Internationaal21 okt '22 17:11

Penny Mordaunt eerste kandidaat om premier Truss op te volgen

Auteur: ANP

Penny Mordaunt heeft zich als eerste verkiesbaar gesteld om de Britse premier Liz Truss op te volgen. Ze probeerde ook al partijleider van de regerende Conservatieven te worden na het aftreden van Boris Johnson in juli, maar werd toen derde, achter Truss en Rishi Sunak.

Penny Mordaunt (rechts)
Penny Mordaunt (rechts) (ANP / Associated Press)

Mordaunt zegt zich gesteund te voelen door collega's die ook een 'frisse start' willen. Ze wil leiden om 'het land te verenigen' en de volgende landelijke verkiezingen te winnen. Om de leiderschapsverkiezing komende maandag te halen, moet ze in elk geval honderd partijgenoten achter zich krijgen. In juli kreeg ze 105 parlementsleden achter zich.

Lees ook | Nieuwe Britse premier mogelijk maandag al bekend: 'Johnson loopt voorop'

Volgens Sky News hebben nu in elk geval zestien Conservatieve parlementariërs uitgesproken haar kandidatuur te steunen. Rishi Sunak en Boris Johnson zouden al op een stuk meer partijgenoten kunnen rekenen, respectievelijk 63 en 36. Zij hebben nog niet bevestigd dat ze premier willen worden, maar hebben tot maandag om zich verkiesbaar te stellen.

Onder Truss' korte premierschap was Mordaunt de fractieleider van de Conservatieve Partij in het Lagerhuis. Eerder bekleedde ze verschillende posten als minister en onderminister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen