auto's van ze hadden afgenomen, aldus HRW.

Medio mei stelde HRW dat Russische soldaten zich in het noordoosten van Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies van burgers, aan martelingen en aan andere mogelijke oorlogsmisdrijven. Die misdaden zouden zijn begaan in de eerste maand van de op 24 februari begonnen oorlog.

Bedrijven en andere Nederlandse maatschappelijke organisaties klaar voor hulp Oekraïense wederopbouw

06:05 | 0Het ministerie van Binnenlandse zaken organiseert vandaag een conferentie in Den Haag waarin verschillende partijen samenkomen om het te hebben over HOE die wederopbouw er dan uit moet zien. Aanwezig zijn onder andere de stafchef van president Zelenski Kyrylo Tymoshenko en Handelsminister Liesje Schreinemacher.

IAEA: Russen pakken nog 2 medewerkers kerncentrale Zaporizja op

01:00 | De Russische bezetters van de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne hebben nog twee Oekraïense medewerkers aangehouden en vastgezet, meldt de internationale atoomwaakhond IAEA. Maandag werd bekend dat Rusland twee leidinggevenden van de centrale vasthield. Daarvan is een inmiddels vrijgelaten, aldus het IAEA. In totaal zitten dus nog drie Oekraïners vast.

Directeur-generaal Rafael Grossi van het IAEA sprak zijn bezorgdheid uit over de nieuwe aanhoudingen. 'Dit is een andere zorgwekkende ontwikkeling waarvan ik oprecht hoop dat deze snel zal worden opgelost', zei Grossi. Er zijn altijd meerdere IAEA-experts aanwezig in het complex om de situatie in de grootste kerncentrale van Europa in de gaten te houden.

Eerder zetten de Russen het Oekraïense hoofd van de fabriek vast. Hij werd begin deze maand vrijgelaten.

De kerncentrale ligt in het zuiden van Oekraïne dat in het begin van de oorlog door de Russen is ingenomen. De centrale wordt nog wel door Oekraïens personeel bemand. In de afgelopen tijd is de centrale wegens beschietingen meermaals afgesloten geweest van het stroomnet.

Dinsdag 18 oktober

New York Times: Iraanse drone-instructeurs naar Krim

23:30 | Iran heeft leden van de Islamitische Revolutionaire Garde naar de door Rusland geannexeerde Krim gestuurd om te helpen bij het oplossen van technische problemen met de drones die Moskou van het regime in Teheran zou hebben gekocht. Dat meldt The New York Times op basis van informatie van Amerikaanse functionarissen.

De Iraniërs zouden werken op een militaire basis op de Krim waar veel van de door Iran geleverde drones zich zouden bevinden. De Islamitische Revolutionaire Garde is het elitekorps van de sjiitische geestelijkheid die Iran sinds 1979 regeert. De Verenigde Staten hebben de Islamitische Revolutionaire Garde tot terroristische organisatie bestempeld.

Oekraïne heeft de laatste dagen hevige Russische luchtaanvallen te verduren gehad. Rusland zou onder meer kamikazedrones inzetten die het van Iran koopt. Het regime in Teheran ontkent dat het drones aan Rusland levert.

Volgens de Verenigde Staten zetten de Russen wel degelijk Iraanse drones in en is daarvoor uitgebreid bewijs.

Oekraïne vraagt Israël om luchtverdedigingssystemen

21:00 | Oekraïne vraagt Israël geavanceerde luchtverdedigingssystemen te leveren om zich daarmee te kunnen wapenen tegen Russische luchtaanvallen. Oekraïense media meldden dat minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag een officieel verzoek om steun indient bij Israël.

Volgens de regering in Kiev zijn in de afgelopen anderhalve week zeker zeventig mensen omgekomen door Russische aanvallen met raketten en drones op Oekraïne. Bij die aanvallen zou Moskou onder meer kamikazedrones inzetten die het van Iran koopt. Het regime in Teheran ontkent dat het drones aan Rusland levert.

Israël ziet Iran als aartsvijand. Volgens Koeleba is er daarom genoeg reden voor Isräel om openlijk de kant van Oekraïne te kiezen. Tot dusver is Israël terughoudend met het leveren van wapens aan Oekraïne omdat het de betrekkingen met Moskou niet op het spel wil zetten.

Russische commandant erkent 'gespannen' situatie in Oekraïne

20:30 | De nieuwe bevelhebber van het Russische leger in Oekraïne erkent dat de militaire situatie in het buurland 'gespannen' is. Dat is met name het geval rond de bezette stad Cherson in het zuiden van Oekraïne, aldus commandant Sergej Soerovikin.

'De situatie in het gebied van de 'speciale militaire operatie' is gespannen', zei hij in een interview met de Russische staatszender Rossiya 24. Daarin vertelde de commandant onder meer dat 'de vijand voortdurend de posities van Russische troepen probeert aan te vallen'.

Rusland kondigde op 8 oktober aan dat de ervaren generaal Soerovikin de nieuwe bevelhebber zou worden van de troepen in Oekraïne. De benoeming kwam na veel kritiek op Russische grondtroepen die worstelen met het tegenoffensief van het Oekraïense leger.

De troepen van de Oekraïense regering zijn sinds het einde van de zomer bezig met een opmars en rukken steeds verder op richting Cherson. Deze grote stad werd begin maart ingenomen door Russische militairen, kort na het uitbreken van de oorlog. Het Russische leger treft naar eigen zeggen voorbereidingen om de inwoners van Cherson te evacueren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen