Internationaal20 okt '22 13:11

Partijgenoten Truss brengen Britse premier verder aan het wankelen

Auteur: ANP

Een groeiend aantal conservatieve parlementariërs roept de Britse premier Liz Truss op om op te stappen. Volgens Sky News hebben inmiddels veertien partijgenoten aangegeven dat het tijd is voor Truss om te vertrekken. Volgens Britse media is de 'kans klein' dat Truss de dag als premier afmaakt.

Het zogeheten 1922 Committee komt donderdag bijeen om de positie van Truss te bespreken, melden Britse media. Die commissieleden zouden kunnen beslissen de regels aan te passen om een vertrouwensstemming binnen de Conservatieve Partij mogelijk te maken. Een lid van de commissie zou tegen een ITV journalist hebben gezegd dat 'de kans klein is' dat Truss de dag als premier afmaakt. Parlementslid Simon Hoare denkt ook dat donderdag een cruciale dag is voor de premier, die 'nog twaalf uur heeft' om de stemming in het land en de partij te kenteren.

Lees ook | Partijgenoot dient brief van wantrouwen in tegen premier Truss

Boris Johnson genoemd als opvolger

De Conservatieve Partij is sinds Truss' aantreden in september gekelderd in de peilingen en veel parlementsleden vrezen voor hun baan. Partijgenoten twijfelen aan haar geloofwaardigheid en of ze nog in staat is de rust terug te brengen in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt zelfs al gespeculeerd over wie haar zou moeten opvolgen. Partijleden noemen voormalig minister van Financiën Rishi Sunak, de huidige financiënminister Jeremy Hunt en zelfs Boris Johnson. Hij trad slechts anderhalve maand geleden af als premier na een reeks schandalen.

Verbale en fysieke druk

Woensdag won Truss wel nog een stemming over het winnen van schaliegas, wat werd gezien als officieuze vertrouwensstemming in de premier. De regering ontkent donderdag dat het een vertrouwensstemming was, maar volgens Britse media wordt er wel 'gepaste disciplinaire actie' ondernomen tegen de conservatieven die tegen of niet hebben gestemd. Wat dat inhoudt is onduidelijk. De voorzitter van het Lagerhuis heeft een onderzoek ingesteld naar verhalen over verbale en fysieke druk binnen de Conservatieve Partij om voor te stemmen.

Lees ook | Ook Britse minister van Binnenlandse Zaken vertrekt

Oppositieleider Keir Starmer roept op tot nieuwe landelijke verkiezingen om de stabiliteit terug te brengen. Op dit moment zouden alle mislukkingen van twaalf jaar Conservatief premierschap samenkomen. 'Zelfs voor hun doen, is dit een nieuw chaotisch dieptepunt.' Starmers partij Labour staat ver voor in de peilingen.

Rain and fallen leaves create an autumn atmosphere at 10 Downing Street in London, Thursday, Oct. 20, 2022. U.K. Prime Minister Liz Truss is hanging on to power by a thread after a senior minister quit her government and a vote in the House of Commons descended into chaos and acrimony. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Rain and fallen leaves create an autumn atmosphere at 10 Downing Street in London, Thursday, Oct. 20, 2022. U.K. Prime Minister Liz Truss is hanging on to power by a thread after a senior minister quit her government and a vote in the House of Commons descended into chaos and acrimony. (AP Photo/Alberto Pezzali) (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen