Internationaal19 okt '22 19:55

Poetin kondigt staat van beleg af

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft in de recent door Rusland geannexeerde regio's in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd. Hiermee vervalt een deel van de gewone wetgeving en de rechten die burgers er aan ontlenen. 'Dit geen formaliteit. Dit betekent dat je het hele volk in dat gebied aan de ketting legt, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in de recent door Rusland geannexeerde regio's in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd.
De Russische president Vladimir Poetin heeft in de recent door Rusland geannexeerde regio's in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd. (ANP / SIPA USA)

Volgens Hammelburg treedt het civiele bestuur in zo'n situatie terug. Het gezag wordt dan autoritair en meestal door militairen uitgeoefend. 'Zij kunnen dan bijvoorbeeld zonder bevel huiszoekingen doen, ergens binnenvallen, mensen opsluiten en zo lang als zij willen opgesloten houden.' In de vier regio's waar Poetin over sprak, wordt gevochten en is er feitelijk al een soort staat van beleg. Het gaat om de regio's Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Poetin maakte een reeks noodmaatregelen bekend tijdens een zitting van de Russische veiligheidsraad. Hij beklemtoonde daarbij dat de staat van beleg die er al gold nu is geformaliseerd naar Russisch recht.

Lees ook | 'Het is maar de vraag of de Russische strategie werkt'

Maar de precieze inhoud van het oorlogsrecht dat er in de vier regio's moet gelden, lijkt op de vergadering van de veiligheidsraad nog niet in kannen en kruiken. De belaste overheidsorganen moeten namelijk binnen drie dagen voorstellen doen wat voor maatregelen ze ingevoerd willen zien.

Lees ook | 'Inzet kernwapens door Poetin is reële optie'

Poetin herinnerde eraan dat Oekraïne de regio's weigert als Russisch te erkennen en dat Kiev elke vorm van onderhandelingen afwijst en de regio's onder vuur neemt. In de regio Cherson wordt volgens de pro-Russische separatisten een groot Oekraïens offensief uitgevoerd en uit de gelijknamige stad worden 60.000 burgers geëvacueerd naar de zuidelijke oevers van de rivier de Dnjepr.

Weerstand

Volgens Hammelburg hangt dat Oekraïense offensief samen met dat Poetin staat van beleg heeft afgekondigd. 'De mensen die uit de regio geëvacueerd moeten worden willen waarschijnlijk naar het Westen, maar de Russen willen ze overbrengen naar Rusland.' Hij verwacht dat het verzet van de mensen daartegen zo groot is dan de krijgsmacht mensen moet gaan wegbrengen. 'Zij halen mensen zo op uit hun huizen en dan is er geen spraken meer van evacuatie, maar van deportatie', zegt de buitenlandcommentator.

Lees de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog

Verder verwijst Hammelburg naar een analyse van de BBC. 'Daarin wordt gezegd dat de Russen het niet meer onder controle hebben in de regio, omdat zij niet zo veel tegenstand hadden verwacht. Dat is een fout die de Russen steeds weer maken. En Poetin maakt zijn greep alleen maar harder in plaats van dat hij gaat praten.' Hammelburg verwacht dat het einde van het conlift daardoor nog verder uit het zicht raakt. 'De kans dat dit nog wel een jaar of jaren kan duren wordt groter door dit soort gebeurtenissen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen