Internationaal20 okt '22 09:38

Rusland op ramkoers met VN om drones

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland is bang betrapt te worden op het overtreden van een VN-resolutie die de export van drones met een reikwijdte van 300 kilometer verbiedt. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. De Russische VN-diplomaat Dmitri Poljanski heeft gedreigd de samenwerking met de Verenigde Naties 'te heroverwegen' als er experts naar Oekraïne gestuurd worden om drones te onderzoeken. 'Daarmee zegt Rusland eigenlijk: 'we stappen uit de VN.'

En terwijl de Oekraïense strijdkrachten nog steeds vorderingen op het slagveld maken, heeft  Rusland aangekondigd de burgerbevolking van Cherson te evacueren. Iets wat feitelijk neerkomt op deportatie naar Rusland.
En terwijl de Oekraïense strijdkrachten nog steeds vorderingen op het slagveld maken, heeft Rusland aangekondigd de burgerbevolking van Cherson te evacueren. Iets wat feitelijk neerkomt op deportatie naar Rusland. (ANP / Anadolu Agency)

'De Russen willen niet met de billen bloot. Er bestaat een resolutie, ik meen 2231, die de export van drones verbiedt van het ene naar het andere land als zo'n drone een reikwijdte heeft van meer dan 300 kilometer. En daar gaat het hier om. De Russen zijn als de dood dat ze worden betrapt bij het overtreden van die resolutie. Het dreigement van de Russen is nogal wat, daarmee zegt Rusland eigenlijk: 'we stappen we uit de VN.'

Lees ook | 'Zo'n drone kost maar 20.000 euro'

Slager van Aleppo

Intussen zetten de Russen onverdroten de stelselmatige vernietiging van Oekraïne's infrastructuur voort. De aanvallen op het stroomnetwerk leiden tot grote onderbrekingen en uitval in het hele land. Volgens Hammelburg is duidelijk gekozen voor aanvallen op burgerdoelen in plaats van op militaire 'in de veronderstelling daarmee de Oekraïners dermate te onttakelen en te demotiveren dat een Russische militaire overwinning makkelijker wordt'.

Lees ook | EU straft Iran vanwege leveren bewapende drones aan Rusland

Een en ander heeft ook te maken met de nieuwe bevelhebber van de Russische troepen, Sergej Soerovikin, beter bekend als 'De Slager van Aleppo'. Soerovikins bijnaam zegt het al: deze commandant heeft van het bombarderen van burgerdoelen zijn handelsmerk gemaakt. 'Hij heeft geoefend', zegt Hammelburg.

Lees ook | Wreed en meedogenloos: dit is de nieuwe baas van de Russen in Oekraïne

Deportatie

En terwijl de Oekraïense strijdkrachten nog steeds vorderingen op het slagveld maken, heeft Rusland aangekondigd de burgerbevolking van Cherson te evacueren. Iets wat feitelijk neerkomt op deportatie naar Rusland. 'Ze krijgen niet de kans om de Oekraïense kant op te gaan', zegt Hammelburg die erbij aantekent dat Poetin mogelijk voornemens is om mannen uit de bezette gebieden op te roepen voor militaire dienst.

In de bezette gebieden geldt sinds gisteren de staat van beleg, wat de burgerautoriteiten nog verder buitenspel zet en de militaire leiding buitengewone verregaande bevoegdheden geeft. Volgens Hammelburg is onder deze regeling 'alles gepermitteerd'. Het is volgens hem ook een zwaktebod: Poetins droom was dat de Russen als bevrijders verwelkomd zouden worden, in plaats daarvan worden ze gezien als bezetters.

Lees ook | Wat zijn Kamikaze-drones?

In eigen land heeft Poetin de economische mobilisatie afgekondigd in die provincies die aan Oekraïne grenzen. Per decreet wordt de industriële productie daar geheel in dienst van de staat gesteld. in zijn eigen land aangekondigd. 'Rusland schakelt daarmee over op een oorlogsindustrie.'

Volg de jongste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen