Internationaal23 okt '22 08:07Aangepast op 25 okt '22 08:57

Chinese invloed Europa groeit door investeringen in Europese havens

Auteur: Benjamin Looijen

China investeert in Europese havens en verkrijgt op deze manier invloed op strategische locaties. Dat zegt Laurens Groeneveld van The Investigative Desk in de podcast BNR Europa. Volgens Groeneveld gaat het hierbij om containerterminals die geleased worden aan bedrijven.

De Chinese president Xi Jinping tijdens de opening van het partijcongres van de Communistische Partij.
De Chinese president Xi Jinping tijdens de opening van het partijcongres van de Communistische Partij. (EPA)

Volgens Groeneveld kan China door in dit soort terminals te investeren in tijden van crisis invloed uitoefenen. Groeneveld deed met Maria Pankowska van OKO.press en de Poolse website frontSTORY onderzoek naar de toenemende Chinese invloed in Europese havens. Een belangrijke casus is de Poolse haven in Gdynia die een cruciale rol speelt in de oorlog in Oekraïne.

Lees ook | Economische groei China mogelijk een derde kleiner dan cijfers stellen

'Toen de Zwarte Zee werd afgesloten werd het graan vanuit Oekraïne naar Polen geëxporteerd en deels verscheept vanuit Gdynia. In juni zag je een enorme beweging van Amerikaanse troepen en materieel in die haven. Daarnaast is er al vier keer een groot marineschip aangemeerd sinds de oorlog begon, zoals een helikoptercarrier', zegt Groeneveld.

Met name de rol van het Chinese bedrijf Hutchinson is onder de loep gelegd. Dit is in principe een privébedrijf, maar het valt te betwijfelen of de Chinese staat hier niet ook een rol in speelt. Naast de haven van Gdynia heeft Hutchinson ook twee terminals in de haven van Rotterdam in handen. Het kan niet worden uitgesloten dat hierdoor spionage en zelfs sabotage kan plaatsvinden in de toekomst.

Lees hier het volledige artikel

'Dominante speler'

Ook CDA-Europarlementariër Tom Berendsen ziet de groeiende invloed van China als een toekomstige dreiging voor Europa. Hij meent dat Europa te veel aan de markt heeft overgelaten, waardoor wij afhankelijk raken van buitenlandse mogendheden. Net zoals Europa in de problemen raakte door de afhankelijkheid van Russisch gas, zo kan Chinese invloed in de toekomst ons parten spelen. Europa kan dit nu niet negeren en moet regie nemen, vindt Berendsen.

Lees ook | China ronselt Westerse gevechtspiloten voor informatie

'Wij moeten beseffen dat de Chinese agenda fundamenteel anders is dan ons belang. China streeft ernaar om in 2049 de dominante speler te zijn in de wereld – maar dan wel volgens haar waarden. En dat zijn niet de onze', zegt Berendsen.

Europa moet stoppen met naïef zijn en Chinese bedrijven gaan weren uit strategische sectoren in Europa, zegt Berendsen die vragen heeft gesteld aan de Europese Commissie omtrent dit onderwerp. Hij wil weten hoe de Commissie kijkt naar deze situatie, of het een overzicht kan geven van de invloed van Chinese partijen in Europese havens en of er een garantie kan worden gegeven dat geen Europese fondsen hierbij gebruikt worden.

Beluister het hele gesprek hier


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen