Internationaal20 okt '22 06:40Aangepast op 20 okt '22 08:11

Aanpak energiecrisis centraal op Europese top

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Tijdens de Europese top in Brussel overleggen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen donderdag opnieuw over een gezamenlijk beleid om de energiecrisis tegen te gaan. Het draait met name om de gasprijzen, die na de Russische inval in Oekraïne de hoogte in zijn geschoten. 'De top gaat waarschijnlijk tot diep in de nacht duren.'

'De belangrijkste vraag is of de regeringsleiders eindelijk met een pakket maatregelen komen die de gas- en stroomprijzen blijvend omlaag brengen', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries. Een complex vraagstuk, zegt De Vries. De Europese Commissie stelt een flexibele pieklimiet voor de gasprijzen voor, terwijl de lidstaten 15 procent van hun gas gezamenlijk zouden moeten gaan inkopen om zo de prijs te drukken. Hiermee wil Brussel burgers en bedrijven in EU-landen die hun gas- en elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen, de helpende hand bieden. Tot dusverre konden de EU-leiders het telkens niet eens worden over een centrale aanpak.

Lees ook | 'Stop met opbieden en koop samen gas in' - zeggen Nederland en Duitsland

Nederland is een van de landen die vraagtekens plaatsen bij het delen van de plannen omdat er twijfels zijn over het effect. 'Rutte is eigenlijk alleen enthousiast over de verplichte inkoop van 15 procent van hun gas', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Hij ziet niets in een prijsplafond, dat zou prijsopdrijvend werken en het risico bestaat dat het gas niet aan Europa, maar aan Azië geleverd wordt.'

Duitsland en Frankrijk overhoop

Ook nu lijkt eensgezindheid ver weg 'Een topontmoeting tussen Frankrijk en Duitsland die volgende week zou plaatsvinden is afgeblazen. Beide landen zijn het niet eens hoe de Europese energiecrisis aangepakt moet worden. En zonder steun van deze grootste EU-landen kom je niet ver', zegt De Vries.

Lees ook | 'Europa komt zonder Russisch gas in nog grotere energiecrisis'

Ook binnen de commissie leeft het besef dat het om een 'technisch en politiek gecompliceerde zaak' gaat, zeggen bronnen. Premier Mark Rutte en de andere EU-leiders zouden sowieso slechts een richting aanduiden, waarna hun energieministers de zaak verder moeten uitwerken.

Zelenski spreekt

Aan het begin van de top zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski de leiders van de EU-landen weer toespreken. Uiteraard is de aanhoudende agressie van Rusland maar Oekraïne onderwerp van gesprek.

Ook het beschermen van vitale infrastructuur tegen fysieke en cyberaanvallen, naar aanleiding van de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen, staat op de agenda. De EU-leiders zullen verder discussiëren over hun relatie met China, waar Xi Jinping hoogstwaarschijnlijk een historische derde termijn wordt toegekend als secretaris-generaal, de leider van de heersende partij.

Tijdens de Europese top in Brussel overleggen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen donderdag opnieuw over een gezamenlijk beleid om de energiecrisis tegen te gaan.
Tijdens de Europese top in Brussel overleggen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen donderdag opnieuw over een gezamenlijk beleid om de energiecrisis tegen te gaan. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen