Internationaal19 okt '22 11:36Aangepast op 19 okt '22 12:02

Duurdere voeding stuwt Britse inflatie

Auteur: Mark van Harreveld

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk steeg vorige maand opnieuw, het leven in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland werd gemiddeld 10,1 procent duurder dan een jaar eerder. Vooral de stijgende voedselprijzen droegen bij aan die stijging, meldt het Britse statistiekbureau Office for National Statistics.

Demonstratie in Londen, georganiseerd door Enough is Enough. Deze actiegroep is opgericht door vakbonden en maatschappelijke organisaties als protest tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud, de lage lonen, welvaartsongelijkheid en woningnood.
Demonstratie in Londen, georganiseerd door Enough is Enough. Deze actiegroep is opgericht door vakbonden en maatschappelijke organisaties als protest tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud, de lage lonen, welvaartsongelijkheid en woningnood. (ANP / AFP / Niklas Hallen)

Het Verenigd Koninkrijk kampt al langer met hoge inflatie. Deze wordt niet alleen veroorzaakt door de gestegen energieprijzen, het land worstelt ook met de gevolgen van Brexit. Daardoor is het niet alleen duurder om goederen te importeren, veel bedrijven hebben het eiland verlaten en ook hun producten moeten nu geïmporteerd worden.

Lees ook | Inflatie stuwt Britten richting diepvriesmaaltijden

Onverwacht

Britse economen hadden niet gerekend op deze meest recente stijging van de inflatie. Evenmin hadden ze erop gerekend dat de kerninflatie, de prijsstijgingen zonder de sterk wisselende prijzen voor voedsel en energie, harder zouden stijgen. De kerninflatie is hoger door een veelvoud aan oorzaken: bedrijven die hun hogere lonen doorberekenen en gestegen grondstofkosten. Ook heeft het onlangs gekelderde pond waarschijnlijk ertoe bijgedragen dat het leven duurder werd. Door het zwakke pond werden importgoederen immers nog duurder.

Lees ook | Aftreden? Liz Truss peinst er niet over

Nu ook de kerninflatie is toegenomen, wordt het steeds waarschijnlijker dat de Bank of England de rente verder gaat verhogen. Centrale banken kijken altijd naar de kerninflatie; hoge energieprijzen en voedselprijzen zijn weliswaar tijdelijke fenomenen, kerninflatie werkt vaak langer door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen