Internationaal19 okt '22 19:23Aangepast op 20 okt '22 08:15

Ook Britse minister van Binnenlandse Zaken vertrekt

Auteur: ANP

Suella Braverman is geen minister van Binnenlandse Zaken meer, dat melden Britse media. Het is de tweede minister in een week die uit het kabinet van premier Liz Truss vertrekt. Vorige week ontsloeg Truss al haar minister van Financiën.

Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman verliet Downing Street 10, Londen, na de eerste kabinetsvergadering met de nieuwe premier Liz Truss.
Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman verliet Downing Street 10, Londen, na de eerste kabinetsvergadering met de nieuwe premier Liz Truss. (ANP / Alamy Limited)

Truss, die ruim een maand geleden aantrad, ligt al zwaar onder vuur in haar eigen Conservatieve Partij door haar wankele economisch beleid. Media speculeren over haar toekomst.

Lees ook | Partijgenoot dient brief van wantrouwen in tegen premier Truss

'De reden van het vertrek van Braverman is technisch', zegt correspondent in het Verenigd Koninkrijk van het FD Joost Dobber. 'Ze heeft met haar privémail een document gestuurd naar een collega, terwijl dat document nog vertrouwelijk was. Dat mag niet en dat is ook de reden dat zij opstapt.' Maar volgens Dobber wordt er volop gespeculeerd over wat er nog meer aan de hand kan zijn. 'De ontslagbrief van Braverman is gepubliceerd en die is scherp. Zij haalt daarin flink uit naar Truss en de regering.' Daarin laat zij blijken dat zij zich zorgen maakt over de koers van de regering en benoemd ze dat beloftes niet nagekomen worden, zegt Dobber.

Rechterhand

Volgens de FD correspondent werd Braverman gezien als een belangrijke rechterhand van Truss. 'Ze is een havik en hard als het gaat om misdaadbestrijding en immigratie. Het is geen neutraal figuur te noemen.' De vraag is nu of Truss de fout van Braverman zou hebben aangegrepen om deze extreme figuur te laten vertrekken. 'Ze wordt opgevolgd door Grant Shapps. Hij zit wat meer in het centrum van de partij.' Truss en Minister van Financiën Jeremy Hunt zijn hard bezig met het vertrouwen in de regering herstellen. 'Het zou kunnen zijn dat zij deze gebeurtenis hebben gebruikt om dat vertrouwen terug te winnen. Iedereen ziet dat Hunt de machtigste persoon is op dit moment en niet Truss, ook al is zij premier. Alles wat nu gebeurt, wordt door dat frame bekeken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen