Internationaal19 okt '22 10:09

Biden wil van midterms referendum over abortus maken

Auteur: Hidde van Slooten

President Joe Biden wil het landelijk recht op abortus herstellen. Dit zal hij doen wanneer de Democraten hun meerderheid vergroten bij de komende congresverkiezingen. De kans daarop is echter klein volgens Amerika-correspondent Jan Postma. 'De uitspraak van de president is vooral campagnetaal.'

Biden wil het landelijke recht op abortus herstellen en de uitspraak Roe vs. Wade verankeren in de wet. Hij heeft hiervoor een meerderheid nodig bij de komende midterms.
Biden wil het landelijke recht op abortus herstellen en de uitspraak Roe vs. Wade verankeren in de wet. Hij heeft hiervoor een meerderheid nodig bij de komende midterms. (ANP)

'De peilingen voor de Democraten zijn niet positief. De Senaat is momenteel in evenwicht tussen de Conservatieven en de partij van Biden. Er zijn alleen twee dwarsliggers bij de Democraten, waardoor er een overwinning van meer dan twee senaatszetels nodig is voor een meerderheid. Het is mogelijk, maar het wordt wel lastig', denkt Postma.

Lees ook | Amerikaanse staat Arizona voert abortuswet uit 1901 weer in

'In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten momenteel de meerderheid, maar daar is de verwachting dat ze die kwijt zullen raken. De uitspraken zijn dan ook niet heel realistisch, maar meer gericht op het motiveren van zijn achterban om te gaan stemmen', legt Postma uit.

Volgens de Amerika-correspondent is het namelijk van belang voor de Democraten dat abortus het thema van de verkiezingen wordt. 'Het speelt overal in het land, maar bovenal profileert Biden zich echt als voorvechter van vrouwenrechten en het recht op abortus. Ze kunnen zich daarmee scherp afzetten tegen de conservatieve partij. Het was de partij van Trump die de rechters aanstelden die de uitspraak van Joe vs Wade terugdraaiden.'

Inflatie

Of de campagnestrategie werkt is maar de vraag. 'Het houdt mensen bezig en de kampen staan er scherp in, waardoor het motiveert om te stemmen. De vraag is alleen of dit het belangrijkste onderwerp zal zijn komende verkiezingen. De hoge inflatie houdt mensen in hun directe leven bezig. Wanneer dat onderwerp dominant in de campagne wordt, kijken mensen toch al snel naar Biden omdat hij aan de knoppen zit. De Democraten willen het daarom vooral over abortus hebben', stelt Postma.

Over drie weken zijn de midterms waarbij Amerikanen naar de stembus kunnen gaan om leden voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te kiezen. In sommige staten zoals Georgia zijn de stembussen al geopend sinds deze week.

Luister ook | De Amerika podcast: Modder gooien


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen